Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a transmis spre publicare la -Monitorul Oficial- Decizia privind cresterea gradului de liberalizare a pietei gazelor naturale la 25%, in acest an. Decizia a fost luata, explica oficialii ANRGN, ca urmare a multiplelor solicitari venite din partea marilor consumatori de gaze de a obtine statut de eligibili. Exista o serie de consumatori importanti de gaze, precum SIDEX Galati, si societatile producatoare de energie termica ce pot obtine statut de consumatori eligibili de gaze naturale, precizeaza sursele citate. Aceasta reprezinta cea de-a doua etapa de liberalizare a pietei gazelor naturale, anul trecut realizandu-se o deschidere de 10%. Reprezentantii ANRGN au declarat ca, in perioada 1-20 februarie 2002, se primesc, de la consumatori, cererile insotite de documentatia necesara in vederea obtinerii statutului de eligibilitate. Conform estimarilor ANRGN, viitorii consumatori acreditati drept eligibili vor putea beneficia de noul statut incepand cu aprilie-mai.
Consumatorii eligibili au dreptul sa incheie contracte directe cu furnizorii de gaze, avand posibilitatea negocierii pretului de achizitie. Pe langa posibilitatea achizitionarii gazelor la un pret sub cel reglementat, un alt avantaj al consumatorului eligibil este gradul de siguranta in alimentare. De altfel, siguranta pe care consumatorii eligibili o au in alimentarea cu gaze naturale este unul dintre cele mai mari atuuri, daca avem in vedere ca pot aparea situatii cum a fost cea de anul trecut, cand nu au fost importate cantitati suficiente de gaze pentru acoperirea unui consum sporit al pietei interne. Evident ca obtinerea statutului de eligibilitate implica indeplinirea unor cerinte impuse de ANRGN, una dintre cele mai importante fiind cea legata de bonitatea financiara a respectivei societati.
In luna ianuarie a acestui an a fost pubilcat in -Monitorul Oficial- nr. 7/9 ianuarie noul Regulament de acreditare a consumatorilor eligibili de gaze naturale. Conform noului Regulament, acreditarea de noi consumatori eligibili, precum si reconfirmarea celor existenti se fac o data pe an, pana la data de 30 aprilie. Cele trei categorii de cerinte in vederea acreditarii consumatorilor drept eligibili sunt de natura tehnologica, juridica si economico-financiara. Cerintele de natura tehnologica stipuleaza un consum de minimum cinci milioane mc pentru locul de consum pentru care se solicita acreditarea. Cerintele de natura juridica au in vedere ca solicitantul sa fie persoana juridica constituita cu respectarea prevederilor Legii 31/1990 si sa fie in deplinatatea exercitarii drepturilor si indeplinirii obligatiilor ce decurg din aceasta calitate. La capitolul cerintelor economico-financiare, principala conditie este ca solicitantul sa nu aiba facturi restante la plata gazelor naturale la data depunerii solicitarii de acreditare. In situatia unor datorii restante la plata gazelor naturale, amanate, scutite sau reesalonate la plata prin intelegere cu furnizorul sau potrivit unor reglementari legale, solicitantul va prezenta ANRGN actul care dovedeste acest lucru. De asemenea, solicitantul trebuie sa aiba o anumita bonitate financiara, determinata pe baza lichiditatii globale, a solvabilitatii patrimoniale si a ratei profitului brut.
La sfarsitul anului trecut, Guvernul a aprobat liberalizarea pietei energiei electrice, incepand cu 1 ianuarie 2002, de la 15% pana la 25%. O alta crestere a gradului de deschidere a pietei energiei electrice este preconizata pentru luna iulie la 33%. Ca urmare a liberalizarii pietei energiei in proportie de 25%, pragul de consum pe care consumatorii industriali trebuie sa-l inregistreze pentru a putea deveni eligibili a scazut de la 100 GWh anual la 40 GWh anual. ANRE a anuntat ca 22 de societati comerciale si-au depus dosarele pentru a deveni consumatori eligibili de energie electrica, in aceasta etapa a liberalizarii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane