Premierul Calin Popescu Tariceanu a avertizat, ieri, ca -in unele sectoare, cheltuielile salariale au scapat de sub control-, fara a preciza care sunt domeniile respective. Aceasta remarca a fost dezvoltata ulterior, premierul avertizand asupra faptului ca -rectificarea bugetului din acest an va presupune acordarea unor fonduri suplimentare, in principal pentru sanatate, dar si reducerea unor capitole de cheltuieli, precum cele aferente salariilor-. Tariceanu a lasat sa se inteleaga ca rectificarea va fi una negativa pentru majoritatea ministerelor care asteapta de cateva luni alocari suplimentare, si nu diminuari de bugete.
In emisiunea difuzata joi seara de postul public de televiziune, Tariceanu a fost si mai explicit, declarand: -In momentul de fata, spun foarte clar, suntem cu sacul pe fund, nu mai avem de unde sa scoatem bani anul acesta. In anii urmatori, sigur ca, pe masura ce activitatea economica creste, Produsul Intern Brut creste, putem sa majoram si salariile-.
Proiectul de rectificare a bugetului pe 2005 este in curs de redactare la Ministerul Finantelor Publice, urmand sa fie prezentat guvernului in urmatoarele zile.
In aceeasi emisiune TV, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca, deja, in sistemul sanitar, salariile au crescut de doua ori anul acesta – -o data in baza unor ordonante date anul trecut, care nu aveau acoperire bugetara pe anul acesta, si a fost un exercitiu foarte complicat ca sa gasim undeva banii respectivi, sa platim aceste salarii-, si inca o data -datorita introducerii cotei unice de impozitare-. Premierul a precizat ca acest lucru, adica o dubla majorare a salariilor, a avut loc anul acesta in toate sectoarele bugetare.
Ieri, in fata presei, Tariceanu a incercat sa-si justifice pozitia prin intelegerile pe care statul roman le are cu Fondul Monetar International.
-Cheltuielile salariale au scapat in unele sectoare de sub control si va trebui sa tinem in mana aceste cheltuieli. Este o preocupare ca aceste cheltuieli salariale sa nu treaca de anumite limite, conform intelegerilor cu Fondul Monetar International, pentru a nu introduce o presiune suplimentara a cererii asupra ofertei, care, in final, sa agraveze deficitul de cont curent-, a spus Tariceanu. Potrivit premierului, cea mai eficienta masura pe care guvernul o poate lua pentru diminuarea presiunii asupra deficitului de cont curent este limitarea si mentinerea sub control a cresterilor salariale, in special la nivelul intreprinderilor cu pierderi.
Trebuie precizat ca, in toamna acestui an, mai multe categorii de bugetari – profesori, cadre medicale, functionari publici etc. – asteapta a doua transa a majorarilor salariale pe 2005, cu procente care variaza intre 7% si 9%.