Lordul Lamont of Lerwick este foarte trist cand aude ce se intampla in Romania. Realitatea de aici, confuzia alimentata de ideea pierderii unei afaceri grase cu aluminiu il tulbura profund pe britanicul ce ocupa un loc important in Consiliul de Administratie al Balli Group PLC. O companie transnationala cum nu sunt multe, cu multi -grei- in Consiliul de Administratie, ce ar pierde monopolul nobilului metal pe piata romaneasca, in urma majorarii de capital la ALRO Slatina, prevazuta a se desfasura transparent, prin intermediul pietei de capital.
Starea sa de spirit, dezamagirea produsa de deciziile Cabinetului Nastase in cazul ALRO il fac pe Lordul Lamont sa vorbeasca mai mult decat ar fi fost cazul: -Suntem foarte dezamagiti de ceea ce se petrece, sunt foarte trist ca Guvernul Romaniei a preferat sa mearga inainte cu privatizarea ALRO, pe baza cresterii capitalului-, a spus domnia-sa, precizand ca aceasta actiune va duce la diminuarea participarii statului roman la capitalul ALRO. -Nu cred ca Guvernul roman procedeaza bine, daca procesul de privatizare nu este bazat pe transparenta si consider ca aceasta dauneaza foarte mult perspectivelor Romaniei de aderare la Uniunea Europeana-, a adaugat oficialul companiei.
Sindicalistii nu vor majorare de capital
Cazul ALRO a indus deviatii de comportament nu numai personajelor din inalta societate britanica; si sindicatele din societatea slatineana ALRO se comporta dubios: ieri, au iesit in strada nu pentru a cere salarii sau bonuri de masa, ci pentru a impiedica majorarea de capital ce ar putea fi votata pe 4 iunie, in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor. Ca interesele sunt incurcate, o dovedesc si scrisorile deschise adresate premierului si unor politicieni, presarate cu termeni -specifici-: -vindere in mod fraudulos-, -monstruoasa afacere- etc. Tot atat de ciudat este ca sindicalistii din Slatina incearca sa impuna Guvernului un anumit tip de privatizare – prin vanzare de actiuni si nu prin majorare de capital – actionand ca un elemnent de presiune in favoarea firmelor Balli si Pechiney, pe care le si nominalizeaza in epistolele trimise demnitarilor romani. Chiar si liderii de sindicat sunt confuzi atunci cand incearca sa explice natura demersului pe care-l intreprind: Marian Tudor, presedintele executiv al sindicatului -Aluministul-, citat de postul de radio BBC, este de parere ca -nu se poate face majorare de capital cu aport in numerar cand statul roman nu detine nici o lege pentru protectie sociala-, dupa cum precizeaza Agentia Rador. Toate actiunile intreprinse de muncitorii de la ALRO vizeaza cu totul alte obiective decat drepturile sindicale, pentru ca in actiunea lor de protest nu s-a pomenit nimic nici de salarii, nici de Contractul colectiv de munca.
Balli ar putea controla jocurile
Fostul presedinte al Consiliului de Administratie al FPS, Emil Dima, a semnat, la data de 8 decembrie 1995, o scrisoare prin care Grupul Balli este invitat sa participe la privatizarea unor societati din industria aluminiului din Romania si care ofera drept de preemptiune asupra a 51% din actiunile societatilor ALRO si ALPROM din Slatina si ALOR din Oradea. Presedintele Balli Metal SA, Dan Dragoi, a declarat ca Grupul Balli isi va exercita dreptul de preemptiune asupra pachetului majoritar de actiuni detinut de statul roman la societatea ALRO Slatina, iar in cazul in care se va proceda la anuntatele majorari de capital social, in urma carora statul poate pierde controlul asupra societatii, conducerea grupului va analiza masurile care se impun.
Premierul Adrian Nastase a declarat luni, referitor la decizia firmei Balli de a-si exercita dreptul de preemptiune asupra actiunilor societatii ALRO Slatina, ca -dreptul de preemptiune poate fi pus in aplicare doar in momentul in care se va proceda la vanzare de actiuni-. -Nu vreau sa ma pronunt, nu stiu care va fi varianta cea mai buna in acest caz, iar decizia pe care o vom lua va fi transparenta. Iata, am inteles de ce unii se impotriveau variantei majorarii de capital la ALRO Slatina, daca se mergea pe varianta de vanzare de actiuni – mingea de golf trebuia sa mearga in gaura sapte-, a spus Nastase. El a adaugat ca asteapta si rezultatul anchetei Corpului de Control al primului-ministru. -Poate vom ajunge la concluzia ca, daca aceasta societate este asa de buna, s-o pastram pentru statul roman-, a mai spus Nastase.
Potrivit unui anunt al Autoritatii pentru Privatizare, majorarea capitalului social al societatii ALRO Slatina se va face in doua etape distincte, prin reevaluarea activelor corporale si necorporale si, apoi, prin aport de numerar, cu suma de 60 milioane de dolari.