Home Economic-Financiar Gigi Becali negociaza original pentru o fabrica de armament

Gigi Becali negociaza original pentru o fabrica de armament

DISTRIBUIŢI

Omul de afaceri Gigi Becali, finantatorul Stelei, sustine ca poarta negocieri pentru cumpararea de la stat a unei fabrici de armament – Uzina Mecanica Dragasani.

Toate bune si frumoase, numai ca negocierile, se pare, se desfasoara intr-o maniera specifica magnatului. Presedintele Federatiei Sindicale Solidaritatea *90, Gheorghe Sora, spune ca, de fapt, declaratiile lui Becali privind intentia de a prelua uzina sunt simple vorbe-n vant, atata vreme cat nici macar nu a depus o oferta in acest sens la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

Contactat telefonic, Gigi Becali a recunoscut faptul ca nu a depus nici o scrisoare de intentie si s-a aratat foarte contrariat ca i-ar trebui asa ceva. -Ce scrisoare de intentie? Eu o sa negociez, domnule, si daca-mi convine pretul, o s-o iau (fabrica – n.r.) si o s-o pun pe roate. Parca e si mare scofala fabrica asta… Nu e nici o scofala, iti spun eu-, ne-a precizat la telefon dl Becali.

Ca nu e mare scofala de fabrica recunosc si sindicalistii. Dl Sora spune ca la Dragasani nu mai functioneaza de mult capacitatile speciale, uzina fiind, practic, un morman de fiare unde nu se mai face aproape nimic. UM Dragasani a fost scoasa la privatizare de catre Ministerul Economiei si Comertului in luna septembrie. Fostul producator de armament si munitie are, scriptic, un capital social de 70,1 miliarde de lei. Ramane de vazut daca si in Oltenia va ajunge steagul rosu-albastru…

In afara de declaratiile contradictorii ale finantatorului Stelei, Gigi Becali, privind soarta Uzinei Mecanice Dragasani, sectorul productiei de aparare se confrunta in momentul de fata cu noi disponibilizari de personal si divizari de intreprinderi.

Preavize si separarea capacitatilor de productie civila

Pe la mai toate uzinele din domeniu se vorbeste acum de concedieri si separarea capacitatilor de productie speciala de cele destinate productiei civile.

La Plopeni, de exemplu, dupa cum ne-a declarat presedintele Federatiei Sindicale Solidaritatea *90, Gheorghe Sora, au primit preavize 1.400 dintre cei 4.800 de angajati ai uzinei. Lor li se va face, in urmatoarele zile, incheierea carnetelor de munca si vor trece in somaj. Dl Sora este insa optimist, sperand ca multi dintre cei disponibilizati acum vor fi reangajati in viitorul apropiat.

Speranta sa este legata de faptul ca a fost constituita o companie separata – Hidraulica SA – care a preluat toate capacitatile de productie civila ale UM Plopeni si comenzile aferente. Aceasta intreprindere are in vedere angajarea, pana la sfarsitul anului viitor, a 800 de oameni, care vor proveni, potrivit unui protocol semnat cu sindicatele, din randul celor care au fost concediati acum.

Optimismul de inceput de drum pare insa a fi contrazis de un experiment mai vechi, din urma cu trei luni, cand a fost constituita o alta intreprindere, dupa acelasi tipar. FSH Baicoi, producatoare de subansamble hidraulice, nu sta chiar pe roze, din cauza insuficientei comenzilor, iar cei 300 de angajati traiesc cu spaima de a deveni someri.

Solutii de criza la Tohan Zarnesti

Nici la Uzina Mecanica Tohan din Zarnesti apele nu sunt tocmai linistite, din cauza ca autoritatile se pregatesc sa reduca drastic numarul angajatilor.

Sute de salariati urmeaza sa fie disponibilizati in viitorul apropiat. Anuntul a fost facut de Decebal Ilina, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului. Incepand din 2004, guvernul va proceda la reducerea capacitatilor bazate pe productia speciala, in functie de comenzi. In consecinta, se intentioneaza ca numai 400 dintre cei aproximativ 3.000 de muncitori vor putea fi mentinuti la UM Tohan.

-Probabil ca acest numar va fi mai mare, in functie de rezultatul negocierilor cu sindicatele. Cei care urmeaza sa fie disponibilizati vor beneficia de platile compensatorii prevazute de lege-, a declarat dl Ilina. Ministerul Economiei vrea sa orienteze miile de disponibilizati spre firmele din parcul industrial.

Intre timp, sindicatele au luat in administrare mai multe active de pe platforma industriala si se pregatesc sa deschida o cantina sociala pentru saraci. -Am depus un proiect Ricop impreuna cu Primaria Zarnesti, prin care incercam sa atragem o investitie de 250.000 de euro, pentru infiintarea unei cantine sociale pentru salariati si pentru nevoiasii din Zarnesti. Planuri avem si pentru celelalte active-, declara Mircea Tantau, liderul Sindicatului -22 Decembrie- si coordonatorul Centrului de cost -Agretur- de la Tohan.

Centrul s-a infiintat in luna septembrie a acestui an si are in componenta activele neproductive de pe platforma, cum sunt baza sportiva, cantina, clubul si cladirea fostului corp de garda al intreprinderii.

Comenzi putine pentru la anul

La modul general, anul acesta uzinele din sectorul productiei de aparare au avut comenzi ceva mai multe comparativ cu anul precedent, spune Gheorghe Sora.

Comenzilor din partea armatei li s-au adaugat si cele destinate exportului. Astfel, Uzina Mecanica Cugir a avut un contract important pentru livrarea de armament usor in Statele Unite. Un alt exemplu este cel al Uzinei Mecanice Mija, care a livrat in Regatul Unit grenade.

Aceasta tendinta imbucuratoare se pare insa ca nu se va mai mentine si in 2004, spune dl Sora. Astfel, potrivit liderului sindical, comenzile MApN catre uzinele din sectorul productiei de aparare pentru anul viitor sunt in scadere drastica. In consecinta, contractele externe reprezinta aproape singura solutie de supravietuire. Mai exista si solutia conversiei capacitatilor speciale la productia civila, motiv pentru care au si fost convocati, zilele acestea, toti conducatorii de uzine de armament, pentru a preciza cum se poate face acest lucru, de la caz la caz.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.