Cabinetul Nastase va fi obligat sa aplice masurile macroeconomice solicitate de FMI si unele politici cu puternic caracter liberal pentru a elimina fenomenul grav al blocajului financiar, dupa cum reiese dintr-un studiu realizat de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP). Fenomenul ii ingrijoreaza tot mai mult pe specialisti, iar Guvernul vrea ca pana la jumatatea anului sa propuna si sa aplice unele masuri de diminuare a lui.
Masurile adoptate pana acum pentru eliminarea blocajului financiar nu au dat rezultatele scontate, intrucat, potrivit studiului facut de MDP, nu au fost coroborate cu eliminarea cauzelor care au generat blocajul financiar.
Fara asigurarea unei stabilitati macroeconomice durabile, relansare economica, stimularea investitiilor, a productiei, a exportului si fara schimbarea radicala a managementului, fenomenul nu va putea fi eradicat, chiar daca se iau masuri de fluidizare a fluxurilor financiare, se arata in studiul MDP.
PDSR trebie sa ia masuri liberale
Astfel, se impune eliminarea cauzelor fenomenului, in primul rand masuri impuse de FMI, care duc la o crestere economica sanatoasa si stabilitate economica de durata: mai intai, trebuie incheiata cat mai rapid privatizarea societatilor comerciale, care sa devina eficiente si sa-si sporeasca gradul de capitalizare. O necesitate imediata este cresterea concurentei si eliminarea pozitiei de monopol, prin restructurarea utilitatilor publice.
MDP recomanda cu stringenta compensarea platilor intre furnizori si debitori, dar folosind practica internationala, ca si eliminarea urgenta din circuitul economic a intreprinderilor cu mari pierderi si care au dovedit ca sunt insolvabile. Incurajarea exporturilor printr-o politica valutara corespunzatoare, care sa asigure un curs favorabil acestora, si descurajarea importurilor, precum si intrepatrunderea capitalului financiar cu cel industrial si realizarea conversiei creantelor in actiuni la agentii economici sunt masuri care se impun pentru o economie viabila. La acestea se adauga schimbarea radicala a managementului, crearea unui mediu de afaceri favorabil investitiilor straine – stabilitate macroeconomica, reducerea ratei inflatiei si disciplina financiara. Interventia statului este benefica, in conditii de stabilitate economica redusa si piete care sunt inca in formare, dar numai prin achizitii publice de pe piata interna si stimularea ofertei interne.
Legi clare si fiscalitate redusa
Studiul MDP mai arata ca toate aceste masuri trebuie sa fie sustinute, la randul lor, de altele de natura liberala: adoptarea unei politici fiscale mai relaxate, flexibile si coerente. Aceasta inseamna un grad redus de fiscalitate, prin desfiintarea contributiilor la unele fonduri speciale, cat si reasezarea raportului intre impozitele directe si cele indirecte.
Alte masuri ce se impun ar fi limitarea marfurilor vandute pe datorie, prin elaborarea Legii contractelor si infiintarea tribunalelor comerciale. Pentru insanatosirea mediului economic si comercial, o masura importanta vizeaza BNR, si anume politici care sa urmareasca relansarea creditului cu dobanda acceptabila si cu o perioada de gratie, menit sa asigure desfasurarea normala a productiei si investitiilor. Alocarea resurselor ar trebui sa se faca pe criterii de performanta. De asemenea, se impun introducerea pe scara larga a cambiei si a biletului la ordin, ca titluri de credite si instrumente de plata.
Regimul Iliescu, generatorul blocajului
Studiul dovedeste ca Guvernul stie ce trebuie facut pentru a avea o economie sanatoasa, dar ramane de vazut daca va aplica toate masurile necesare, mai ales ca partidul lui Iliescu a generat si intretinut blocajul financiar. Dupa primele luni ale primului regim Iliescu, in decembrie 1991, pentru deblocarea fluxurilor financiare, Guvernul a dat circa 489 miliarde de lei, sub forma unor credite de compensare. Solutia nu a eliminat blocajul, ci doar a prelungit boala, potrivit studiului MDP.
Printre cauzele blocajului sunt enumerate de specialisti cele care solicitau o decizie politica, optarea pentru o economie de piata si incurajarea privatizarii si a initiativei particulare. Declinul sever al productiei, determinat de reasezarea pietelor internationale, de scaderea continua a puterii de cumparare, decapitalizarea intreprinderilor (din cauza alocarilor si redistribuirii fondurilor dupa modelul economiei centralizate), impozitarea dobanzii si a diferentelor de curs valutar, impozitarea inflatiei, precum si plata datoriilor la buget din credite, toate acestea au determinat aparitia si agravarea blocajului in economia romaneasca.
Managementul prost, asigurat de directori cu mentalitati invechite, care nu s-au adaptat la piata concurentiala, a dus la agravarea fenomenului, ca si intarzierea unor acte legislative care sa elimine din circuitul economic intreprinderile cu pierderi (Legea falimentului). De asemenea, politicile fiscale incoerente si sustinerea financiara de catre stat pe o perioada indelungata a intreprinderilor neviabile, care au produs pe stoc, alaturi de nivelul descurajant al dobanzilor si politica fiscala si de credit deosebit de restrictiva, rata mare a inflatiei, diminuarea creditelor, demonetizarea economiei, scaderea ponderii masei monetare in PIB, de la 55,7% in 1990, la 18,7% in 2000, toate acestea au fost decizii cu substrat politic, care au agravat situatia economiei.
In lipsa unor mari agenti economici sanatosi, viabili, au avut de suferit si cei mai mici, eficienti. Deteriorarea echilibrului financiar a dus la reducerea numarului de societati comerciale cu profit, degradarea, mai ales in ultima perioada, a agentilor economici cu capital privat, desi eficienta acestora este superioara celor cu capital de stat si mixt si cresterea gradului de indatorare a societatilor comerciale.