Preturile gazelor naturale vor creste incepand cu 1 octombrie, ca urmare a recalcularii acestora la un curs de 30.774 lei/USD fata de 29.300 lei/USD, la cat sunt stabilite cele in vigoare. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a trimis, ieri, spre publicare la -Monitorul Oficial- Ordinul privind stabilirea noilor preturi si tarife reglementate. Prin Ordinul elaborat in comun cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM), pe langa faptul ca se stabileste un nou nivel al preturilor reglementate pentru gazele naturale, se introduc noi tipuri de tarife in functie de modul de alimentare a consumatorilor.
Reactualizare la cursul de schimb
Astfel, pretul reglementat pentru consumatorii captivi racordati la sistemul de distributie, deci si pentru populatie, va fi, incepand cu luna octombrie, de 2.538.855 lei/1.000 mc, fata de 2.417.000 lei/1.000 mc, cat este in prezent. -Pretul gazelor naturale in dolari a fost mentinut constant la 82,5 USD/1.000 mc, cresterea cu aproximativ 5% rezultand din reactualizarea la noul curs de schimb-, a explicat dl Gheorghe Radu, presedintele ANRGN. O modificare importanta operata de ANRGN se refera la stabilirea unui pret reglementat diferit pentru consumatorii captivi racordati la Sistemul National de Transport (SNT). In cazul acestora, pretul gazelor naturale, incepand de luna viitoare, va fi de 2.116.020 lei/1.000 mc, ceea ce inseamna de fapt o diminuare cu circa 12,4%.
Ordinul ANRGN marcheaza debutul unei noi politici tarifare in sectorul gazelor naturale, prin diferentierea acestora in functie de modul de alimentare a consumatorilor, respectiv daca sunt racordati la reteaua de distributie sau direct la sistemul de transport. -Revizuirea tarifelor pe piata reglementata s-a realizat dupa o analiza de fond ce a luat in calcul schimbarile survenite prin procesul de deschidere a pietei gazelor, necesitatea ajustarii in functie de evolutia leului in raport cu dolarul, precum si modul in care se realizeaza alimentarea cu gaze a consumatorilor-, ne-a declarat dl Gheorghe Radu, presedintele ANRGN. Stabilirea unor tarife diferentiate pentru serviciul de distributie in functie modalitatea tehnica de alimentare s-a impus tocmai pentru a asigura un tratament egal si nediscriminatoriu pentru toti consumatorii. Procesul de liberalizare a pietei gazelor naturale a condus la existenta mai multor tipuri de consumatori, precum cei eligibili – care au dreptul sa-si negocieze pretul direct cu furnizorul – si cei captivi, care la randul lor se impart in doua categorii: racordati direct la sistemul national de transport al gazelor si alimentati din retelele de distributie. Pretul reglementat stabilit de ANRGN se refera numai la consumatorii captivi. In aceste conditii, este normal ca, in cazul consumatorilor captivi racordati la SNT, sa se perceapa numai o cota din tariful de distributie-furnizare, ceea ce va conduce la acel pret final reglementat mai mic decat in cazul celor alimentati din retelele de distributie a gazelor.
Tratament egal pentru consumatori
Pornind de la aceste aspecte si tinand cont de deprecierea leului in raport cu dolarul, Ordinul ANRGN prevede un tarif pentru serviciul de transport de 212.341 lei/1.000 mc, fata de 190.450 lei/1.000 mc, cat este in prezent. In cazul tarifului de inmagazinare, cresterea este de aproape 25%, de la 61.530 lei/1.000 mc, cat este cel in vigoare, la 76.935 lei/1.000 mc. Tariful pentru prestarea serviciului de distributie a gazelor pentru consumatorii captivi racordati la SNT va fi de 107.700 lei/1.000 mc, in timp ce, in cazul consumatorilor captivi racordati la reteaua de distributie, tariful va ajunge la 530.544 lei/1.000 mc (fata de 402.590 lei/1.000 mc). In acelasi timp, consumatorii eligibili conectati la sistemul de distributie vor plati un tarif de distributie de 422.835 lei/1.000 mc. Preturile si tarifele prevazute in noul ordin nu contin TVA.
Decizia de defalcare a tarifului de distributie a fost luata ca urmare a neintelegerilor ivite intre marii consumatori captivi racordati la sistemul de transport (Nitramonia Fagaras, Turnu SA – Turnu Magurele) si societatile de distributie a gazelor. Principala nemultumire a acestor consumatori se referea la obligativitatea de a plati taxa de distributie, in conditiile in care ei erau alimentati direct de sistemul de transport. Trebuie spus ca in aceasta situatie se aflau 197 de consumatori captivi sau eligibili racordati la SNT. -Prin noile tarife stabilim un tratament egal pentru toti consumatorii, inclusiv pentru cei din industria chimica si petrochimica. Diferentierea preturilor reglementate in functie de solutiile tehnice de alimentare cu gaze naturale si serviciile efectiv prestate de distribuitorii, cu efect in diminuarea preturilor pentru consumatorii captivi conectati direct la sistemul de transport, reprezinta una dintre ratiunile noii reglementari-, a precizat dl Gheorghe Radu.