Ieri, in timpul unei conferinte despre -Rolul organizatiilor sindicale si patronale in procesul de integrare europeana-, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Wilfried Gruber (foto), a reiterat declaratiile facute in urma cu doua saptamani de comisarul UE pentru concurenta, Neelie Kroes, aflat in vizita la Bucuresti, care a atras atentia guvernului ca, daca in doua saptamani, nu elimina subventiile, in septembrie va recomanda -folosirea clauzei de salvgardare- in vederea amanarii integrarii Romaniei in UE. Pe de alta parte, Excelenta sa a precizat ca guvernul pe care-l reprezinta nu si-a schimbat pozitia de sprijinire a Romaniei in vederea integrarii, iar vocile critice care se fac auzite in Germania, impotriva aderarii in 2007 a Bulgariei si Romaniei, apartin opozitiei din Uniunea Crestin Democrata si din Uniunea Crestin Sociala. Acest lucru se intampla mai ales din motive de lupta politica interna si mai putin din cauza ca ar exista interese politice care sa vizeze impiedicarea Romaniei sa adere la UE.
Cu aceeasi ocazie, ambasadorul Wilfried Gruber a reamintit ca Germania a fost promotorul procesului de extindere a UE spre Est, dorind si integrarea Romaniei, si nu din altruism, ci din doua motive esentiale, de natura politica si economica.
Din punct de vedere economic, Germania a devenit pentru Europa Centrala – din care face parte si Romania si in acceptiunea domnului ambasador – cel mai mare exportator, cu 10% pondere. Referindu-se la aspectul politic, ambasadorul Wilfried Gruber a afirmat ca politicienii germani au considerat ca tara lor nu-si putea asigura siguranta interna si prosperitatea populatiei decat daca tarile din jur vor avea, intr-o anumita perioada de timp, situatii similare din aceste puncte de vedere.
Dupa demararea proceselor de integrare, Germania a fost principalul sustinator al eliminarii vizelor pentru romani, in prezent este al doilea partener economic al Romaniei si ofera, anual, cele mai multe burse de studii romanilor. In plus, in acest an, din suma de aproape un miliard de euro, oferita de UE drept sprijin, circa 250 milioane de euro provin de la contribuabilii germani.
Cu aceeasi ocazie, ambasadorul Germaniei a afirmat ca problematica cea mai complexa la care trebuie sa faca fata Romania este cea a concurentei dintre companiile autohtone si cele din UE, trebuind serios reflectat asupra masurilor ce trebuie luate in acest sens, un rol important revenind sindicatelor si patronatelor in cadrul dialogului social.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane