Semnarea unui acord, in luna mai, privind prelungirea cu inca 25 de ani a contractului de furnizare de gaze naturale intre Gazprom si Conef pune cruce oricarei intentii a statului roman de a avea acces direct la productia gigantului rus. Celalalt principal intermediar, Imex Oil, care importa gaze in Romania in baza unui contract cu divizia de export a Gazprom, contribuie si el la aparitia unor costuri imense din partea societatilor romanesti, in conditiile in care castigul imediat al celor doi intermediari este estimat la 10% din valoarea importului (la o cantitate de 50 miliarde de metri cubi pana in 2031).
In acest peisaj, conducerea Romgaz a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, extinderea unei facilitati de credit acordate de banca ABN Amro, la 70 milioane de dolari, odata cu deschiderea unor acreditive de cateva sute de milioane de dolari in favoarea Imex Oil, pentru garantarea importurilor de gaze naturale.
Potrivit contractului cu Gazprom, acreditivele trebuie sa acopere contravaloarea gazelor naturale importate de Romgaz, de 12,5 milioane de dolari pe luna in perioada octombie-decembrie 2005 si de 34 milioane de dolari pe luna pentru intervalul aprilie-septembrie.
Insa in spatele Conef si Imex Gaz se afla acelasi grand al energiei est-europene, grupul Marco, actionar majoritar la Alro Slatina, condus din umbra de catre oligarhul rus Vitali Matsitski. Astfel, dupa ce acordul pentru importul gazului rusesc in Romania a fost semnat la Moscova de catre omul de afaceri Vitali Matsitski si Alexey Miller, presedintele Gazprom, o varianta vehiculata in presa si confirmata de realitatile din acest peisaj a fost ca vizita la Bucuresti a lui Alexander Medvedev, vicele gigantului rus, a avut drept scop impunerea pe piata din Romania a unui partener loial. In aceste conditii, statului roman nu ii mai ramane de facut decat sa contracteze imprumuturi bancare pentru a-si plati portia de gaz, pe care a fi putut-o achizitiona mult mai ieftin daca nu ar fi fost nevoita sa accepte concursul unor intermediari.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane