Home Economic-Financiar Gripa aviara si importurile baga in faliment producatorii autohtoni

Gripa aviara si importurile baga in faliment producatorii autohtoni

DISTRIBUIŢI

Efectele aparitiei gripei aviare in tara noastra incep sa se resimta din ce in ce mai mult, si asta mai ales la nivelul industriei avicole autohtone, care, intr-o perioada relativ scurta, 7 octombrie-20 decembrie 2005, a inregistrat pierderi de peste 1.235 miliarde de lei vechi. Reprezentantii Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania ( UCPR) vorbesc chiar de pericolul falimentului sectorului avicol, in conditiile in care piata romaneasca este amenintata, pe de o parte, de aparitia virusului H5N1, iar pe de alta parte, de cantitatea foarte mare de carne de pasare din import. In circa trei luni, consumul a scazut cu 40%, in timp ce stocurile au ajuns la sfarsitului anului trecut la 20.000 de tone, de 10 ori mai mare decat la sfarsitul anului 2000. In plus, produsele de peste granita castiga din ce in ce mai mult teren in fata celor autohtone. Daca la nivelul anului 2000, produsele din import ajungeau sa ocupe circa 18% din piata, in prezent, acestea ajung la 42% din consumul total. Productia interna de carne de pasare a crescut in aceasta perioada cu 81%, importul de carne a crescut de sase ori, din care la jumatati si sferturi de 13 ori, iar la pulpe si parti, de 10 ori.

Potrivit presedintelui UCPR, Ilie Van, din momentul confirmarii virusului au fost importate 35.000 de tone de carne de pasare, pretul pe tona fiind de 780 de euro, sub pretul mondial al acestui produs, concurand neloial productia interna.

Taxa vamala trebuie majorata

In plus, taxa vamala de numai 45% nu a fost eficienta in acest caz. Date fiind aceste probleme, reprezentantii UCPR solicita institutiilor abilitate ale statului gasirea unor solutii de sprijin a sectorului in aceasta perioada, in speta reducerea importurilor aplicate in concordanta cu legislatia internationala. -O cantitate mai mica de carne de pasare din import ar putea duce la valorificarea productiei interne si la revenirea ei la nivelul perioadei anterioare declansarii acestei crize- a precizat, ieri, Van. In prezent, se poarta discutii cu reprezentantii Ministerului Agriculturii si cei comunitari pentru majorarea taxei vamale la un nivel similar celui din Bulgaria, respectiv 70%, pentru pulpe si jumatati. In cazul in care masura va fi declarata valida, ea isi va produce efectele pe o perioada de 6 luni. Producatorii sustin ca in acest caz nu se pune problema unei majorari a pretului la aceste produse. Desi inca de la aparitia gripei aviare pretul pe kilogram a scazut considerabil la poarta fabricii, acest lucru nu a avut nici un efect asupra marfii comercializate in magazine, care a ramas practic la acelasi nivel. Anul trecut, dintr-o cantitate totala de 375.000 de tone, circa 160.000 de tone au provenit din import, din care circa 52% din Statele Unite ale Americii, iar restul din Brazilia si Europa.

Calitate indoielnica la pulpele americane

O alta nemultumire a producatorilor autohtoni vizavi de aceste cantitati mari de carne de pasare care vin de peste hotare se refera la calitatea indoielnica a produselor. -Carnea de import vine in baxuri, calupuri, astfel incat poate fi incarcata si cu un ifron. In plus, atunci cand vine vorba de certificarea sanitar-veterinara, aceasta nu se face conform legislatiei romanesti. Este anormal sa existe un astfel de tratament preferential, in conditiile in care exista derogari pentru importul din SUA si Canada-, a declarat presedintele Transavia, Ioan Popa. Mai mult decat atat, reprezentantii crescatorilor de pasari sustin ca autoritatile romane participa indirect la infractiuni, din moment ce accepta pe piata produse la preturi de dumping. In plus, desi vin in conditii precare, nimeni nu controleaza aceste transporturi. -Nimeni nu controleaza provenienta marfii. Inpectorii sanitar-veterinari si cei ai Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor ne sanctioneaza pe noi cu diverse amenzi, insa nimeni nu controleaza cantitatile care vin din import-, a precizat Popa. Producatorii autohtoni cer acceptarea la import a cantitatilor de carne care respecta tehnologiile europene de crestere a pasarilor, dar si regulile de igiena si comercializare din legislatia interna. In plus, acestia cer ca produsele de import sa fie comercializate cu respectarea normelor interne, respectiv ambalare, etichetare, loc de comercializare.

Produsele ambalate si etichetate sunt sigure

Panica creata insa nu isi gaseste justificari in realitate, sustin reprezentantii crescatorilor de pasari din Romania. -Ca producatori autohtoni, incurajam consumul de carne de pasare ambalata, etichetata, verificata sanitar-veterinar si valorificata prin magazine autohtone. Aceasta nu prezinta nici un pericol in comparatie cu produsele avicole achizitionate de la persoane private neautorizate-, a subliniat Van. In plus, in toate fermele au fost aplicate masurile de biosecuritate necesare. Reprezentantii UCPR au anuntat ca ar putea investi aproximativ 170 de milioane de euro in perioada 2006-2009, daca vor primi sprijin din partea autoritatilor in ceea ce priveste majorarea taxelor vamale de import si acordarea de subventii. In perioada 2002-2005, firmele membre UCPR au investit 110 milioane de euro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.