Aderarea Romaniei la UE si alinierea pietei romanesti a gazelor naturale la cea europeana extinde posibilitatea Gazprom nu numai de a vinde gaz la granita romaneasca, ci si de a juca un rol pe intreaga piata europeana si locala, a declarat Alexandr Medvedev, directorul general al Gazexport si membru in CA al Gazprom, dupa intalnirea cu ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu, si cu reprezentantii companiilor romanesti din sectorul gazelor. Oficialul rus a precizat ca deja incep sa se vada rezultatele cresterii economice a tarii noastre, ceea ce va impune si o crestere a cererii de gaz rusesc pe piata romaneasca. In acest context, el a amintit necesitatea infiintarii unei societati mixte intre Gazprom Gazexport si Romgaz, proiect aflat in discutie de mai bine de un an. -De catva timp am inceput discutiile cu partenerii nostri pentru crearea unui joint-venture, care nu se va limita doar la cumpararea de gaz, ci va juca un rol important pe piata locala-, a afirmat Medvedev. Desi nu a fost avansata o data finala a constituirii acestei societati mixte, reprezentantul rus a precizat ca vor fi intensificate eforturile in aceasta directie-. Mai bine masuram de sapte ori si taiem o data pentru ca, subliniez, nu dorim sa cream un intermediar pe piata, ci un adevarat jucator-, a declarat Medvedev.
O alta directie de cooperare este cea legata de dezvoltarea capacitatilor de inmagazinare subterana, a precizat Medvedev, aratand ca Gazprom are o experienta internationala unica in acest tip de proiecte. De asemenea, partea rusa analizeaza proiectele de tranzitare a gazului rusesc pe teritoriul Romaniei. Ministrul industriilor, Dan Ioan Popescu, a aratat ca unul dintre proiectele pe care le discuta cu oficialii rusi este cel al depozitului subteran de la Margineni, un depozit care poate ajunge pana la doua miliarde mc.
Directorul general al Gazprom a accentuat potentiala participare la privatizarea unor companii din domeniul energetic, atat in sectorul distributiei, cat si in cel al productiei. Medvedev a facut referire atat la privatizarea distributiilor de gaze si in viitor a productiei din acest sector, cat si la privatizarea SNP Petrom. -Nu excludem posibilitatea alaturarii cu unul sau mai multi parteneri pentru a obtine cea mai eficienta structura pe piata romaneasca-, a afirmat reprezentantul Gazexport.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane