Cabinetul Tariceanu este primul guvern din ultimii 15 ani care, dupa sase luni de la instalare, nu a prezentat nici un bilant privind realizarea programului sau economic. Premierul si ministrii sunt prinsi in focul luptelor politice, reusind cu greu sa faca fata interpelarilor de tot felul. Culmea este ca, potrivit buletinului trimestrial -Realitati economice – prezent si perspective-, elaborat in aceste zile de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), guvernul Tariceanu chiar ar avea cu ce sa se laude, rezultatele economice pe primele cinci luni ale anului in curs inscriindu-se in principalele obiective stabilite prin programul de guvernare, la unele capitole aceste obiective fiind chiar depasite. De exemplu, in perioada ianuarie-mai a.c., veniturile bugetului general consolidat au crescut fata de perioada similara a anului trecut cu 19,2% in termeni nominali, respectiv, cu 9% in temeni reali. Cum cheltuielile au inregistrat o dinamica nominala de doar 13,6%, la finele lunii mai, bugetul general consolidat a inregistrat un excedent de 10.326,2 miliarde de lei, adica de 0,4% din PIB.
Potrivit raportului CNP, cresterea veniturilor la bugetul consolidat s-a datorat, in principal, majorarii incasarilor la TVA (cu 25,8% in termeni nominali, respectiv cu 15, 1% in termeni reali), la taxele vamale (22,9%, respectiv 12,4%) si la impozitul pe profit (19,6%, respectiv 9,4%). Asa cum era de asteptat, ca urmare a introducerii cotei unice, s-au inregistrat reduceri la impozitul pe venit cu 11,1% in termeni reali. Pe intregul an, CNP estimeaza ca veniturile bugetare vor avea o crestere de 27.528,2 miliarde lei, adica, 1% din PIB.
PIB-ul a crescut cu 5,9%
In privinta Produsului Intern Brut (PIB), in trimestrul I al anului 2005, acesta a fost cu 5,9% mai mare decat in perioada similara a anului trecut. In ceea ce priveste utilizarea PIB, este de remarcat cresterea puternica a consumului: cu 12,5% cel individual efectiv al gospodariilor si cu 5,8% consumul efectiv al administratiei publice. Cresterea consumului a avut loc in conditiile unor cresteri de productie in aproape toate ramurile industriale, comparativ cu anul trecut, si ale majorarii consistente a importurilor de bunuri, ca urmare a aprecierii monedei nationale.
Numarul salariatilor din economie s-a majorat cu 162.000
Numarul salariatilor din economie a crescut in luna mai a.c., fata de luna decembrie 2004, cu 162.000 de persoane, respectiv cu 3,7%. Este cea mai mare crestere din ultimii 5 ani si, potrivit CNP, ea provine in principal din sectorul privat (industria prelucratoare si comert), ceea ce inseamna ca poate fi considerata ca fiind un efect al masurilor de relaxare fiscala, prin introducerea cotei unice de impozitare. -Reducerea fiscalitatii are si o componenta sociala, deoarece stimuleaza munca si contribuie la scoaterea la lumina a unei parti din economia <gri> si, in consecinta, incurajeaza obtinerea de venituri de la mai multe locuri de munca– se arata in raportul CNP.
Exportul a crecut cu 17,2%, iar importul cu 22,4%
Consemnand aceleasi -cifre reci-, CNP arata ca, in primele cinci luni, comertul exterior a continuat sa inregistreze ritmuri inalte de crestere, si anume cu 17,2% la export si cu 22,4% la import. Exportul de bunuri a fost cu 1,274 miliarde de euro mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, in primul rand, datorita unor valori de export superioare, cu o maxima inregistrata in luna martie de 1,936 miliarde de euro. In acelasi timp, importul de bunuri a crescut in primele cinci luni cu 2,174 miliarde de euro. In aceste conditii, deficitul comercial a fost de 3,2 miliarde de euro, mai ridicat cu 0,9 miliarde de euro fata de cel inregistrat in primele cinci luni din 2004. -Totusi, este de remarcat ca deficitul comercial este cu mult mai redus decat cel din ultimele 5 luni ale anului 2004, respectiv cu 0,7 miliarde de euro– se arata in raportul CNP. In privinta obiectivului cuprins in programul de guvernare, CNP precizeaza ca -deficitul comercial pe primele cinci luni reprezinta doar 35% din cel estimat pe intregul an, ceea ce face posibila inscrierea in tinta anuala-.
Rata anuala a inflatiei a evoluat inegal
In primul semestru, rata anuala a inflatiei a evoluat inegal, mentinandu-se pe un trend descendent pana in luna aprilie, cand s-a majorat cu 1,3 puncte procentuale, urmand ca in luna iunie procesul dezinflationist sa fie reluat. Fata de decembrie 2004, preturile de consum s-au majorat cu 4,1%, insemnand 0,4 puncte procentuale peste nivelul din perioada similara a anului trecut. Potrivit CNP, presiunile inflationiste au fost in special de natura ofertei, principalii factori de influenta fiind, pe langa ajustarea preturilor reglementate, deteriorarea costului unitar cu forta de munca, dar si actiunea unor factori conjucturali, cum ar fi pretul ridicat al petrolului pe piata mondiala. -In privinta cererii, potentialul inflationist – creat de cresterea consumului, ca efect al cresterii veniturilor populatiei, dar si al accesibilitatii creditului bancar – a fost temperat datorita evolutiei favorabile a preturilor de import, in conditiile aprecierii monedei nationale- – precizeaza raportul CNP. Procesul de dezinflatie a fost sustinut de preturile libere, care s-au majorat fata de decembrie 2004 cu doar 3,1%, in timp ce corectiile preturilor administrate au reprezentat un factor important de presiune asupra preturilor de consum, cresterea de 7,8% fiind superioara cu 3,4 puncte procentuale ajustarilor din perioada similara a anului trecut.