Zarva mare, ieri, pe la pranz, in birourile si pe holurile Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), zarva provocata de zvonul ca presedintele institutiei, Gabriel Zbarcea, a hotarat sa-si dea demisia. Cum dl Zbarcea nu a putut fi contactat nici macar telefonic, de la cabinetul sau ni s-a spus, in jurul orelor 16.00, ca -domnul presedinte va da un comunicat de presa-. Intr-adevar, la orele 16.22 am primit la redactie un comunicat sec: -Miercuri, 7 septembrie 2005, Gabriel Zbarcea si-a inaintat demisia din functia de presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, din motive personale. Pana la numirea unui nou presedinte, conducerea Autoritatii va fi asigurata de Giliola Ciorteanu, vicepresedinte al AVAS pentru coordonarea activitatii de valorificare a activelor bancare. Reamintim faptul ca Gabriel Zbarcea a fost numit presedinte al AVAS in data de 21 ianuarie 2005, prin Decizia nr. 126 a prim-ministrului Guvernului Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu-. Atat. Nu tu motive, nimic.
Nici intr-o scurta declaratie, smulsa aseara de agentia Mediafax, Gabriel Zbarcea nu a vrut sa spuna motivele reale pentru care l-a parasit pe premierul Tariceanu, cel care l-a numit in aceasta functie. -Motivele sunt absolut personale. Dupa cum am mai spus, nu mi-am propus ca acest mandat sa fie de patru ani si nici nu cred ca pe aceasta pozitie cu responsabilitate este bine sa existe mandate de patru ani. In fapt, angajamentul meu initial a fost unul pe o perioada limitata, pentru reorganizarea institutiei-, a spus Zbarcea.
Presedintele AVAS nu a exclus insa ca au existat de-a lungul timpului anumite presiuni, dar a precizat ca acestea nu au venit niciodata din partea presedintiei sau a primului ministru. -Trebuie sa fie clar ca nu presiunile au stat la baza deciziei mele. Au existat, intr-adevar, de-a lungul timpului incercari de a mi se induce o opinie sau de a lua vreo decizie-, a aratat Gabriel Zbarcea.
In legatura cu succesorul sau, -vicele- Giliola Ciorteanu, Zbarcea a tinut sa precizeze ca spera sa fie un bun profesionist si un om integru, conditii necesare pentru a conduce o insitutie atat de dificila. -Pot sa mai spun ca imi pare rau de oamenii din echipa pe care am format-o, pentru ca sunt niste profesionisti adevarati, care au dovedit ca pot face fata, in conditii de performanta, unor incercari-, a mai spus ex- presedintele AVAS.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane