Guvernul a aprobat in sedinta de ieri un pachet de masuri speciale pentru prevenirea si combaterea faptelor de evaziune fiscala in domeniul producerii alcoolului etilic de origine agricola, bauturilor spirtoase, produselor din tutun si al uleiurilor minerale. Hotararea a fost aprobata de executiv la initiativa Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si a Organizatiei patronale a industriei alcoolului si bauturilor alcoolice din Romania – Garant. Initiativa nu este noua, ea a fost lansata si in toamna anului trecut, dar din motive electorale a fost amanata de guvernul PSD.
Potrivit actului normativ adoptat de executiv, echipe mixte de control, alcatuite din reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Sanatatii, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Economiei si Comertului, Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si ai organizatiilor patronale, vor controla respectarea prevederile legale in antrepozitele fiscale.
Comisie centrala, coordonata de ANAF
Actiunile de control vor fi coordonate de o comisie centrala alcatuita din cate un reprezentant cu putere de decizie din Ministerul Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Economiei si Comertului, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si al organizatiilor patronale reprezentative pe ramura. Componenta nominala a Comisiei va fi stabilita prin ordin al presedintelui ANAF, pe baza propunerilor transmise de institutiile si organizatiile patronale implicate.
Licentele si autorizatiile – luate la puricat
Echipele mixte de control, constituite la nivel teritorial, vor verifica daca sunt respectate prevederile legale in vigoare in ceea ce priveste detinerea licentelor de fabricatie si a autorizatiilor de antrepozit fiscal. Verificarile vor viza si conditiile concrete de lucru si daca acestea corespund cu cele declarate la obtinerea licentelor de fabricatie. Instalatiile si echipamentele autorizate pentru fabricarea alcoolului etilic de origine agricola si a bauturilor spirtoase vor fi expertizate tehnic, pentru a determina capacitatile reale de productie.
Inspectiile vor verifica respectarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor, normele legale de igiena si sanatate publica, precum si normele de calitate si securitate declarate de producator.
Vor fi verificate si produsele de import
Actiunea de control va incepe cu prelevarea de probe pentru toate produsele distribuite si comercializate, provenite din productia interna sau din import, in vederea stabilirii calitatii si concentratiei alcoolice, precum si a modului de respectare a normelor legale privind definirea, descrierea si prezentarea acestora. Probele prelevate vor fi transmise pentru analize la laboratoarele acreditate din tara. In cazul in care se constata neindeplinirea sau nerespectarea conditiilor de acordare si de detinere a licentelor de fabricatie, precum si a autorizatiilor de antrepozite fiscale de productie, echipe mixte de control vor proceda la sigilarea instalatiilor. Controlul va fi extins la antreprozitele fiscale de productie implicate, cu sprijinul organelor fiscale teritoriale – pentru stabilirea obligatiilor fiscale suplimentare la bugetul general consolidat, precum si al organelor de urmarire penala – daca se constata indeplinirea elementelor constitutive ale unei infractiuni.
Controale la utilizatorii de uleiuri minerale
Echipele mixte de control, prin intermediul autoritatilor administratiei publice locale, vor lua masuri de identificare a cazanelor din gospodariile individuale, care sunt utilizate la obtinerea tuicii si a rachiurilor din fructe sau alte materii prime, destinate consumului propriu sau pentru comercializare. Datele vor fi centralizate lunar si vor fi transmise de echipa mixta de control Comisiei centrale de coordonare, pana cel mai tarziu in data de 10 ale lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea. Utilizatorii de uleiuri minerale, care achizitioneaza astfel de produse in regim de scutire de accize, vor fi verificati, in vederea depistarii cazurilor in care produsele au fost deturnate de la destinatia pentru care a fost acordata scutirea si aplicarea masurilor legale.
Din 30.000 de cazane de tuica, doar 200 sunt autorizate
Romulus Dascalu, presedintele Organizatiei patronale a industriei alcoolului si bauturilor alcoolice din Romania – Garant, initiatorul actului normativ, a declarat pentru -Curentul- ca in cele 4.600 de comune din Romania exista nu mai putin de 30.000 de cazane de tuica – in afara celor mici, pentru consumul propriu al gospodariilor individuale – din care, in urma controalelor realizate de organizatie, a reiesit ca doar 200 sunt autorizate. Romulus Dascalu spera ca, de aceasta data, autoritatile sa se tina de cuvant si sa duca pana la capat lupta impotriva evaziunii fiscale din domeniul productiei si comercializarii alcoolului si a bauturilor alcoolice. In privinta accizelor la alcool, care in ultimii doi ani au crescut de patru ori, ajungand in prezent la 465 de euro pe hectolitru, Dascalu a precizat ca anul viitor va avea loc o noua crestere, substantiala, in urma careia acciza va ajunge la 550 de euro/hectolitru de alcool pur.