Pofta lui Paunescu se infaptuieste cu binecuvantarea guvernului: Proprietatea va fi -fond special cu legi speciale-. El va fi inregistrat la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca organism de plasament colectiv (AOPC), distinct de alte categorii de organisme de plasament colectiv.
Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta a guvernului, entitatea va putea investi cel mult 50% din activele sale in instrumente financiare emise de entitati apartinand aceluiasi grup, iar in cazul in care societatea de administrare a fondului face parte dintr-un grup, limita este de 40%, politica de investitii va fi stabilita provizoriu de catre Ministerul Finantelor Publice (MFP), cu respectarea unor limite investitionale, pana la intrarea in vigoare a contractului incheiat cu viitoarea societate de administrare a fondului.
Limitarea expunerii
Fondul Proprietatea va putea detine cel mult 20% din activele sale in valori mobiliare si instrumente ale pietei monetare neadmise la tranzactionare. La calculul limitei de detinere se exclud din valoarea activelor titlurile nelistate dobandite de la stat, reprezentat de Ministerul Economiei, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, MFP, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiilor, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
Fondul Proprietatea va putea achizitiona doar bunuri mobile si imobile necesare desfasurarii activitatii sale.
Valoarea depozitelor bancare constituite la aceeasi institutie de credit nu va putea reprezenta mai mult de 10% din activele fondului.
In portofoliul fondului vor putea sa fie incluse actiuni si instrumente ale pietei monetare emise de un singur emitent in limita a 20% din active. Procentajul va putea fi majorat la 30%, cu conditia ca valoarea totala a acestor categorii de titluri, detinute in cadrul fiecarui emitent, unde Fondul are participatii de peste 20%, sa nu depaseasca 60% din valoarea activelor sale.
Conturile curente si numerarul detinut de Fondul Proprietatea se vor plasa sub 20% din totalul activelor, in calculul limitei nefiind inclus numerarul dobandit de la stat. Limita poate fi extinsa la maximum 50%, cu conditia ca sumele respective sa provina din plasamentele ajunse la scadenta sau din vanzarea de instrumente financiare din portofoliu, iar depasirea sa fie inregistrata pe o perioada de maximum trei luni.
Expunerea fondului la riscul de contraparte intr-o tranzactie cu instrumente financiare derivate tranzactionate in afara pietelor reglementate va fi de cel mult 10% din activele sale, indiferent de contrapartea tranzactiei, iar expunerea globala fata de instrumentele financiare derivate nu va putea sa depaseasca 30% din alocarea totala a activului sau net.
Exceptii de la regula
Fondul Proprietatea poate sa depaseasca limitele privind investitiile in instrumentele financiare care sunt incluse in activul sau in cazul exercitarii drepturilor de subscriere aferente acestora, cu conditia ca depasirea sa se inregistreze intr-un interval de maximum 120 de zile.
Titlurile de participare emise de organisme de plasament colectiv in valori mobiliare (OPCVM) si de alte organisme de plasament colectiv (AOPC) vor avea o pondere de maximum 20% in activul net al fondului, procentaj admis si pentru plasamentele la bursa, in Romania sau in afara tarii.
Politica de investitii a fondului va fi modificata dupa desemnarea societatii de administrare si va fi comunicata CNVM si Bursei de Valori Bucuresti in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a contractului incheiat cu administratorul.
Pe toata perioada in care statul este actionar al Fondului Proprietatea, modificarea si/sau completarea actului constitutiv in ceea ce priveste marimea si structura capitalului social, durata societatii, caracteristicile, categoria si modul de transfer al actiunilor vor necesita acordul statului, reprezentat de Ministerul Finantelor.