Hotararea prin care Guvernul trebuia sa finalizeze cadrul legal de salvare a productiei autohtone de sfecla-de-zahar s-a transformat intr-un scandal ce tinde sa ia proportii. Masura de introducere a taxei vamale de 30% la importurile de zahar brut pe o perioada de sase ani -a intrat la apa- pe drumul dintre sedinta de Guvern si -Monitorul Oficial-, astfel incat clauza de salvgardare este prevazuta a dura fix sase luni, cam tot atat, apreciaza sindicalistii din domeniu, cat -ajung- stocurile de zahar brut, fara taxe vamale, acumulate de unii dintre procesatori.
-O eroare-, au raspuns cei de la minister la adresa transmisa de sindicate catre Ilie Sarbu, unde se specifica: -Va solicitam sa ne precizati pozitia dvs. si sa adoptati masurile necesare pentru modificarea urgenta a termenului. Va solicitam acest lucru din cauza situatiei create in fabricile de zahar, care poate duce la deschiderea iminenta a unui conflict-. Daniela Popa, purtatorul de cuvant al MAAP, ne-a declarat ca greseala nu ar apartine ministerului, ci pare-se ca ar fi de la Secretariatul General al Guvernului, organismul patronat de Serban Mihailescu.
Guvernul si-a dat cu stangul in dreptul in cadrul strategiei de sprijinire si relansare a productiei de sfecla-de-zahar. O eroare (si nu este prima) aparuta pe intortocheatul drum dintre sedinta de Guvern si -Monitorul Oficial- este pe punctul a compromite relaxarea relatiilor intre Ministerul Agriculturii si producatorii de zahar autohtoni. Concret, o hotarare care prevedea introducerea unei taxe de salvgardare de 30% la importurile de zahar brut pe o perioada de sase ani, cam cat este necesar pentru revigorarea culturilor de sfecla-de-zahar, a fost restransa in -Monitorul Oficial- la doar la sase luni, adica atat cat le -ajung- procesatorilor stocurile de zahar importat fara taxe vamale.
-Va mai informez ca am ridicat taxa vamala la importul de zahar brut (de la 0 la 30%) pentru a stimula productia de sfecla-de-zahar si a relansa productia de zahar romanesc, renuntandu-se la importul de zahar brut sau la zahar rafinat. Noi avem in tara un numar important de fabrici de zahar, peste 30, si, datorita faptului ca este posibil importul de zahar fara taxe vamale, aceasta situatie, practic, a omorat productia de sfecla-de-zahar in tara, fabricile de zahar din Romania lucrand aproape numai cu zahar importat. Prin aceasta masura vom crea, in mod concret, conditiile de competitivitate necesare si conditiile pentru incurajarea cultivarii sfeclei-de-zahar-, declara Adrian Nastase in videoconferinta cu prefectii din data de 18 ianuarie. O astfel de masura era intr-adevar necesara, data fiind situatia dramatica a culturii de sfecla-de-zahar, redusa atat ca suprafata (s-a micsorat de cinci ori in ultimii ani), cat si ca randament (scaderea dramatica a productiei la hectar). Masura de renuntare la concesia acordata la importurile de zahar brut in favoarea taxei de salvgardare venea ca o completare fireasca la efortul bugetar – 565 miliarde de lei, destinat, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, sa permita solicitarea unor cote de productie la nivelul posibilitatilor interne de cultura.
In nota de fundamentare a hotararii, ministrul agriculturii a sustinut ca invocarea clauzei de salvgardare de 30%, nivelul necesar de protectie fundamentat de MAAP, ar putea avea ca efect anularea unor concesii acordate produselor romanesti care se exporta in tarile de origine a zaharului brut. -Chiar daca unele din aceste concesii vor fi anulate, efectul redresarii culturii sfeclei este mai important, mai ales ca aceste tari (n.r. – in principal Cuba si Brazilia) detin ponderi simbolice la exporturile noastre-, se arata in documentul de pozitie al ministerului.
Nu mica a fost surpriza multora atunci cand, in -Monitorul Oficial- din 31 ianuarie 2002, cei sase ani de protectie a sfeclei-de-zahar romanesti au fost -adaptati- la sase luni, aproximativ perioada de epuizare a stocurilor de zahar brut fara taxe vamale adus in tara pana la data de 4 martie a.c., cand intra in vigoare hotararea de Guvern. -O eroare-, au raspuns cei de la minister la adresa transmisa de sindicate catre Ilie Sarbu, unde se specifica: -Va solicitam acest lucru (n.r. – rectifcarea erorii) din cauza situatiei create in fabricile de zahar, care poate duce la deschiderea iminenta a unui conflict-. Daniela Popa, purtatorul de cuvant al MAAP, ne-a confirmat ca greseala nu ar apartine ministerului, ci pare-se ca ar fi de la Secretariatul General al Guvernului, organismul patronat de Serban Mihailescu. Nu este clar deocamdata doar modul de indreptare a erorii strecurate intr-o hotarare de Guvern cu doar 3 (trei) articole. Ori se va da o erata la hotarare, ori se va da o noua hotarare care sa o anuleze pe aceasta, caz in care ramane de vazut daca se va pastra termenul de intrare in vigoare, de 30 de zile dupa publicare. Cu alte cuvinte, un nou termen de respiro pentru amatorii de zahar brut fara taxe vamale.