Guvernul are in vedere realizarea unei apropieri dintre nivelurile minime si cele maxime ale salariilor, printr-o noua majorare a salariului minim pe economie si prin aplicarea Legii referitoare la venitul minim garantat, a declarat, sambata, premierul Adrian Nastase.
De altfel, Executivul se gandeste la un proiect de lege care sa elimine elementele din structura veniturilor care nu mai pot fi cuantificate si sa introduca un sistem unitar, a spus Nastase, referindu-se la veniturile de tipul primelor de Pasti, de Craciun si al 13-lea salariu.
-Pentru anul viitor, dorim sa micsoram elementele de polarizare sociala-, a aratat premierul.
El a spus ca in cazul pensiilor se are in vedere o recorelare -de jos in sus-, pentru a se reduce diferentele dintre sumele pe care le primesc pensionarii. Referindu-se la existenta unor pensii de circa 100 milioane de lei, despre care a aflat in discutiile purtate cu liderii CNS Cartel Alfa, premierul Nastase a spus ca trebuie vazut daca in aceste zone nu au fost emise reglementari speciale -pentru a permite astfel de varfuri care pun in discutie temeiul echitatii sociale-.
Aproximativ 600.000 de familii si persoane singure vor beneficia, de la inceputul anului viitor, de venitul minim garantat, prestatie sociala care va inlocui actualele ajutoare sociale, al caror cuantum este extrem de scazut. Legea privind venitul minim garantat stabileste niveluri lunare pentru acest venit minim, in functie de structura familiei, mult superioare celor actuale, care vor conduce la majorarea cuantumurilor ajutoarelor sociale acordate. Astfel, nivelul actual pentru o persoana singura, care nu realizeaza venituri, este de cel mult 166.500 de lei, iar prin aplicarea prevederilor noului proiect de lege va putea beneficia de maximum 630.000 de lei.
Venitul minim garantat va fi asigurat de consiliile locale prin acordarea unui ajutor social, al carui cuantum lunar este determinat ca diferenta intre nivelul prevazut in proiectul de lege si venitul net lunar realizat.
In luna februarie a acestui an, Guvernul a aprobat hotararea privind cresterea salariului minim pe tara de la un milion de lei la 1,4 milioane de lei, aplicabil in perioada 1 martie 2001-1 martie 2002, noul nivel reprezentand 96% din valoarea salariului de baza minim determinat pe baza valorii cosului minim de consum lunar aferent unei persoane.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane