Home Economic-Financiar Furtul de curent electric s-a dublat fata de utimii doi ani

Furtul de curent electric s-a dublat fata de utimii doi ani

DISTRIBUIŢI

Cea mai recenta evaluare a situatiei pierderilor din reteaua de electricitate, efectuata de specialistii companiei Electrica, arata faptul ca in privinta bransarilor ilegale la reteaua de curent electric situatia este catastrofala.

Astfel, analiza controalelor efectuate de echipele Electrica a scos in evidenta ca, prin interventiile neautorizate in instalatiile de alimentare, cat si in retelele electrice de distributie, componenta de pierderi, cauzata de furturi, a crescut alarmant. Statisticile societatii arata ca in anul 2001, in intreaga tara, au fost furate (de persoane fizice si juridice) 24,9 milioane KW/h, iar anul trecut, 35,9 milioane KW/h. Specialistii Electrica au facut o comparatie a furturilor de curent depistate in anii 2001 si 2002 si au ajuns la concluzia ca, numai in primele luni ale acestui an, cantitatea de energie furata a crescut cu 44%. Aceiasi specialisti spun ca efectele sunt deosebit de grave si unele chiar imprevizibile atat pentru Electrica, cat si pentru consumatori.

In primul rand, este afectata securitatea consumatorilor, mai ales a celor onesti, care risca fie sa-si -prajeasca- aparatura din casa, fie ca aceasta sa functioneze sub parametri sau deloc. In plus, distrugerile de infrastructura sau improvizatiile realizate in scopuri ilicite duc la producerea unor accidente ce pot avea urmari grave. Pe de alta parte, cresterea consumului ameninta potentialul energetic si determina acoperirea acestuia cu energie mai scumpa, care se achizitioneaza de catre SC Electrica SA de pe piata libera, deoarece depaseste valorile contractate.

Aceasta reprezinta astfel o sursa extrem de costisitoare, in conditiile in care seceta din ultima perioada afecteaza si productia de energie electrica.

Curentul furat – platit de consumatorii cinstiti

Efectele colaterale se vor face simtite si in nivelul costurilor, care pot genera in cele din urma cresteri ale tarifelor ce vor fi suportate de consumatorii cinstiti.

Intr-un comunicat dat publicitatii ieri se arata ca, -pentru stoparea acestor furturi, SC Electrica SA, prin eforturi deosebite, a facut investitii importante pentru securizarea instalatiilor, montand blocuri de masura, protectie si firide de distributie, contorizare si protectie-. Pentru reducerea bransarilor ilegale, conducerea companiei a hotarat ca in cel mai scurt timp sa se constituie mai multe echipe de analiza care sa efectueze controale pentru a depista consumurile frauduloase de energie electrica, precum si furturile de echipamente din instalatii. Mai mult, Electrica face un apel la consumatorii de energie -pentru constientizarea riscurilor pe care le implica fenomenul care ia proportii pe zi ce trece. Vom aprecia implicarea tuturor celor care observa sau cunosc cazuri de furt.-

Cine sunt hotii de curent?

Este evident ca nici un om intreg la minte nu ar fura curent electric din placere. Si tot evident este faptul ca saracia este principalul vinovat pentru bransarile ilegale. Iar hotii de curent, in lipsa banilor, au foarte multa imaginatie. De exemplu, unii trag fire de curent inaintea contorului, altii improvizeaza diferite mecanisme pentru oprirea rotirii discului si, mai nou, s-a ajuns chiar la contrafacerea sigiliilor. In topul pe zonele din Bucuresti, din punctul de vedere al volumului prejudiciilor, se afla Ferentari, Rahova, Pieptanari, Progresul.

Cel mai grav furt de energie este insa in cartierul bucurestean Zabrauti, construit inainte de 1989 si format din camine pentru nefamilisti. Problema cea mai presanta pentru locatarii din Zabrauti este in prezent conectarea clandestina la electricitate. Nici unul dintre blocuri nu are instalate contoare individuale. In 1999, au fost instalate contoare colective, dar, din cauza consumului foarte ridicat (locatarii se incalzesc cu resouri improvizate si majoritatea gatesc tot cu resouri, la care se adauga risipa in conditii de consum colectiv), ocupantii caminelor respective nu au putut sau au refuzat sa plateasca facturile la curent. Datoriile contorizate ale blocurilor catre Electrica se ridica la peste doua miliarde de lei. Cantitatile maxime furate in timp de iarna sunt de aproximativ 900 MWh/luna. -Norocul- celor de aici a venit insa prin intermediul unei ONG elvetiene, care le-a platit o parte din datoriile la energie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.