Home Economic-Financiar Gulerele albe ale evaziunii fiscale

Gulerele albe ale evaziunii fiscale

DISTRIBUIŢI

Ultimele rapoarte ale Fiscului in privinta fentarii taxelor si impozitelor statului dezvaluie faptul ca moda evaziunii fiscale a inceput sa se practice cu succes pana si acolo unde romanul de rand se ducea greu cu gandul: cabinete de avocati si medici, evaluatori financiari si experti contabili. Raportul cinste-hotie in randul acestor bresle este aproape echilibrat. De la inceputul acestui an si pana in prezent, inspectorii fiscali au verificat 48.153 de persoane autorizate, din care in timpul controlului au fost gasite nereguli fiscale la 21.510. Aproape jumatate din avocatii, notarii, medicii si contabilii controlati fiscal sunt evazionisti de cinste in Romania anului 2003.

Avocatii, medicii si contabilii ajuta la cresterea evaziunii

Secretarul de stat Neculae Plaiasu sustine ca evaziunea fiscala la persoanele fizice autorizate este in crestere cu aproximativ 5% fata de anul trecut. -S-a putut constata o crestere de aproximativ 5% a numarului de cazuri de evaziune fiscala la profesiile de avocati, medici, principalul motiv pentru aceasta tendinta ascendenta fiind dorinta de imbogatire intr-un timp cat mai scurt-, a afirmat Plaiasu. Secretarul de stat din Ministerul Finantelor sustine ca printre cele mai controlate persoane autorizate s-au numarat cele cu profesii medicale, cu un procent de 8,6% din totalul verificarilor, si avocatii, notarii si contabilii autorizati, cu 4,7%. -1.002 cazuri au fost transmise spre solutionare organelor de cercetare penala-, a adaugat Plaiasu.

Cea mai intalnita metoda evazionista a fost diminuarea venitului impozabil prin inregistrarea unor cheltuieli care nu aveau legatura cu activitatile autorizate. Cheltuielile cu bunurile si serviciile de uz personal – centralele termice, masini de spalat, carti, excursii – au fost la ordinea zilei in cabinetele de avocatura. Edificator a fost cazul uneia dintre cele mai renumite case de avocatura din Capitala, care a facturat pe firma montarea de termopane la sediul pe care il inchiriase doar pe termen foarte scurt, valoarea -ascunsa- de ochii Fiscului fiind de 6,6 miliarde de lei. -O alta metoda de eludare a impozitelor a fost si aceea a nedeclararii tuturor veniturilor realizate sau aceea a inregistrarii pe cheltuieli a contravalorii unor piese auto, fara ca firmele sa aiba in dotare mijloace de transport-, a precizat Plaiasu.

Ede Erdely, -autorizat- la evaziune

Unul dintre cazurile descoperite recent il are in rolul principal pe controversatul om de afaceri Erdely Ede, din judetul Covasna. Potrivit rapoartelor Directiei de control fiscal, persoana fizica autorizata Independent Ambrus Attila din Targu Secuiesc, care are ca principal obiect de activitate comertul, a vandut unor societati de tip Agromec, al caror actionar majoritar este Erdely Ede, o serie de utilaje si masini agricole la preturi superioare. Astfel, profitul impozabil era -transferat- de la societatile lui Erdely catre Independent Ambrus Attila, acesta nedeclarand rezultatul astfel obtinut si neachitand obligatiile fiscale. Multe dintre operatiunile comerciale inregistrate erau fictive. -Veniturile obtinute de persoana fizica autorizata Independent Ambrus Attila au fost transferate ilegal in conturile sotiei si fratelui lui Erdely Ede-, se arata intr-un comunicat oficial al Finantelor. Prejudiciul bugetului de stat in acest caz a fost evaluat la 15,9 miliarde de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.