Home Economic-Financiar Guvernul incurajeaza exportul de masa lemnoasa

Guvernul incurajeaza exportul de masa lemnoasa

DISTRIBUIŢI

Guvernul a aprobat volumul maxim de masa lemnoasa ce urmeaza a fi recoltat in anul 2005. Este vorba de 18,2 milioane metri cubi de lemn pe picior, din care 11,5 milioane mc din paduri aflate in proprietatea publica a statului si administrate de Romsilva, 2,5 milioane mc din paduri proprietate publica a unitatilor administrativ-teritoriale si 3,5 milioane mc din paduri proprietate privata. Volumul aprobat de guvern este imens, avand in vedere, pe de-o parte, scaderea drastica a productiei de mobilier si de produse stratificate din lemn dupa 1990 si, pe de alta parte, evolutia descendenta a fondului forestier romanesc, dupa restituirea in proprietate privata a unor suprafete insemnate de paduri. Fara a minimaliza productia interna de mobilier, atat cat mai este ea, trebuie semnalat ca, de exemplu, in primele cinci luni ale acestui an, importurile de mobila au inregistrat o cifra de 74 milioane de euro, cu 12,5% in plus fata de intervalul similar al anului 2003. Pe de alta parte, exporturile de -produse din lemn-, exclusiv mobilier, a fost de 416,4 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, importam mobilier si exportam cherestea si alte produse prefabricate din lemn, inclusiv lemn masiv, mascat sub diverse denumiri, precum -lemn prefabricat-, -lemn prelucrat- etc.

Potrivit hotararii aprobate recent de executiv si publicate in -Monitorul Oficial- saptamana trecuta, anul viitor se va putea recolta din padurile romanesti un volum maxim de masa lemnoasa pe picior de peste 18 milioane metri cubi. Asa cum aratam, cea mai mare parte a acesteia, respectiv 11,5 milioane metri cubi, va proveni din padurile aflate in proprietatea publica a statului si administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva. O cantitate mare, respectiv 3,5 milioane de metri cubi, revine si apartine persoanelor fizice si persoanelor juridice de drept privat, care au in proprietate paduri, iar 2,5 milioane de metri cubi vor putea fi recoltate din padurile proprietate publica a unitatilor administrativ-teritoriale. Totodata, potrivit aceluiasi act normativ, vor putea fi recoltate si din vegetatia forestiera situata pe terenurile din afara fondului forestier national o cantitate de 0,7 milioane metri cubi.

Ministerul Agriculturii poate revizui cifrele numai in minus

Un lucru bun este ca toate aceste cifre nu sunt batute in cuie, Ministerul Agriculturii avand -puterea-, instituita de lege, de a le revizui, ori de cate ori este cazul, dar fara a se depasi nivelul de 18,2 milioane metri cubi, stabilit prin hotararea executivului. Totodata, repartizarea pe judete a volumelor de masa lemnoasa ce urmeaza a fi recoltate sta tot in -mana- conducatorului autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura, respectiv a secretarului de stat care se ocupa de paduri, din cadrul Ministerului Agriculturii.

Drumurile forestiere vor inghiti milioane de metri cubi

Din -felia- consistenta pe care o va primi RNP – Romsilva, 8,7 milioane de metri cubi de masa lemnoasa pe picior vor avea drept destinatie agentii economici cu activitate de exploatare forestiera si/sau prelucrare a lemnului, dar si cei care construiesc drumuri forestiere in bazinele forestiere inaccesibile, potrivit actului normativ adoptat recent si a Legii 70/1999, privind masurile necesare pentru accesibilizarea fondului forestier, prin construirea de drumuri forestiere in perioada 2000-2010. Totodata, nevoile proprii ale Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, in anul viitor, au fost aprobate la 0,8 milioane de metri cubi de masa lemnoasa pe picior. Este de urmarit cum vor folosi acesti agenti economici masa lemnoasa, cat din aceasta cantitate va merge spre fabricile de mobila si cat spre exportul de cherestea, de -prefabricate- etc.

Populatia va folosi, pentru incalzit, doua milioane mc

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva va avea la dispozitie, anul viitor, pentru aprovizionarea populatiei cu lemn pentru incalzit si constructii un volum de doua milioane de metri cubi de masa lemnoasa pe picior. Aceasta cantitate va proveni din taierile de ingrijire a arboreturilor tinere, igienizarea padurilor, taierile de produse accidentale dispersate, precum si din materialul lemnos de mici dimensiuni, rezultat in urma taierilor in crang si a celor de substituire si refacere.

Amenzi doar pana la 30 milioane de lei

Exploatarea volumului de masa lemnoasa care provine din cele 18,2 milioane de metri cubi, aprobate spre recoltare pentru anul viitor, a caror administrare este asigurata de structuri de administrare silvica, se realizeaza, potrivit actului normativ care va intra in vigoare luna viitoare, numai de agentii economici atestati pentru exploatari forestiere. In acest context, incalcarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 10 si 30 milioane de lei. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac numai de catre personalul silvic cu atributii de control, care are calitatea de functionar public, din cadrul institutiilor statului.


680 miliarde prejudiciu, din afacerile ilegale cu lemn

Activitatea de prelucrare a lemnului se dovedeste a fi, in multe dintre cazuri, extrem de profitabila pentru comercianti, in defavoarea statului. Potrivit controalelor efectuate de inspectorii financiari-fiscali ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in primele sase luni ale acestui an, au fost atrase la bugetul de stat sume suplimentare de peste 679 miliarde de lei. 291,9 miliarde de lei provin, potrivit agentiei, din diferentele de impozite, taxe si contributii pe care contribuabilii inspectati le datoreaza statului, iar peste 371 miliarde de lei constituie dobanzile si penalitatile aferente acestor sume suplimentare stabilite. Daca valoarea bunurilor si sumelor confiscate se ridica la doar 5,7 miliarde de lei, din amenzile contraventionale aplicate agentilor economici controlati ANAF a stabilit la buget 11 miliarde de lei. De asemenea, prejudiciul constatat in urma celor 46 de sesizari penale primite de ANAF este de peste 333 miliarde de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.