Home Economic-Financiar Guvernul da semne ca ar vrea sa reinvie dialogul cu cativa parteneri...

Guvernul da semne ca ar vrea sa reinvie dialogul cu cativa parteneri sociali

DISTRIBUIŢI

O prima reuniune consultativa a reprezentantilor guvernului cu cei ai sindicatelor, patronatelor, institutiilor internationale si organizatiilor neguvernamentale privind problematica dialogului social a fost organizata, sambata, la Snagov, la initiativa premierului Tariceanu. Nu toate confederatiile sindicale si patronale au fost invitate sa participe la acest eveniment, fapt care i-a cam nemultumit pe liderii respectivelor organizatii. Delegatii din partea sindicatelor au afirmat, in urma intrunirii, ca asteapta -fapte, nu vorbe- din partea executivului. Participantii au stabilit ca astfel de reuniuni consultative sa fie organizate trimestrial, urmatoarea fiind asteptata cel mai probabil in luna iunie.

Reprezentantii patronatelor si cei ai sindicatelor intentioneaza sa finalizeze negocierile pentru modificarea Codului muncii pana la sfarsitul lunii mai. Aceasta a fost una dintre concluziile reuniunii consultative a reprezentantilor guvernului cu cei ai sindicatelor, patronatelor, institutiilor internationale si organizatiilor neguvernamentale privind problematica dialogului social, organizata, sambata, la Snagov, la initiativa premierului Tariceanu.


Dialogul social, reforma fiscala si reforma pietei muncii au fost principalele teme discutate in reuniunea de sambata, prezidata de seful guvernului. Din discutii a rezultat necesitatea reformarii CES, pentru a-l face mai eficient, mai reprezentativ si mai activ. Primul-ministru a precizat ca reuniunea nu si-a propus sa suplineasca rolul Consiliului Economic si Social (CES), ci sa consolideze dialogul social, prin punerea fata in fata a partenerilor sociali si a unor reprezentanti ai organizatiilor internationale si ai societatii civile, cu activitate relevanta in domeniul social. O alta idee asupra careia s-a convenit si care a fost sustinuta atat de sindicate, cat si de patronate, a fost crearea unor structuri de dialog social la nivelul regiunilor de dezvoltare, fiind necesara in acest sens modificarea legislatiei actuale. -Stiu ca pana acum dialogul social nu a fost coerent. De aici a aparut o stare de nemultumire si poate chiar de neincredere printre dumneavoastra. Nici eu nu sunt multumit de aceasta situatie. A fost vorba de situatii de urgenta si nu de o politica de evitare a partenerilor sociali-, a precizat Tariceanu.

In ceea ce priveste reforma pietei muncii, reprezentantii patronatelor si cei ai sindicatelor si-au exprimat disponibilitatea sa incheie negocierile asupra modificarii Codului muncii pana la sfarsitul lunii mai.

Astfel de reuniuni consultative vor fi organizate trimestrial, urmatoarea fiind asteptata cel mai probabil in luna iunie.

Sindicalistii vor fapte, nu vorbe

Liderii de sindicat care au participat la reuniunea convocata de Tariceanu la Snagov sunt de parere ca s-au creat premisele deschiderii unui dialog social intre parteneri, dar asteapta ca promisiunile facute de premier sa isi gaseasca si concretizarea in plan real. Cu alte cuvinte, sindicalistii asteapta de la actualul executiv fapte, si nu vorbe. Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, ne-a declarat ca s-au pus bazele unui inceput optimist, desi deschiderea spre dialog a venit cam tarziu. -Este bine totusi ca am obtinut din partea reprezentantilor guvernului promisiunea ca acest gen de intalniri sa se organizeze periodic-, a precizat Hossu. La randul sau, liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin, este reticent in privinta promisiunilor facute si spera sa se creeze un cadru de dialog social real, pentru ca -hotararile importante sa nu mai fie luate pe genunchi-. Fiind o intalnire la care au fost invitati sa participe numai membrii Consiliului Economic Social (CES), sindicatul CNSLR Fratia nu a luat parte la discutii. Marius Petcu, presedintele Fratia, ne-a precizat ca in decursul zilei de azi vor face o evaluare pentru a hotari daca isi schimba sau nu strategia, -pentru ca nu acceptam o pozitie numai de la nivelul CES-.

Nu toate patronatele au fost invitate

Se pare insa ca oamenii care s-au ocupat de organizarea evenimentului de la Snagov au uitat ori au evitat cu buna stiinta sa trimita o invitatie de participare si catre Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR). Drept reactie la o asemenea atitudine, conducerea UNPR a anuntat, intr-un comunicat, ca va sesiza conducerea Comisiei Europene si Consiliul European Economic si Social cu privire la -lipsa de transparenta in consultarile cu partenerii sociali de care da dovada guvernul condus de Calin Popescu Tariceanu-. In perioada 12-17 aprilie, o delegatie a UNPR, condusa de presedintele Marian Petre Milut, se va deplasa la Bruxelles, unde vor avea loc discutii cu principalii factori de decizie din mediul economic si politic european. Cu acest prilej, UNPR va pune in discutie problemele grave cu care se confrunta patronii corecti din Romania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.