La peste un miliard de marci germane se ridica valoarea contractelor semnate ieri de delegatia guvernamentala romana aflata in vizita la Berlin cu firme germane de prestigiu, in domeniul transportului feroviar de calatori, precum si in sectorul energetic, termoficarii si al gazelor naturale.
Cele mai importante documente semnate la Berlin sunt contractul de vanzare-cumparare de rame automotor, in valoare de circa 250 milioane de dolari, intre CFR Calatori SA si Siemens AG, precum si un contract de asociere intre Ruhrgas Energie si Congaz SA Constanta, in valoare de 12 milioane de marci germane, destinat dezvoltarii retelei de transport de gaze naturale in Constanta. Transelectrica SA a semnat, printre alte contracte, si o scrisoare de intentie cu EON Energie RWE, pentru realizarea unei statii energetice la Isaccea, proiect evaluat la 138 milioane de marci germane.
Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL) a incheiat, inca de la jumatatea lunii trecute, un acord cu compania germana Siemens privind fabricarea in Romania a 120 de automotoare, care vor intregi parcul societatii CFR Calatori. Potrivit directorului societatii nationale de transport feroviari de calatori, dl Valentin Bota, uzina care va produce automotoarele va fi stabilita, de comun acord, de Siemens, MLPTL si Ministerul Industriei, in cursul acestei luni.
-Parteneriatul va permite transferul de tehnologie si know-how, precum si al licentei de fabricatie Siemens. Pretul mediu unui automotor este de circa 3,6 milioane de marci-, a precizat dl Bota. El a adaugat ca primele doua vehicule vor fi cumparate de CFR Calatori de la Siemens pana la sfarsitul acestui an, celelalte urmand sa fie produse in tara.
Intre Termoelectrica si Alstom Service GmbH a fost incheiat un memorandum de intelegere privind cooperarea pentru construirea, reabilitarea, modernizarea si asigurarea de servicii pentru centrale termoelectrice, in valoare de 240 milioane de euro. Termoelectrica a mai incheiat si cu ABB Development Corporation un memorandum de intelegere pentru constituirea unei societati mixte la Timisoara.
Printre documentele semnate miercuri la Berlin se afla si un acord privind o linie de finantare intre Banca Comerciala Romana si Deutsche Bank, in valoare de circa 30 milioane de marci, precum si o conventie intre Romania si Germania pentru evitarea dublei impuneri a impozitelor pe profit si capital.
Primul ministru Adrian Nastase a declarat ca Romania ofera investitiilor germane un mediu de afaceri stabil si propice dezvoltarii relatiilor economice intre cele doua tari. -Romania a intrat, dupa alegerile de la sfarsitul anului trecut, intr-o zona pragmatica din punct de vedere economic si politic si a inteles ca stabilitatea legislativa este un factor important pentru investitii-, a spus Nastase, precizand ca adoptarea Legii investitiilor directe si solutionarea problemelor referitoare la datoria catre Suedia demonstreaza ca Guvernul este decis sa-si asume anumite angajamente in plan economic si politic.
Tot ieri, la Consiliul de Cooperare Economica Romano-Germana, premierul Nastase i-a invitat pe investitorii germani sa se implice mai activ in domeniile prioritare ale economiei romanesti si sa colaboreze cu autoritatile romane la modernizarea termocentralelor, precum si la procesul de privatizare sau finalizarea constructiilor hidrocentralelor.
Potrivit primului ministru, investitorii germani se pot implica in implementarea unor proiecte privind epurarea apelor reziduale, gestionarea materialelor toxice, reconstructia ecologica, in proiecte de comunicatii si IT, constructii de masini, modernizare de cai ferate si drumuri, precum si in dezvoltarea activitatilor industriale din zonele rurale, cu accent pe industria alimentara. -In toate aceste activitati, sectorul bancar joaca un rol foarte important si sper ca bancile germane sa deschida la Bucuresti, in curand, o structura care sa sprijine evolutia schimburilor comerciale bilaterale-, a mai spus dl Nastase.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane