Home Economic-Financiar Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru ordonanta de accelerare a...

Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru ordonanta de accelerare a privatizarii

DISTRIBUIŢI

Societatile ce vor fi lansate la privatizare in acest an nu vor mai beneficia de scutiri la plata datoriilor curente catre bugete si utilitati, a declarat ieri, ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu. -Potrivit proiectului de ordonanta privind accelerarea privatizarii, datoriile istorice ale intreprinderilor scoase la vanzare vor fi -inghetate- la data de 31 decembrie 2001, esalonarea acestora urmand sa aiba loc doar in momentul incheierii contractelor. Acolo unde APAPS este actionar majoritar, se va institui procedura administrarii speciale pe toata perioada procesului de privatizare, pe baza de mandat. In acest interval, furnizorii de servicii nu vor avea dreptul sa schimbe, sa refuze sau sa intrerupa temporar aceste servicii, decat cu conditia achitarii de catre societatile comerciale a facturilor curente si a esalonarii datoriilor restante, conform unui grafic intocmit de catre furnizor-, a precizat Musetescu. El a adaugat ca, datorita complexitatii proiectului de ordonanta propus, dar si pentru ca multe legi conexe vor trebui ajustate, Guvernul a decis sa transforme textul in proiect de lege, asupra caruia sa-si asume raspunderea in Parlament.

Potrivit premierului Adrian Nastase, aceasta decizie se justifica prin aceea ca, in ultimii 12 ani, doar 30-35% din societatile comerciale au fost privatizate, restul fiind in continuare in proprietatea statului.

Ministrul privatizarii spera ca ordonanta aprobata de Guvern va intra in vigoare pana la 1 aprilie a.c. -Pentru a da tuturor sanse egale, vom notifica investitorii care au cumparat deja caiete de sarcini, pentru anumite societati asupra prevederilor referitoare la inghetarea datoriilor istorice-, a spus seful APAPS. El nu a exclus posibilitatea ca actionarii minoritari sa fie deranjati de decizia APAPS, de a institui procedura administrarii speciale la intreprinderile cu datorii, dar a dat asigurari ca prin prevederile noii legi vor fi excluse actiuni abuzive sau penale intreprinse in unele societati (precum Amep Tecuci sau Roman Brasov), la care actionarii minoritari au preluat sau incearca sa preia in mod ilegal conducerea, cu ajutorul -comandourilor sindicale-.

Ovidiu Musetescu considera ca, chiar si in contextul noii legi, nu toate privatizarile propuse pentru acest an vor fi incheiate. -Nu cred ca vom semna pana la sfarsitul anului contractul pentru Siderurgica Hunedoara si nici pentru Roman Brasov, cel putin nu in intregime. In schimb, cred ca vom reusi sa vindem uzina Tractorul- a mai spus ministrul. El a precizat ca negocierile in curs pentru vanzarea uzinei Electroputere Craiova si a Santierului Naval Constanta -merg greu-, iar oferta APAPS pentru Uztel Ploiesti a fost revocata, din lipsa de oferte serioase. Pe de alta parte, saptamana viitoare ar putea fi semnat contractul de privatizare al societatii Colorom Codlea cu firma Fletcher. -Am primit oferte si pentru Vulcan Bucuresti, de la SC Tender SA Timisoara si Aurul Impex SRL Cluj-, a conchis ministrul privatizarii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.