In lungul sir de privatizari dubioase de unitati -Avicola-, cea de la Slobozia este un caz aparte. Daca la Avicola Alba, FPS a fost pacalit cu metoda -vanzarii mortului-, gainaria de la Slobozia are o situatie mai aparte. Concret, la momentul privatizarii (1997), cand obiectul tranzactiei a fost 51% din pachetul de actiuni al FPS, reprezentantii PAS de la Avicola Slobozia au -uitat- sa-i informeze pe cei de la Fondul Proprietatii de Stat ca Avicola a obtinut, de mai bine de doi ani, dreptul de proprietate asupra a 21 hectare de teren. In consecinta, pretul cu care PAS a cumparat actiunile a fost cel stabilit, fara a fi inclusa valoarea celor 21 de hectare. Directorul Dumitru Stanoiu si-a amintit abia anul trecut de terenul din proprietatea societatii, unde acum este si actionar, cand a fost vorba sa nu mai plateasca taxe de concesiune la Primarie. Dar nu s-a obosit nici pana in prezent sa porneasca demersurile necesare, pentru recuperarea prejudiciului suferit de APAPS, adica evaluarea terenului (estimat la peste 10 miliarde) si reimproprietarirea APAPS cu actiunile aferente terenului.
Cazul Avicola Slobozia face parte din lungul sir al privatizarilor la care semnele de intrebare s-au cam materializat in prejudicii concrete. Gainarii de la Avicola Slobozia au -uitat-, in fapt, cand au cumparat actiunile de la FPS, ca au in proprietate 21 hectare de teren, pretul fiind stabilit corespunzator. Si-au amintit de teren doar cand a fost vorba sa nu mai plateasca taxe de concesiune la Primarie, dar nu s-au obosit in schimb sa anunte APAPS ca au de recuperat de la ei ceva actiuni, in contul terenului.
Avicola Slobozia a fost privatizata de PAS-ul societatii la data de 28 august 1997, cand organizatia salariatilor si a conducerii a cumparat 50,7% din pachetul de actiuni al societatii, cu plata in rate, FPS ramanand cu 42,4% din actiunile societatii. A urmat, la data de 26 februarie 2000, hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor, de majorare a capitalului social cu valoarea aferenta aportului a doua active, reprezentand o autobaza si un laborator sanitar-veterinar. In urma acestei operatiuni, portofoliul PAS-ului societatii a crescut la 65,46% din actiuni, FPS urmand sa dispuna de numai 29,62% din actiunile Avicola Slobozia. Pana aici, toate bune si frumoase, neputand sa nu remarcam eforturile deosebite facute -in corpore- de membrii PAS-ului de a putea onora platile catre FPS aferente actiunilor cumparate la privatizare, cat si a imprumutului bancar contractat in vederea platii avansului catre Fondul Proprietatii de Stat. Bani platiti in principal din retineri din salariile angajatilor si din dividendele cuvenite asociatiei salariatilor, dividende neimpozitate, potrivit legii, cu conditia folosirii acestora exclusiv pentru plata actiunilor, reusind sa obtina chiar si profit din activitatea de exploatare.
Ba-i al meu, ba nu-i al meu
Colac peste pupaza, societatea s-a trezit pusa in situatia de a mai plati si concesiuni pentru terenurile (21 de hectare) aferente sediului si subunitatilor sale. Unde-i lege, nu-i tocmeala, astfel ca, la data de 27 iulie 1998, Avicola Slobozia a incheiat o serie de contracte de concesiune cu Primaria Slobozia prin care se obliga la plata a sute de milioane de lei pentru plata concesiunilor. Pana cand, la un moment dat, mare surpriza. Somat, la data de 9 noiembrie 2000, de Primaria din Slobozia, sa dispuna plata sumei de 201 milioane de lei, reprezentand plata concesiunii pe 2000, Dumitru Stanoiu, directorul general raspunde: -In conformitate cu prevederile dispozitivului sentintei civile nr. 4500/22.11.1994, ramasa definitiva si investita cu formula executorie, societatea noastra detine cu titlu de proprietate asupra terenului aferent suprafetelor construite, respectiv asupra terenurilor destinate desfasurarii in conditii corespunzatoare a activitatii noastre (…) In concluzie, nu va datoram nici o suma cu titlu de concesiune, ci dumneavoastra sunteti debitorul nostru-. Urmeaza apoi o somatie catre Primarie sa returneze taxa de concesiune platita deja pentru 1999, tot de 200 de milioane.
Conducerea Avicola s-a facut ca ploua
Ciudatenia este insa cat se poate de evidenta. Cel putin din punct de vedere teoretic, conducerea Avicola nu avea cunostinta ca este proprietara terenurilor la data cand a semnat contractele de concesiune, desi surse din societate ne-au informat ca doctorul Dumitru Stanoiu ar fi fost proaspat uns manager inainte de 22 noiembrie 1994, deci ar fi trebuit sa aiba cunostinta de proprietatea asupra terenului, dar acestea sunt doar -amanunte-. Mai grav este faptul ca valoarea terenului (peste 21 de hectare), estimata de unii ca fiind de peste 10 miliarde de lei in prezent, nu a fost inclusa in capitalul social la momentul privatizarii societatii. Cu alte cuvinte, FPS nu a avut cunostinta de valoarea reala a patrimoniului societatii, unde a vandut pachetul majoritar la preturi -fara teren-.
Luand drept credibil (n.r. – Hmm!) ca cei din conducerea societatii au avut un lapsus regretabil la momentul privatizarii, este de neinteles ca acestia nu au facut nici un demers real pentru a restabili legalitatea situatiei. Chiar daca s-ar lua de buna -uitarea-, ceea ce ne-a declarat Cornelia Tigau, fosta directoare economica a societatii, pune serios la indoiala corectitudinea si buna-credinta a directorului Stanoiu (si actionar semnificativ) si a echipei sale manageriale: -Am aflat si eu cu aceasta ocazie (n.r. – adresa catre Primarie) de existenta hotararii judecatoresti si de caracterul ei definitiv si irevocabil. Insa stiam ca aceste terenuri nu au fost avute in vedere la evaluarea patrimoniului societatii la privatizare in 1997, desi, asa cum rezulta din sentinte, ele intrasera in patrimoniul societatii anterior privatizarii. Mai mult, ele nici nu erau inregistrate contabil, nefiind cuprinse in activul firmei, determinandu-se o diminuare a activelor, ce a avut efecte juridice in cadrul procesului de privatizare. Ca urmare, statul a fost prejudiciat prin achizitionarea actiunilor la un pret mai mic. Nerespectand dispozitiile OUG 88/1997, conducerea nu a raportat faptul ca acestea nu au fost avute in vedere la privatizare pentru a se face cu valoarea lor majorarea capitalului social cu actiuni in contul APAPS. Eu am atras atentia conducerii inca de atunci (noiembrie 2000), dar nu s-a tinut cont de aceste lucruri-.
Nicolae Cuciuc, actualul director economic, a recunoscut telefonic, ieri, ca nu s-au luat inca masuri de evaluare a terenurilor pentru ca apoi acestea sa poata fi incluse in capitalul social, cum solicitase si fosta directoare, in timp ce APAPS nu a dat inca nici un semn ca are cunostinta ca ar fi fost -descaltata- de valoarea a 21 hectare de teren.