Anul 2006 ar fi trebuit sa fie pentru oamenii de afaceri un an al stabilitatii. Un an in care impozitele ar fi trebuit sa ramana -batute in cuie-, astfel incat planurile de afaceri sa nu mai fie date din nou peste cap. Dar iata ca intelegerile cu guvernul pica si de aceasta data, mediul de afaceri fiind nevoit sa suporte anul viitor nu doar majorari ale taxelor si impozitelor deja existente, ci si noi biruri, neexistente nicaieri in Europa. In acest context, mediul de afaceri critica aspru guvernantii, acuzandu-i ca, prin aceste masuri – propuse in proiectul de modificare a Codului fiscal -, se anuleaza, practic, tot ce s-a incercat a se face bun, prin reducerea, tot de anul viitor, a CAS cu doua puncte procentuale. Impozitul vehiculat de 0,5% pentru valoarea ramasa a imobilizarilor corporale va scoate sume semnificative din conturile firmelor mari si va duce, implicit, la deteriorarea vizibila a mediului de afaceri autohton.
Nu a trecut foarte mult timp de cand guvernantii le promisesera oamenilor de afaceri romani si straini ca, in 2006, vor avea parte de stabilitate. Ca legislatia nu va mai fi modificata, iar taxele si impozitele vor ramane neschimbate, astfel incat planurile de afaceri sa nu le mai fie date peste cap. Dar, cum la buget e nevoie de bani – si, din pacate, trebuie acoperite gauri din ce in ce mai mari – oamenii de afaceri trebuie sa indure si anul viitor taxe mai mari si chiar impozite noi. Unele dintre ele, care nu exista in nici o tara europeana.
Nu este vorba despre taxa pe viciu, -aruncata- de ministrul sanatatii, si se pare -uitata-, cel putin deocamdata, ci de o alta, care, la fel la ca si prima, nu exista nicaieri pe continent. -Noi ne intelesesem cu guvernul ca in 2006 sa avem parte de stabilitate, sa fie un an linistit, in care sa nu se mai umble la impozite, ci doar la procedurile fiscale menite sa duca la scaderea evaziunii fiscale si, dintr-o data, ne trezim cu un nou impozit-, ne-a declarat presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru.
Impozit -made in Romania-
Si cum autoritatile sunt extrem de inventive, la toate capitolele, vor nu doar -taxa pe viciu- neexistenta nicaieri in lume, ci si impozit de 0,5% pentru valoarea ramasa a imobilizarilor corporale, la fel de neexistent, nicaieri in Europa. -Acest impozit de 0,5%, chiar daca este mic, poate ajunge la valori foarte mari. Acesta nu mai exista in nici o alta tara din Europa-, precizeaza Pogonaru, declarandu-se, in numele oamenilor de afaceri pe care-i reprezinta, nemultumit de atitudinea guvernantilor. -Tot ce s-a facut bun, prin reducerea impozitului la 16%, se anuleaza prin introducerea acestui impozit. Cum, de asemenea, se anuleaza si reducerea cu 2% a CAS, promisa la angajatori, de anul viitor-, ne-a mai precizat Pogonaru.
Mediul de afaceri se va deteriora profund
Taxele si impozitele propuse pentru anul viitor de catre Ministerul Finantelor sunt criticate si de fostul ministru al finantelor, Mihai Tanasescu. Acesta considera introducerea impozitului de 0,5% drept o greseala flagranta. -Este vorba despre o dubla impozitare. Pe de o parte, companiile platesc impozite pe cladiri si autovehicule la bugetele locale si, pe de alta parte, un alt impozit pentru aceleasi active va merge la bugetul de stat-, spune fostul demnitar, actual presedinte al Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor. Potrivit acestuia, toate aceste masuri, dar si propunerea privind introducerea de preturi de referinta pentru tigarete sau modificarea sistemului de impozitare pentru tranzactiile imobiliare vor duce automat la o deteriorare vizibila a mediului de afaceri romanesc.
Trebuie amintit faptul ca toate aceste modificari de taxe si impozite sunt prevazute in proiectul de modificare a Codului fiscal, initiat de Ministerul Finantelor Publice. Daca acesta va trece de guvern, noile biruri, dar si cele existente deja, ce urmeaza sa fie majorate, vor intra in vigoare incepand de la 1 ianuarie 2006.