Home Economic-Financiar Guvernul incearca sa protejeze furnizorii autohtoni de piese auto

Guvernul incearca sa protejeze furnizorii autohtoni de piese auto

DISTRIBUIŢI


Ingrijorat de o eventuala intentie a Grupului Renault de a renunta aproape total la utilizarea pieselor de schimb autohtone pentru autoturismele Dacia, guvernul a decis sa sprijine aceasta industrie.

Astfel, Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie a intocmit un proiect de hotarare de guvern care are ca grup-tinta exact intreprinderile mici si mijlocii producatoare de piese si componente pentru industria auto. Potrivit statisticilor intocmite de agentie, beneficiarii directi ai proiectului de act normativ, o data cu intrarea lui in vigoare sunt in numar de 230, cu o cifra de afaceri de aproximativ 43 milioane de euro, numarul total de angajati ridicandu-se la 3.900. Gama de produse realizata in acest segment acopera aproape toate categoriile de piese si componente, cu impact asupra tuturor ramurilor industriale, de la electronica si IT pana la mecanica, industrie chimica, a cauciucului si a maselor plastice.

Concret, executivul isi propune sa sprijine formarea unor lanturi de furnizori pentru industria auto, in paralel cu ridicarea nivelului de asigurare a calitatii in domeniu. Pentru aceasta operatiune, se va pune la bataie un buget de 211.705 de euro, 85% din aceasta suma urmand sa fie acoperita de guvernul Flandrei, restul reprezentand contributia partii romane.

Proiectul, care se va intinde pe o perioada de trei ani, are ca obiective cresterea nivelului de asigurare a calitatii in vederea ridicarii nivelului inovativ al IMM din industria orizontala auto romaneasca, gruparea intreprinderilor din domeniu in lanturi de furnizori, pentru cresterea complexitatii subansamblelor si crearea unei organizatii nonprofit denumita -Lantul de furnizori in industria auto romaneasca-.

Proiectul nu specifica explicit ingrijorarea guvernamentala pentru intentiile viitoare ale Renault, dar acest lucru se poate citi printre randuri. In expunerea de motive se precizeaza faptul ca peste doua treimi din cifra estimata de 4,5 milioane de autoturisme din Romania sunt produse de Dacia. In perspectiva producerii modelului X90, initiatorii remarca faptul ca nivelul calitativ al pieselor si componentelor va trebui sa creasca.

Totusi, se pare ca nu ar exista serioase motive de ingrijorare. Cel putin in viziunea liderului Sindicatului Automobile Dacia, Nicolae Pavelescu, care spune ca politica directorului general, Francois Fourmont, este putin diferita de cea a predecesorului sau, in sensul ca actuala conducere doreste sprijinirea furnizorilor romani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.