Home Economic-Financiar Gazele si electricitatea – campionii scumpirilor

Gazele si electricitatea – campionii scumpirilor

DISTRIBUIŢI

O avalansa de pareri s-a napustit asupra romanilor ca raspuns la intrebarile lor legitime privind preturile care ii asteapta in conditiile apropiatei apartenente a tarii la Uniunea Europeana.

Un raspuns realist – si nu unul care sa bata campii – nu ar putea fi obtinut decat prin raportare la realitatile economiei si conditiile aderarii. In niciun caz nu ar putea fi luate in considerare pareri care, precum cele venind din partea unor oficialitati, fabuleaza scaderi de preturi pe baza argumentului zaharisit ca acestea vor rezulta din insasi concurenta sporita in contextul extinderii pietei. Asemenea concluzii, in afara de cazul in care incearca imbarbatari sociale sau scopuri electorale, nu pot fi considerate decat ca desprinse din carti, neavand vreo acoperire in realitati. Ca atare, astfel de pareri nu ar putea fi decat ignorate, daca nu se vrea cumva sa se confunde viitorul cu niste iluzii.

De altminteri, pentru a fi cat mai exacti in formulari, trebuie spus ca nu va avea loc nicio scadere in general, dupa cum nicio crestere, in general, a preturilor. Va avea loc, de fapt, o aliniere a preturilor diferitelor categorii de marfuri si servicii la preturile din tarile dezvoltate ale Uniunii Europene. Si in ce priveste alinierea, aceasta s-a produs deja la unele categorii de marfuri, dar nu si la altele. Bilantul general va fi insa de crestere a preturilor pe ansamblu. Nefiind insa vorba de o crestere liniara, efectul va fi puternic diferentiat pentru diferite paturi ale populatiei, cel mai greu urmand a resimti la buzunare evolutiile din preturi cei din mediul urban.

Primul element ce trebuie luat in considerare este cresterea fabuloasa – dar fabuloasa, fara nicio exagerare – a tarifelor la utilitatile publice, indeosebi la gaze, caldura si electricitate, dar si la apa si canalizare. Cei care spun altceva – se cuvine a arata clar – mint cu nerusinare! Caci iata datele concrete.

La gaze naturale, tarifele la consumator depind coplesitor de pretul gazelor din import, impus de furnizorul rus impreuna cu intermediarul sau -agreat- din Romania (niste firme germano-ruse). Dupa cedarea catre firma austriaca OMV, prin privatizarea Petrom, a exploatarii si valorificarii a jumatate din resursele de gaze lasate de Dumnezeu romanilor, autoritatile de la Bucuresti au pierdut orice fel de capacitate de influenta asupra preturilor la gaze. De altminteri, Uniunea Europeana a impus, in negocierile cu Romania, ca gazul din productie interna sa fie furnizat pe piata la -paritate- cu pretul gazelor din import, ceea ce reprezinta un incredibil cadou – complet nejustificat si nemeritat – facut companiilor straine din productie (OMV) si din distributie (Ruhrgas, ce a preluat Distrigaz Nord, si Gaz de France, ce a preluat Distrigaz Sud). Un cadou, pe seama consumatorilor romani de gaze naturale. Pentru acestia vin ani de prapad in domeniul preturilor!

Nu la cresteri mai domoale trebuie sa se astepte consumatorii casnici de curent electric. In domeniu, Uniunea Europeana a impus adoptarea principiului acoperirii costurilor de catre tarife, ceea ce este strict corect. Numai ca s-a instituit deja – si urmeaza a se extinde – asa-numita -liberalizare a pietei-, in virtutea careia consumatorii isi pot alege liber furnizorii. Aceasta in principiu, pentru ca in practica faptul se traduce intr-o anomalie revoltatoare. Mari cantitati din energia ieftina din surse hidro sunt exportate sau livrate privilegiat unor firme de pe piata interna, in timp ce consumatorii casnici raman sa cumpere energia produsa scump in termocentrale. Sistemul asa-numitei -liberalizari- functioneaza in cerc vicios: cu cat se vinde la liber mai multa energie ieftina, cu atat costurile in circuitul national cresc (pentru ca acesta este alimentat si mai mult din energia scumpa produsa in termocentrale), si deci tarifele la consumatorii casnici trebuie sa sporeasca spre a acoperi respectivele costuri! Aceasta, in loc ca energia produsa ieftin in hidrocentrale sa alimenteze sistemul national, ceea ce ar reduce costurile pe ansamblu. Halal liberalizare! Si in acest domeniu va fi prapad pentru consumatorii casnici, cu atat mai mult cu cat distribuitorii de electricitate vor fi toti straini, care au venit aici sa faca bani, si nu protectie sociala!

Se va dovedi din plin ca iresponsabilele anunturi cum ca privatizarile din utilitati vor duce la scaderi de tarife pentru consumatori au fost doar niste pure baliverne!

Este evident de ce paturi intregi din mediul urban, indeosebi cele nevoiase, vor fi sever afectate, intrucat cresterile de tarife la gaze, caldura si electricitate vor fi atat de drastice incat vor cantari deosebit de greu in bilantul pe ansamblu, indiferent ce se va intampla in legatura cu preturile la celelalte produse si servicii.

Vom vedea saptamana viitoare la ce ne-am putea astepta si in ce priveste preturile la celelalte categorii de produse si servicii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.