In mare secret, dupa ce a decis spargerea SNP Petrom, Guvernul pregateste un proiect de fuziune a operatorilor de transport din sectorul petrolier. Externalizarea sucursalei de transport al produselor petroliere Petrotrans, din structura Petrom, a fost un prim pas dintr-un proiect ce urmareste constituirea unui transportator comun pentru societatile din industria petroliera.
Viitoarea entitate rezultata din fuziunea Oil Terminal, Conpet si Petrotrans va include toata infrastructura de transport prin conducte, atat a titeiului brut, cat si a produselor petroliere rezultate prin rafinare, precum si depozitele din Constanta. Surse din SNP au declarat ca substratul crearii unei societati de o astfel de anvergura este de fapt acoperirea unor pierderi importante inregistrate de societatea nationala de transport al titeiului Conpet. Aceleasi surse au precizat ca directorul general al viitoarei societati de transport este deja stabilit, in persoana dlui Petre Petrescu, in prezent director al Petrotrans.
Perspectiva fuziunii celor trei mari societati de servicii din sectorul petrolier este pe placul rafinariilor particulare, care considera ca solutia le avantajeaza. Pana la punerea in practica a proiectului de fuziune, Executivul trebuie sa raspunda contestatiilor depuse de actionarii minoritari ai SNP Petrom.
Desprinderea din structura SNP Petrom a societatii Petrotrans, ce asigura transportul prin conducte a produselor petroliere, reprezinta prima etapa din programul de reorganizare pe care Ministerul Industriei si Resurselor il va aplica pentru infrastructura petroliera din Romania. Astfel, urmatoarea etapa, programata pentru vara viitoare, prevede constituirea unei entitati prin fuziunea Petrotrans, Conpet si Oil Terminal, in acest fel constituindu-se un transportator comun pentru industria petroliera. Proiectul, desi discutat de reprezentantii ministerului cu directorii celor trei societati, este tinut in mare secret. Surse din SNP ne-au declarat ca aceasta intentie a Executivului s-a vehiculat inca din primavara si ca, de fapt, prin aceasta masura, se doreste acoperirea unor pierderi inregistrate de Conpet. -Societatea Conpet avea o gaura, de anul trecut, de vreo 45.000 de tone, pe care conducerea societatii incerca sa o treaca la capitolul furturi. Or, aceasta cantitate ca ordin de marime este cat un lac de marimea Snagovului. Daca in 2000 era aceasta pierdere, in mod cert, la ora actuala, cantitatea lipsa este mult mai mare-, au precizat sursele citate. Directorul general al Conpet, dl Constantin Zidaru, ne-a declarat ca sunt argumente pro si contra vizavi de aceasta intentie a Guvernului. -Unul dintre avantaje este ca, prin alipirea de Petrotrans, clientii ambelor societati sunt cam aceiasi, adica rafinariile ar discuta cu o singura societate, reglementarile fiind similare din punct de vedere al procedurilor de pompare, interventii, reparatii-, a declarat dl Zidaru. La capitolul argumentelor contra, directorul general al Conpet a aratat ca existenta Petrotrans ca societatea de sine statatoare conduce la concurenta pe acest segment cu transportatorii rutieri si cu CFR. -Petrotrans ar putea sa devina cel mai mare angrosist de produse petroliere-, a explicat dl Zidaru.
La Oil Terminal nu se stie nimic
Desi surse autorizate au precizat ca directorul general al Petrotrans, dl Petre Petrescu, a fost, timp de o saptamana, la Oil Terminal inainte de a se decide desprinderea din structura SNP Petrom, conducerea Oil Terminal sustine ca proiectul de fuziune nu ii priveste. -Este vorba numai de unificarea Petrotrans si Conpet nu si a Oil Terminal-, a declarat directorul general al Oil Terminal, dl Gheorghe Negreanu. De altfel, din aceleasi surse am aflat ca postul de director general al viitoarei societati rezultate din fuziunea celor trei unitati este deja promis dlui Petre Petrescu, actualul director al Petrotrans.
Amintim ca, saptamana trecuta, Guvernul a aprobat hotararea prin care sucursala Petrotrans se separa de Petrom si devine societate in subordinea Ministerului Industriei si Resurselor. Actul normativ a fost aprobat in mare taina, nefiind instiintata de aceasta decizie nici macar Bursa de Valori Bucuresti. Ulterior, aceasta a suspendat de la tranzactionare actiunile Petrom, avand in vedere ca, prin hotararea Executivului, capitalul social al acesteia se va diminua cu circa 1.227 miliarde de lei. Ministrul industriei, dl Dan Ioan Popescu, a declarat ca in cadul AGA de la Petrom va fi clarificat procesul de transfer al actiunilor, in functie de dorinta actionarilor minoritari. Numai ca, pana una-alta, actionarii se arata extrem de nemultumiti, fiind decisi sa conteste decizia Guvernului. Primul demers in acest sens a fost anuntat de European Securities, societate ce gestioneaza circa trei milioane din actiunile Petrom. O pozitie similara va fi luata si de sindicatele din Petrom, care detin 0,36% din actiunile SNP. Reprezentantii Fondului de Investitii BROADHURST sustin ca nu vor contesta desprinderea Petrotrans din Petrom, ci doar o eventuala fuziune a Oil Terminal, Conpet si Petrotrans.
-Statul este actionar majoritar al SNP si este indreptatit sa stabileasca politica societatii, chiar daca aceasta contravine intereselor celorlalti actionari, atat timp cat nu se afla in conflict de interese-, au precizat surse din conducerea Fondului.
Trei intr-o societate
Cele trei societati ce urmeaza a fuziona au ca principale activitati transportul titeiului brut si al produselor petroliere si inmagazinarea. SC Oil Terminal este singurul terminal petrolier din Portul Constanta si dispune de trei depozite, cu o capacitate totala de 1.600.000 metri cubi. Societatea poate tranzita o cantitate maxima de 24 milioane tone de titei/an, iar capacitatea de export produse petroliere este de 10 milioane de tone/an. Conpet SA este societatea care asigura transportul titeiului, condensatului si etanului de la schele la rafinarii prin intermediul unui sistem compus din 4.500 km conducte, 30 statii de pompare si 25 puncte de operare si intretinere. Petrotrans Ploiesti este o sucursala a Petrom ce detine si opereaza 2.500 km conducte intre rafinarii si diferite capacitati de depozitare. Petrotrans dispune de o capacitate anuala maxima de transport a produselor petroliere de 2.635 mii tone de benzina si 6.101 mii tone de motorina.