Guvernul isi propune imbunatatirea colectarii impozitelor prin initierea, pana in decembrie 2001, a unei game complete de masuri urmarind reducerea arieratelor prin lichidarea si executarea silita a debitorilor rau-platnici, precum si prin adoptarea unui cadru institutional de recuperare a creantelor si prin penalitati salariale directe si efective pentru echipa de conducere si angajatii din intreprinderile de stat care nu isi platesc obligatiile fiscale.
Potrivit planului de actiune al programului de guvernare pe perioada 2001-2004, aprobat prin hotarare de Guvern la jumatatea lunii mai, pentru reducerea arieratelor din economie se are in vedere lichidarea intreprinderilor de stat ale caror arierate depasesc 85% din totalul activelor (in perioada 2002-2003), executarea silita a agentilor economici cu arierate catre buget (ianuarie 2001-2004), reesalonarea platilor restante catre buget cu conditia aplicarii unor programe viabile de restructuare operationala (martie 2001-2004), adoptarea si aplicarea unui plan de reducere a arieratelor intre sectoarele industriale pe baza de deconturi intre ramuri (avand ca termen luna iunie a anului 2001).
Executivul isi propune pana la sfarsitul acestui an, alaturi de alte obiective, limitarea deficitului bugetar la circa 4% din Produsul Intern Brut, imbunatatirea managementului activitatii trezoreriei statului, reglementarea coerenta a pietei secundare a titlurilor de stat.
In domeniul politicii financiare, se are in vedere si imbunatatirea legislatiei privind Taxa pe Valoarea Adaugata prin aplicarea unei cote de TVA redusa la 9% pentru unele bunuri si servicii de stricta necesitate pentru populatie (avand ca termen perioada 2002-2004), modificarea reglementarilor referitoare la acordarea de inlesniri la plata obligatiilor bugetare care sa conduca la stoparea acordarii in mod arbitrar de scutiri si reduceri la plata impozitelor si taxelor (iunie 2001), extinderea bazei de impozitare a venitului global prin includerea in baza de impozitare a veniturilor agricole si, pana in 2003, a dividendelor. Finantarea programelor de retehnologizare si modernizare a societatilor comerciale se va realiza inclusiv prin alocarea unei proportii de pana la 60% din sumele incasate de APAPS pe baza de programe aprobate de Guvern (iunie 2001).
In ceea ce priveste restructurarea si privatizarea sectorului petrolier, Guvernul si-a propus privatizarea a 10% din capitalul social al SNP Petrom prin incheierea contractului de vanzare-cumparare de actiuni cu Asociatia Salariatilor din cadrul acestei societati, in conformitate cu prevederile legale (decembrie 2001), precum si listarea la Bursa de Valori Bucuresti a actiunilor SNP Petrom (iunie 2001). Totodata, se are in vedere initierea de catre SNP Petrom, in perioada august 2001 – trimestrul IV 2002, a actiunilor vizand majorarea etapizata de capital si oferirea spre vanzare pe piata internationala de capital a unui pachet de actiuni de pana la 35%.
In sectorul de electricitate si energie termica, se intentioneaza privatizarea a cel putin doua societati de productie si a cel putin doua societati de distributie pe an (septembrie 2001-2004), inchiderea capacitatilor excedentare de 4.500 MW ale fostului CONEL (decembrie 2001), ca si privatizarea distributiei de gaze naturale prin finalizarea strategiei de privatizare in acest domeniu (iunie 2001) si privatizarea a cel putin 25% din distributia de gaze naturale (iunie 2001-2004).
In privinta privatizarii CN Romarm, se are in vedere oferirea spre vanzare de actiuni sau parti sociale pe piata bursiera sau extrabursiera ori la bursele de valori din strainatate (trimestrul I 2002-2004).
Guvernul va continua aplicarea prevederilor Legii nr. 18/1991 si ale Legii nr. 1/2000 pentru a realiza constituirea si resconstituirea dreptului de proprietate pentru 90% din suprafata agricola (decembrie 2002), pentru 95% din suprafata agricola (2003) si pentru intreaga suprafata agricola (2004).
Guvernul isi mai propune majorarea cotei pentru Fondul special al drumurilor si simplificarea sistemului de taxe pentru transportul rutier intern si international (iunie 2001), finalizarea privatizarii Societatii Nationale de Telecomunicatii (decembrie 2002), privatizarea Societatii Nationale de Radiocomunicatii (decembrie 2001), eliminarea subventiilor incrucisate in domeniul comunicatiilor (decembrie 2001), crearea unui fond special de dezvoltare a comunicatiilor printr-o finantare asigurata din sume obtinute prin acorduri internationale si din privatizare (iunie 2001), folosirea postei electronice e-mail ca metoda principala de comunicatie in Guvernul Romaniei (iulie 2001) si in administratie (trimestrul II 2004).
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane