Titlurile Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) care vor ramane in portofoliul statului dupa finalizarea procesului de privatizare vor fi vandute, partial sau in intregime, prin oferta publica de vanzare pe piata interna si/sau externa de capital, inclusiv catre actionarii existenti. Potrivit Mediafax, masura a fost aprobata de guvern printr-o hotarare. Actul normativ permite statului sa vanda restul de actiuni pe care il va mai detine la CEC prin metodele specifice pietelor reglementate, dupa finalizarea vanzarii pachetului majoritar de actiuni.
Listarea unor pachete importante de actiuni la cota Bursei, apartinand unor nume precum BCR, CEC, RomTelecom sau Transelectrica, este asteptata cu nerabdare de comunitatea bursiera. Guvernul si-a manifestat, in repetate randuri, intentia de a lista la bursa pachete de actiuni ale Bancii Comerciale Romane si ale Casei de Economii si Consemnatiuni, dupa finalizarea proceselor de privatizare.
Un sfert din actiuni – in ring
Potrivit strategiei de privatizare, un pachet de 69,9% din actiuni va fi vandut unei institutii financiar-bancare internationale sau unui consortiu din care face parte cel putin o institutie financiar-bancara internationala. In acest pachet este inclusa si cota de 9,9% din actiuni care, potrivit legii, revine Fondului Proprietatea si a carei contravaloare va fi transferata Fondului, dupa vanzare. Un numar de 5% din capitalul social va fi vandut catre salariatii CEC si catre pensionarii cu ultimul loc de munca la aceasta institutie, iar restul de 25,1% din actiuni se va lista la Bursa, ulterior privatizarii, in functie de evolutia bancii. Vanzarea actiunilor din pachetul de 5% destinat salariatilor si pensionarilor CEC se va face in termen de cel mult doi ani de la data vanzarii pachetului majoritar, in mod direct catre acestia.
In raport cu circumstantele economice si politice nationale sau internationale, cu interesul manifestat de potentialii cumparatori ori tinandu-se cont de alte conditii care ar putea influenta negativ rezultatele procesului de vanzare, guvernul va avea dreptul sa decida in orice moment suspendarea sau intreruperea procesului de privatizare a CEC, fara sa fie considerat raspunzator pentru acest lucru si fara sa i se poata solicita despagubiri.
Pe lista participantilor la privatizarea CEC se numara National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen.