Guvernul analizeaza posibilitatea reducerii nivelului fiscalitatii, masura care ar fi urmata de cresterea veniturilor bugetare si de diminuarea nivelului economiei subterane si a evaziunii fiscale.
-Discutam foarte serios de reducerea nivelului fiscalitatii, de politica fiscala si vrem sa revedem intregul sistem fiscal-, a declarat, ieri, premierul Adrian Nastase, care a prezentat exemplul Marii Britanii, unde veniturile bugetare au crescut dupa ce fostul premier Margaret Thacher a redus nivelul de impozitare de la 80% la 40%.
-Trebuie sa invatam din aceste lucruri si sa intelegem ca fiscalitatea omoara pana la urma afacerile-, a spus Nastase.
Premierul a adaugat ca Romania are nevoie de -legi concrete-, care sa reduca nivelul economiei subterane si al evaziunii fiscale. El a aratat ca nu a fost descoperit inca -un instrument de masurare exacta a nivelului economiei subterane-, dar a apreciat ca acest fenomen, alaturi de evaziunea fiscala, este foarte raspandit.
-Aceia care eludeaza legile si nu isi platesc datoriile la stat sa fie urmariti cu atentie-, a mai spus Nastase.
Cota diferentiata de TVA
Ministerul Finantelor a inceput o analiza privind diferentierea cotelor TVA, a declarat, ieri, la Comisiile parlamentare de buget-finante, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu.
Tanasescu a spus ca introducerea unei cote unice a TVA a fost facuta anul trecut pentru a creste resursele bugetare si a apreciat ca -lucrurile au functionat foarte bine cu cotele diferentiate ale TVA-. El a precizat ca ministerul trebuie sa faca o -analiza serioasa privind criteriile pentru cotele diferentiate ale TVA-.
Potrivit proiectului de buget, incasarile din TVA ar urma sa fie in acest an de 49.856 miliarde de lei.