In subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei a aparut o noua institutie, in al carui obiect de activitate sunt inscrise si competente similare cu cele ale Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), respectiv constructia de locuinte. Compania Nationala pentru Investitii (CNI), creata in principal pentru dezvoltarea proiectelor de interes national, se anunta un competitor serios pentru ANL, in conditiile in care va putea construi locuinte, pe terenuri puse gratuit la dispozitie de administratia centrala si locala.
Votand impotriva ordonantei de constituire a CNI, Opozitia a acuzat Guvernul ca astfel incearca sa creeze un nou monopol de stat in domeniul constructiilor, intrucat CNI -va dirija toate licitatiile pentru constructiile publice si va beneficia de facilitati nejustificate in obtinerea terenurilor pentru constructii-. Dna Ileana Tureanu, secretar de stat in MLPTL, afirma ca, in pofida faptului ca CNI va putea construi locuinte cu bani de la buget, nu va concura cu ANL pe aceeasi piata, cele doua institutii fiind create in scopuri diferite – una pentru dezvoltarea fondului locativ, iar cealalta pentru a gira proiectele de importanta nationala.
Aprobarea, de catre Senat, a OG privind infiintarea Companiei Nationale de Investitii (CNI) a starnit proteste din partea partidelor de opozitie, care au acuzat Puterea ca, prin acest nou instrument, creaza -un monopol de stat in domeniul constructiilor-. Senatorii PNL, PD si PRM au votat impotriva ordonantei guvernamentale, in conditiile in care in obiectul de activitate al CNI se inscrie si constructia de locuinte din fonduri bugetare, pe terenuri puse gratuit la dispozitie de administratia publica centrala si locala. Vicepresedintele PNL, senatorul Paul Pacuraru, a declarat ca infiintarea CNI -este si un prilej de coruptie, intrucat Compania va dirija toate licitatiile pentru constructiile publice si va beneficia de facilitati nejustificate in obtinerea terenurilor pentru constructii-.
Dna Ileana Tureanu, secretar de stat in Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei (MLPTL), sub tutela caruia va functiona noua companie, ne-a precizat ca activitatea de constructii de locuinte reprezinta un obiect secundar de activitate al CNI si nu se pune problema ca aceasta sa concureze cu ANL. -ANL a fost creata special pentru dezvoltarea fondului de locuinte de toate tipurile, in timp ce CNI va gira proiecte de importanta nationala, cu alt profil. In viitor, dupa ce va capata credibilitate pe piata, CNI se va putea asocia cu firme private sau va putea contracta credite pentru proiectele pe care le va derula. In prima faza, Compania se va ocupa de constructia de sali de sport – atat cele incepute inainte de 1989, care se afla in diverse stadii de degradare si care devin un adevarat pericol pentru zonele in care se afla -, cat si a unor sali noi, cu 50 sau cu 200 de locuri. Cele mici vor fi finantate cu bani de la buget, iar pentru salile mari se vor organiza licitatii internationale. Nu putem exclude, insa, ca in anumite proiecte sa fie inclusa si constructia unor imobile de locuinte, ca parte componenta a acestora-, a afirmat dna Tureanu. Secretarul de stat a precizat ca MLPTL intentioneaza sa implice CNI in proiecte de investitii ce vor fi realizate in baza noii legi a parteneriatului public-privat.
Oamenii de afaceri privesc cu reticenta crearea CNI
Infiintarea CNI este privita cu scepticism si in randul oamenilor de afaceri care activeaza pe piata constructiilor. -De 12 ani se fac tot felul de programe si companii. Problema este ca in urma lor nu ramane aproape nimic-, spune presedintele consiliului de administratie al societatii Impact SA, dl Dan Ioan Popp. Principala retinere a constructorului bucurestean este legata de prevederea din actul normativ care stipuleaza ca CNI va beneficia de terenuri gratuite din partea administratiei centrale si locale. -Daca lucrarile sunt intr-adevar de utilitate publica, atunci acest lucru este normal. Apare, insa, posibilitatea privatizarii unor asemenea obiective, mai ales a celor sportive si atunci nu mai este in regula, pentru ca un patron oarecare va beneficia de o facilitate oferita statului-, a explicat dl Popp. Domnia-sa considera ca infiintarea CNI este strans legata de adoptarea Ordonantei privind parteneriatul public-privat: -Parteneri privati vor fi cei care vor beneficia de ?çproasta administrare?ê a statului si isi vor scoate profit. Ramane sa aflam cine vor fi acesti ?çparteneri?ê, mai ales cei locali-.
Potrivit actului normativ aprobat luni, CNI SA a fost infiintata in scopul derularii unor programe de interes public in domeniul constructiilor, in colaborare cu organele administratiei publice centrale si locale, sursele de finantare fiind constituite din alocatii bugetare, credite sau sponsorizari. CNI va putea construi in regim de inchiriere sate si case familiale de vacanta si va putea amenaja terenuri pentru campare si caravane.
Capitalul social al noii intreprinderi, in valoare totala de patru miliarde de lei, a fost asigurat, prin aportul de capital a celor mai profitabile societati comerciale din subordinea MLPTL: Administratia Porturilor Maritime Constanta, SN -CFR Marfa- SA, Aeroportul International Bucuresti-Otopeni SA, Administratia Canalelor Navigabile Constanta si Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati. Rolul principal al noii companii va fi acela de a organiza licitatii, in urma carora vor fi desemnate firme private care vor utiliza banii publici pentru a realiza proiecte de investitii. Proiectele vor fi executate de CNI, utilizandu-se procedura de achizitii publice. Societatea va fi, practic, o veriga de legatura intre finantatorul si beneficiarul lucrarilor.