Bruma de independenta pe care cele doua Autoritati Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si al Gazelor Naturale (ANRGN) o mai puteau, daca nu exercita, macar afisa a fost spulberata prin doua noi acte normative, intrate in vigoare la sfarsitul lunii ianuarie. Dupa ce, la inceputul anului 2001, cele doua Autoritati au fost trecute in coordonarea Ministerului Industriei (MIR), prin promovarea noilor legi, presedintii acestor institutii nu mai sunt numiti pe o perioada bine definita (patru, respectiv cinci ani), numirea sau revocarea lor din functie putand fi facuta oricand, la propunerea ministrului industriei. In noile conditii, ANRE nu va mai putea semnala abuzurile privind pozitia dominanta pe piata a unor operatori, situatie cu atat mai grava, cu cat piata energiei electrice a fost liberalizata in acest an, in proportie de 33%. Tot la nivelul ANRE au fost introduse un nou post de vicepresedinte si un comitet de reglementare, din care vor face parte trei reglementatori, numiti de Dan Ioan Popescu. Noul comitet va aproba toate deciziile care reprezentau pana acum numai responsabilitatea presedintelui Autoritatii.
Prin intrarea in vigoare a Legii nr. 789/2001, structura organizatorica a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) se va modifica in cateva saptamani, iar competentele acestei institutii, in ceea ce priveste supravegherea pietei de energie, se vor diminua. Dupa ce prima actiune legislativa a actualului Guvern a fost de a trece ANRE in coordonarea Ministerului Industriei si Resurselor, cele doua Camere ale Parlamentului au decis sa schimbe structura de conducere a institutiei, crescand aparatul birocratic si sa limiteze posibilitatile de interventie pe piata energiei. Amintim ca, in luna decembrie 2000, imediat dupa instalarea Cabinetului Nastase, a fost promovata Ordonanta de Urgenta nr. 300, ce stabilea trecerea ANRE din subordinea Guvernului in coordonarea MIR. Prin acelasi act normativ s-a stabilit ca presedintele Autoritatii sa fie numit prin ordin al ministrului industriei si resurselor, pe o perioada de patru ani, si nu prin decizie a premierului.
Desi la momentul respectiv ministrul industriei, dl Dan Ioan Popescu, a declarat ca aceste masuri nu vor acorda dreptul ministerului pe care il conduce sa intervina in deciziile ANRE, au fost destul voci care au protestat impotriva deciziei prin care, voalat, se instituia controlul asupra activitatii ANRE. Lucrurile nu s-au oprit insa aici. Dupa aprobarea Ordonantei 300, care continea doua articole ce aduceau modificari in structura ANRE, a fost elaborata o adevarata lege pentru aprobarea ordonantei respective. Astfel, Legea 789/2001, pentru aprobarea Ordonantei 300, intrata in vigoare la sfarsitul lunii ianuarie, stabileste introducerea in structura de conducere a ANRE a unui post de vicepresedinte. Atat presedintele, cat si vicepresedintele ANRE vor fi numiti si revocati prin ordin al primului-ministru la propunerea ministrului industriei si resurselor.
Mandatul presedinte ANRE va dura cat va voii seful de la Industrii
Actul normativ nu mai contine nici un fel de specificare privind durata de timp pentru care presedintele ANRE are mandat (in vechile reglementari se preciza ca patru ani), in acest fel MIR avand cale libera de a recomanda momentul cand se -impune- inlocuirea presedintelui si vicepresedintelui ANRE, precum si persoanele indicate sa ocupe astfel de functii. Tot prin noua lege se stabileste constituirea unui comitet de reglementare format din presedinte, vicepresedinte si trei reglementatori, functionari publici numiti de ministrul industriei si resurselor. -Ordinele si deciziile ANRE cu privire la reglementare sunt adoptate cu votul majoritatii membrilor comitetului de reglementare-, se arata in noua lege.
In acest fel, ministrul industriei isi asigura controlul total asupra deciziilor pe care ANRE le ia pe piata energiei, avand in vedere ca nu toate reglementarile in acest sector sunt privite cu ochi buni de oficialii MIR. Mai mult, in acest fel responsabilitatea unor decizii este disipata, nemaifiind un singur responsabil, presedintele ANRE, care sa raspunda pentru toate deciziile de reglementare. Comitetul de reglementare al ANRE este asistat de un consiliu consultativ format din noua membri, numiti tot prin ordin al ministrului industriei si resurselor.
Abuzul de pozitie dominanta pe piata nu va mai fi semnalat de nimeni
Legea 789 aduce modificari importante, inclusiv la capitolul competente si atributii ale ANRE. Astfel, ANRE nu mai este abilitata sa organizeze licitatii si sa incheie contracte de concesionare, in sectorul energiei electrice si termice, sa stabileasca modul de calcul al redeventelor pentru concesiunile acordate, sa supravegheze aplicarea si respectarea masurilor stabilite pentru protectia mediului de catre toti participanti din sectorul energetic. Cel mai important insa este excluderea din sfera atributiilor institutiei de reglementare – prin abrogarea punctului 18 al articolului 5 – a semnalarii abuzului de pozitie dominanta pe piata a unui operator. In Legea 99/2000 privind infiintarea, organizarea si functionarea ANRE se stipula ca autoritatea -propune Guvernului masuri de prevenire si eliminare a abuzului de pozitie dominanta pe piata ori de cat ori constata nerespectarea reglementarilor cu privire la concurenta si transparenta-. Or, in conditiile liberalizarii intr-o proportie semnificativa a pietei energiei, acest atribut al ANRE era o necesitate, avand in vedere ca pozitia dominanta se manifesta pe piata concurentiala.
Control total si in domeniul gazelor naturale
Nici Autoritatea de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) nu a scapat mai usor, avand in vedere ca prin Legea 791/decembrie 2001, intrata in vigoare tot la sfarsitul lunii ianuarie, s-a stabilit ca presedintele si vicepresedintele sunt numiti si revocati prin ordin al premierului, fara insa a mai avea o perioada de mandat. Legislatia de constituire a ANRGN prevedea un mandat de cinci ani pentru presedinte si vicepresedinte. O data intrata in vigoare noua legislatie, s-a deschis portita schimbarii din functie a presedintilor de autoritati, ce dadeau dovada de prea multa independenta. Asa se explica si decizia recenta a primului-ministru de a-l schimba din functie pe presedintele ANRGN, dl Gheorghe Radu, evident la recomandarea ministrului industriei.
Autoritatile de reglementare in domeniul energiei si al gazelor au fost constituite la directiva Uniunii Europene, care a solictat existenta unor astfel de entitati independente, nesubordonate politic, care sa stabileasca reguli de functionare a pietei, sa supravegheze respectarea acestora, sa elaboreze tarifele reglementate si sa semnaleze orice abuz de pozitie dominanta.