Home Economic-Financiar Guvernul anuleaza unele facilitati acordate societatilor inainte de privatizare

Guvernul anuleaza unele facilitati acordate societatilor inainte de privatizare

DISTRIBUIŢI

Guvernul a abrogat o serie de prevederi prin care mai multe societati beneficiau de esalonarea la plata a unor obligatii bugetare si anularea majorarilor de intarziere aferente acestora.

Au fost abrogate articolele din patru hotarari de guvern, aprobate in 2000, prin care societatile Clujana, Nicolina Iasi, Electroputere Craiova, Intreprinderea de Utilaj Greu Craiova, Industria Sarmei Campia Turzii, Fabrica de Scule Rasnov, Terom Iasi, Colorom Codlea, Nitramonia Fagaras, Siderurgica Hunedoara si Roman Brasov beneficiau de esalonarea la plata a obligatiilor bugetare si de scutirea de la plata majorarilor de intarziere aferente acestora pentru anul 2000, in scopul sporirii atractivitatii la privatizare. Societatile in cauza sunt in prezent fie privatizate, fie relansate la privatizare. Unele se confrunta cu diverse dificultati.

De exemplu, la Terom Iasi, cumparatorul Nanaa Hasan – persoana fizica – si-a achitat integral pretul de achizitionare a pachetului majoritar si a pastrat numarul de salariati asumat in contract. Dar sindicatele reclama modul de realizare a managementului societatii si datoriile in crestere catre bugete si furnizori.

Electroputere Craiova a fost scoasa pentru a patra oara la privatizare in cursul lunii trecute. Printre firmele care si-au manifestat interesul pentru preluarea a 62% din actiuni se numara Siemens, Horvath Holding, Energobit, DAB si asociatia salariatilor.

La Colorom continua procedura de lichidare voluntara. Licitatia pentru vanzarea activelor ce trebuia sa aiba loc la sfarsitul saptamanii trecute a fost amanata, urmand sa aiba loc dupa 20 septembrie.

Detinatorul principal al Nitramonia este ST Oil Equipment & Machinery Limited, inregistrata in SUA. Firma il are ca actionar majoritar pe Valerian Simirica. In luna iunie a.c., conducerea Nitramonia voia sa renunte la contract din cauza problemelor financiare, insa in urma unui act aditional la contractul de privatizare, Simirica a acceptat sa ramana in continuare la Nitramonia. Ca urmare a perfectarii acestui document, in societate are loc un amplu proces de retehnologizare si restructurare a activitatii in vederea fiabilizarii procesului tehnologic si stabilizarii celor 1.160 locuri de munca existente in societate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.