Home Economic-Financiar Guvernul ar putea reduce taxele din sectorul petrolier

Guvernul ar putea reduce taxele din sectorul petrolier

DISTRIBUIŢI

Guvernul Romaniei ia in calcul o reducere a taxelor din sectorul petrolier, pentru a tine sub control majorarea preturilor, a declarat, ieri, Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului, aflat intr-o vizita de lucru la Braila. -In privinta titeiului, exista o situatie periculoasa: cererea zilnica de petrol la nivel mondial se situeaza la 81,3-81,5 milioane de barili, in timp ce oferta este de 81,6 milioane de barili, cererea egaland astfel oferta, si, totusi, pretul se mentine ridicat. In plus, mai exista si conflictul din Irak, situatia din Venezuela si scandalul Iukos din Rusia, astfel incat nu cred ca in perioada urmatoare va avea loc o scadere semnificativa a pretului la titei-, a precizat ministrul. Acesta a afirmat, de asemenea, ca nu crede ca previziunea economistului-sef al Bancii Mondiale, conform careia titeiul va cobori la pragul de 32-34 de dolari/barili in cateva luni, se poate indeplini fara rezolvarea problemelor mentionate. -Pretul titeiului pe plan mondial are o pondere de aproximativ 30% in tarifele produselor petroliere din Romania. In alte tari, 40-50% din pretul de 1-2 euro/litru reprezinta costurile. La noi, acestea au o pondere mai mare, pentru ca avem un pret mai redus de 0,7 euro/litru, avand si resurse proprii-, a declarat Popescu.

Ministrul Dan Ioan Popescu a afirmat ca Petrom acopera nevoile sale din productia interna in proportie de 70%, restul provenind din import, ceea ce face ca societatea romaneasca sa fie mai putin afectata de scumpirile la nivel mondial.

Ministrul Comertului a precizat ca, desi pretul titeiului a crescut de la 32 la 47 de dolari barilul, nu crede ca va depasi pragul de 50 de dolari barilul. -In perioada imediat urmatoare va avea loc o vizita a ministrului petrolului din Egipt aici, la invitatia mea, iar eu voi pleca in Qatar in cateva zile. Am mai discutat aceasta problema si nimeni nu crede ca se va depasi pretul de 50 dolari/baril-, a declarat Dan Ioan Popescu. Ministrul si-a exprimat convingerea ferma ca preturile la energia electrica si la gaze naturale nu vor mai suferi majorari in perioada urmatoare, intrucat nu vede -nici un motiv pentru acest lucru-. -Cred ca trebuie sa mentinem grupurile care pot produce energie electrica cu un cost competitiv european. De asemenea, stam foarte bine cu stocurile de pacura si carbune pentru iarna. In privinta gazelor naturale, in acest an, se va inregistra un record absolut de 2,6-2,7 miliarde de metri cubi-, a precizat Dan Ioan Popescu. Ministrul a precizat, de asemenea, ca ieri a discutat cu colegii de la Termoelectrica incadrarea costurilor energetice in tarif, intr-un mod cat mai competitiv. -Producem la pret mic sau ne raportam la importuri majore?-, s-a intrebat Popescu, care a precizat ca nu se pune problema unei majorari a pretului in perioada urmatoare. El a mai afirmat ca la nivel anilor 2007-2008 este necesara o putere cumulata care sa raspunda nevoilor Romaniei, si nu numai. Despre privatizarea Distrigaz, Dan Ioan Popescu a declarat ca nu vrea sa faca nici o legatura intre procesul de privatizare si furnizarea de gaze naturale.

-Nu ma tem de o scumpire a gazelor, relatiile bune pe care le avem cu Gazpromul, cu domnul Miller ma fac sa cred acest lucru-, a afirmat increzator ministrul. In plus, acesta a precizat ca, pana acum, Ministerul Economiei si Comertului nu a primit nici o contestatie sau plangere din partea Gazprom si Enel. -Pana la sfarsitul lunii septembrie vrem sa finalizam negocierile pentru privatizarea Distrigaz, cu Gaz de France si cu Ruhrgas-, a mai precizat ministrul. Dan Ioan Popescu are, de asemenea, o recomandare pentru cei care vor sa-si instaleze centrale de apartament: -Guvernul nu poate sa incurajeze sau sa descurajeze montarea centralelor de apartament, asta tine de fiecare cetatean in parte. Si eu am o centrala proprie la casa noastra din Azuga. Cu toate acestea, cred ca cea mai buna solutie pentru blocurile nou construite ramane centrala de scara-, a declarat Dan Ioan Popescu.

Declaratiile au fost facute cu ocazia unei deplasari la Braila a ministrului, care a avut ca scop vizitarea SC Termoelectrica Sucursala Electrocentrale Braila.

Ieri, la Braila, a fost pus in functiune blocul 1 de producere a energiei electrice, dupa o modernizare care a costat 43 milioane de dolari. -Acest bloc este unul dintre cele mai moderne sisteme de astazi. Noxele emanate sunt deja la nivelul cerut de Uniunea Europeana, iar costurile de productie sunt foarte performante-, a declarat Popescu. Ministrul a precizat ca blocul foloseste drept combustibil gaze naturale si pacura, si ca durata de viata a acestuia (avand in vedere ca a fost pus in functiune in 1973) a fost prelungita cu 150.000 de ore sau 25 de ani. Retehnologizarea blocului 1 a insemnat, de asemenea, o crestere a puterii cu 17 MWh.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.