Deficitul comercial FOB/CIF in primul semestru al acestui an a fost de aproape trei miliarde de euro, mai exact de 2.960,2 milioane de euro, iar in luna iunie 2004 a fost de 632,4 milioane de euro, conform Institutului National de Statistica (INS). In preturi FOB/FOB, deficitul a fost de -doar- 2038,4 milioane de euro in semestrul I 2004 si de 457,8 milioane de euro in luna iunie 2004, precizeaza INS. Comparativ cu semestrul I 2003, valoarea importurilor provenite din tarile Uniunii Europene (UE-25) a crescut cu 18,3%, avand o pondere de 65,1% in totalul importurilor.
Cam asa arata rezultatele programelor -ambitioase- derulate de guvern in ceea ce priveste exporturile romanesti. Sa notam, totusi, ca in luna iunie 2004, valoarea exporturilor a fost cu 28,9% mai mare fata de luna iunie 2003. Dar,
importurile CIF in semestrul I 2004 au crescut si mai mult, insumand 11974,3 milioane de euro (11.052,5 milioane de euro in preturi FOB), valoare mai mare cu 22,0% fata de semestrul I 2003. Iata de ce, guvernul a adoptat, recent, un act normativ, care urmeaza sa intre in vigoare in zilele urmatoare, si care prevede o serie de masuri privind sprijinirea financiara a exportatorilor, in vederea promovarii produselor competitive ale acestora pe piata internationala. Printre aceste masuri se numara finantarea participarii acestor producatori la targuri si expozitii internationale si chiar la infiintarea unor reprezentante comerciale in strainatate.
Cum sunt promovate (teoretic) produsele romanesti peste granita
Ordonanta de Urgenta 120/2002 a fost, recent, modificata. Astfel, -sumele de la bugetul de stat pentru sustinerea si promovarea exportului se vor aproba distinct in bugetele anuale ale Ministerului Economiei si Comertului (MEC), Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Ministerului Finantelor Publice (MFP) si Cancelariei primului-ministru, pentru Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC)-, conform textului de lege.
De asemenea, propunerile de utilizare a sumelor destinate incurajarii exporturilor vor fi stabilite, in sistem bipartit, de catre ordonatorii principali de credite si patronatele din ramura, cu aprobarea Consiliului de Export.
Printre instrumentele administrate de ministerele implicate in activitatea de export a ramas programul de promovare a exportului, administrat de Ministerul Economiei si Comertului, prin care se vor suporta, partial sau total, din fonduri de la bugetul de stat cheltuielile privind participarea la targuri si expozitii internationale, cu suportarea a 50% din cheltuielile privind transportul si cazarea pentru un participant de la fiecare expozant, la nivelul baremelor stabilite pentru institutiile publice. Totodata, cheltuielile privind transportul si manipularea exponatelor, mostrelor si materialelor publicitare, formalitatile vamale aferente acestora, depozitarea ambalajelor aferente exponatelor pe perioada desfasurarii actiunii promotionale si alte cheltuieli vor fi suportate in totalitate, cu aprobarea ordonatorului de credite.
Statul suporta jumatate din cheltuielile pentru actiuni de promovare
O alt componenta a programului este organizarea de misiuni economice si actiuni de promovare a exporturilor in strainatate, cu suportarea a 50% din cheltuielile de transport si cazare pentru un participant de la fiecare firma, la nivelul baremelor stabilite pentru institutiile publice, precum si suportarea totala a cheltuielilor privind transportul in interiorul tarilor de destinatie pentru persoanele care participa la actiunile respective, a cheltuielilor de deplasare pentru persoanele care organizeaza si coordoneaza actiunile, inclusiv a unui reprezentant din partea patronatului de ramura sau a asociatiei profesionale care contribuie la realizarea actiunii respective, a cheltuielilor pentru inchirierea spatiilor aferente intalnirilor de afaceri si a dotarilor necesare desfasurarii acestora, cum sunt: TV, video, retroproiector, computer si altele asemenea, a cheltuielilor de reprezentare si protocol, a cheltuielilor pentru elaborarea si transportul materialelor de promovare si de prezentare. Cheltuielile de organizare si functionare a reprezentantelor comerciale romanesti, realizate prin parteneriat public-privat pe piete de interes pentru exportul romanesc, infiintate prin hotarare a guvernului, la recomandarea Consiliului de Export sunt, de asemenea, suportate in proportie de 50%, ca si realizarea de studii de piata si pe produse, inclusiv pentru obiective complexe, pe baze concurentiale.
Alte instrumente administrate de stat
Alte instrumente utilizate conform legislatiei actuale sunt Programul de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii pentru dezvoltarea exportului, administrat de catre Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, Programul de crestere a competitivitatii produselor industriale, administrat de Ministerul Economiei si Comertului si Programul de crestere a competitivitatii produselor agroalimentare, administrat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
In cadrul acestor programe se vor acoperi de la bugetul de stat in proportie de pana la 50%, respectiv de pana la 65% pentru intreprinderile mici si mijlocii, cheltuielile agentilor economici pentru implementarea si certificarea sistemelor de management al calitatii si/sau a sistemelor de management de mediu, dotarea si/sau amenajarea laboratoarelor de testare si etalonare, precum si acreditarea acestora, dupa caz, si inregistrarea si protejarea pe piata externa a marcilor, a brevetelor de inventie, a desenelor si modelelor industriale romanesti.