De la 1 noiembrie, adica exact in ajun de iarna, romanii vor scoate din buzunar pentru energia termica cu 20% fata de cat platesc in prezent. Anuntul a fost facut ieri de Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Pretul national de referinta al energiei termice va creste de la 89,6 lei (896.000 lei vechi) pe gicacalorie, la 107,5 lei (1,075 milioane de lei vechi) pe gicacalorie. Consumatorilor li se ofera, in schimb, dreptul de a alege varianta de plata, autoritatile introducand in acest sens inca doua modele de tarifare in afara celui monom, deja existent. Astfel, consumatorii vor putea opta fie sa plateasca la tariful monom, reprezentand pretul national de referinta, fie la unul din cele doua tarife de tip binom, care include o componenta fixa pentru apa calda si incalzire, si o componenta variabila, in functie de consum. Reprezentantii ANRE sustin ca majorarea pretului national de referinta este determinata de cresterea cu 50% a pretului la gaze naturale in perioada iulie 2004 – iulie 2005, la 6.500 lei vechi pe metru cub si modificarea structurii subventiilor.
Consumatorii vor putea alege modul de tarifare a energiei termice, pana la data de 15 noimebrie a.c. Reprezentantii ANRE sustin ca, prin introducerea tarifului binom la plata energiei termice, consumatorilor li se va permite reducerea cu 2,5% a facturilor anuale, precum si o mai buna esalonare a cheltuielilor pe parcursul anului. Autoritatea considera ca tariful binom va permite esalonarea platilor la energie termica, astfel incat facturile din sezonul rece sa nu mai fie atat de ridicate ca in cazul tarifului monom, singurul utilizat in prezent. Tariful binom va fi accesibil si beneficiarilor de ajutor pentru incalzire, iar optiunea poate fi facuta individual, si nu in grup. ANRE a stabilit doua tarife de tip binom. Ambele includ o componenta fixa de apa calda pentru consum, calculata in functie de numarul de camere ale locuintei, si un alt element fix, pentru incalzire, calculat in functie de numarul de camere si suprafata locuintei.
Consumul din iarna, platit esalonat si la vara
Tariful binom B1 are componenta variabila de consum stabilita la 76,5 lei pe gigacalorie, iar in cazul B2, nivelul este de 54,5 lei pe gigacalorie. Componenta fixa reprezinta 27% pentru tariful B1 si 48% pentru B2. In cazul unui apartament de doua camere, proprietarii care au optat pentru tariful B1 vor plati 0,25 lei pe zi pentru apa calda, 0,01 lei pe zi pe metru patrat pentru incalzire si 76,5 lei pe gigacalorie. Pentru trei camere, pretul va fi format din 0,35 lei pe zi la apa calda, 0,01 lei pe zi la incalzire si 76,5 lei pe gigacalorie. In ceea ce priveste tariful B2, factura la doua camere va cuprinde 0,36 lei pe zi la apa calda, 0,02 lei pe zi pe metru patrat la incalzire si 54,5 lei pe gigacalorie. Astfel, in luna decembrie, la un apartament de doua camere cu trei persoane, costurile intretinerii se ridica la aproximativ 100 lei in cazul tariful binom si de circa 145 lei pentru cel monom.
Integrarea creste factura la utilitati
Potrivit calendarului de aderare la structurile europene, Romania este obligata sa parcurga mai multe etape care influenteaza direct piata energiei, iar rezultatul final este resimtit de populatie prin cresterea cheltuielilor la utilitati. In primul rand, subventia la energia termica trebuie eliminata la nivelul anului 2007, potrivit negocierilor de aderare, ceea ce face ca pretul national de referinta la gigacalorie sa cunoasca o majorare substantiala. In al doilea rand, pretul gazelor naturale din productia interna trebuie sa ajunga aproximativ egal cu cel al pretului gazelor din import, tot la nivelul anului 2007, impactul fiind resimtit de romani inca din acest an, cand autoritatile au majorat tarifele de trei ori cu 5% in ianuarie, peste 20% in aprilie si aproximativ 10% in iulie, ca apoi sa urmeze o ieftinire minora de numai 2%, pe fondul deprecierii valutelor internationale.
Reasezare pe piata energiei hidro
In ceea ce priveste piata energiei electrice, autoritatile au decis deschiderea pietei la 83,5% de la 1 iulie 2005, decaland termenul negociat cu organismele internationale mai devreme cu un an, ceea ce a permis pentru firmele din sistem o oportunitate vasta de a beneficia in urma acestei masuri. Dar presedintele Traian Basescu a criticat -nereglementarea corespunzatoare- si crearea unor favorisme firmelor private in derularea contractelor cu energia cea mai ieftina, adica cea produsa de Hidroelectrica. Astfel, criticile lui Basescu nu au ramas fara efect, pentru ca Hidroelectrica a redus cantitatea si a marit preturile la patru din cei noua furnizori cu care derulau contracte pe piata libera. -De la 5,35 TWh, valoarea propusa de noi la inceputul anului pentru comercializarea pe piata libera, am redus cantitatea la numai 4 TWh, marind preturile la aproximativ jumatate din contractori-, ne-a declarat Traian Oprea, directorul societatii Hidroelectrica, mentionand doar una dintre firme, adica Energy Holding, companie la care se referea si presedintele Basescu.