Home Economic-Financiar Graul din rezervele statului – scos pe sest pentru clientii puterii

Graul din rezervele statului – scos pe sest pentru clientii puterii

DISTRIBUIŢI

Aflat de putin timp la conducerea Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat, umanistul Sorin Vicol – presedintele -pasager- al defunctei Autoritati Nationale de Control (ANC) – s-a pus pe fapte mari. Tot mai multe surse au confirmat, in ultimele zile, ca din silozurile care adapostesc graul din rezerva de stat au fost scoase cantitati importante, care au fost incredintate unor agenti economici. Cantitatile vehiculate merg pana la 10.000 de tone de grau, care ar fi plecat spre firme -prietene- ale actualei puteri.

Federatia sindicatelor din Agricultura, Agrostar, a dat publicitatii si un comunicat de presa in care se arata ca au fost scoase cantitati de grau din rezervele statului in judetele Arad, Dolj, Ialomita si Calarasi. Toate aceste informatii au fost infirmate cu jumatate de gura de reprezentantii ANRS, care sustin ca -au fost incheiate sau sunt in curs de perfectare contracte de improspatare cu operatori economici-, fara a mentiona si care sunt acestia.


La finele saptamanii trecute, Federatia Agrostar a dat publicitatii un comunicat in care se arata ca -in urma informatiilor primite cu privire la scoaterea graului din Rezerva de Stat in judetele Arad, Calarasi, Dolj, Ialomita, constatam ca acestea sunt reale si ca actualul guvern continua aceeasi politica a fostului guvern si anume de demolare si ruinare a pietei interne a graului si, in final, a producatorului agricol-.

Presedintele Agrostar, Stefan Niculae a explicat si de ce a devenit o afacere accesarea cantitatilor de grau din Rezervele Satului: in loc sa achizitioneze grau de pe piata – disponibilitatile fiind in acest moment de 1-1,2 milioane tone de grau – la 4.000-4.500 lei/kg, agentii economici -cu intrare- la ANRS pot, in schimbul unei scrisori de garantie si al angajamentului ferm de a pune la loc cantitatile de grau accesate, sa beneficieze de graul din rezerva, pe care il vor pune la loc la noua recolta, cand pretul pe kilogram va fi de 2.000-2.500 lei/kg.

Reprezentantii guvernului sustin ca nu a fost scos grau din rezerva de stat, dar acest lucru se poate face si fara stiinta lor, conform Legii 82/1992 privind rezervele de stat, care prevede ca produsele pot fi scoase din rezervele de stat fie cu titlu de imprumut pe termen scurt sau cu caracter definitiv, cu aprobarea primului-ministru, fie din stocurile intangibile, cu avizul ministrului apararii nationale si cu aprobarea primului-ministru, fie in vederea improspatarii si pentru valorificarea produselor disponibile, in acest din urma caz fiind necesara aprobarea Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat.

Aceasta este si situatia invocata de presedintele ANRS, secreatrul de stat Sorin Vicol, in raspunsul adresat redactiei noastre. -In anul 2005, pentru realizarea programului de impospatare s-a solicitat operatorilor economici depozitari ai stocului de grau rezerva de stat, precum si societatilor comerciale, care au resurse de grau din productia proprie sau contracte de achizitie din judetele Bihor, Constanta, Dolj, Galati, Prahova, Sibiu, Timis, Valcea, Vaslui, municipiul Bucuresti etc., sa participe la programul de improspatare, daca pot realiza si accepta conditiile solicitate-, se arata in adresa ANRS. Aceste conditii se refera la garantii, plata TVA la ridicarea produsului din depozit, achitarea unui adaos de 8% la valoarea produsului, folosirea graului exclusiv pentu producerea fainii pentru consumul intern de paine si restituirea catitatii de grau din recolta anului 2005.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.