Guvernul isi va asuma raspunderea pentru Legea investitiilor straine, a anuntat ieri, la teleconferinta saptamanala cu prefectii, premierul Adrian Nastase, care a adaugat ca, urmare a unor comentarii, -a aparut sentimentul- ca FMI si Banca Mondiala se impotrivesc acestei legi.
-Daca vor fi persoane de la FMI sau Banca Mondiala care nu pricep, le mai explicam o data, de doua ori, de trei ori, pana vor intelege-, a spus Nastase, care a sustinut ca, in absenta acestei legi, sunt favorizate investitiile straine din tarile membre ale grupului de la Visegrad. El a aratat ca investitorii straini prefera sa investeasca in Cehia, Ungaria sau Polonia, unde exista un regim mai favorabil al investitiilor si sa exporte ulterior catre Romania, avand in vedere si faptul ca Acordul CEFTA scuteste aceste exporturi de plata taxelor vamale. Adrian Nastase a mai spus ca facilitatile care vor fi acordate prin Legea investitiilor straine nu vor afecta veniturile la bugetul de stat, iar pe termen mediu vor permite chiar cresterea acestor venituri. -Pierdem la buget sume din ceva care nu se va face-, a sustinut Nastase, care a explicat ca, in prezent, numeroase firme care doresc sa investeasca in Romania asteapta aparitia acestei legi.
Primul-ministru a aratat ca legea se refera la investitiile de peste un milion de dolari, iar pentru investitiile de peste zece milioane de dolari se acorda -facilitati suplimentare-.
Potrivit proiectului de lege, investitorii straini vor avea dreptul sa transfere integral in strainatate profiturile ce li se cuvin, in conditiile regimului valutar din Romania, dupa plata impozitelor, taxelor si a altor obligatii prevazute de legislatia romana. Proiectul a fost trimis ministerelor cu atributii in domeniu pentru observatii si modificari, urmand ca o forma finala a actului normativ sa fie stabilita in urma acestor consultari.
Investitorii straini vor putea transfera in strainatate, in valuta investitiei, si sumele obtinute in urma vanzarii actiunilor, a partilor sociale sau a obligatiunilor, precum si sumele rezultate din lichidarea investitiilor, in conditiile regimului valutar din Romania. Un alt drept de care vor beneficia investitorii straini este acela de a transfera in strainatate, in valuta investitiei, sumele obtinute cu titlu de despagubire.
Investitiile noi, a caror valoare depaseste un milion de dolari sau echivalentul in lei sau alte valute convertibile la data prezentarii proiectului de investitie la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, care se vor realiza efectiv intr-un termen de maximum 30 de luni de la data eliberarii certificatului de investitie, conform dispozitiilor acestei legi, vor beneficia de o serie de facilitati.
Astfel, utilajele tehnologice, instalatiile, echipamentele, aparatele de masura si control, produsele de software, achizitionate din import, exclusiv noi, necesare realizarii investitiei, vor fi exceptate de la plata taxelor vamale. Bunurile achizitionate din import sau din Romania, exclusiv noi, necesare realizarii investitiei si care urmeaza a fi stabilite in perioada urmatoare, vor beneficia pe perioada de realizare a investitiei, pana la punerea in functiune a acesteia, de amanarea platii TVA, potrivit reglementarilor in vigoare, respectiv pana la data de 25 a lunii urmatoare datei de punere in functiune a investitiei.
Vor fi exceptate de la plata taxelor vamale materiile prime nerealizate in tara si componentele importate, folosite efectiv in productia proprie, pe o perioada de doi ani calculata de la data punerii in functiune a investitiei. Firmele noi, constituite dupa intrarea in vigoare a acestei legi, in care au fost realizate investitii, vor fi scutite de la plata impozitului pe profit pe o durata de cinci ani de la data punerii in functiune a investitiei.
Investitiile realizate in conditiile acestei legi vor beneficia de utilizarea amortizarii accelerate, iar investitiile noi a caror valoare depaseste 10 milioane de dolari sau echivalentul in lei sau alte valute convertibile, conform proiectului de investitie si planului de afaceri, vor fi prezentate Departamentului pentru Relatiile cu Investitorii Straini din cadrul Guvernului in vederea obtinerii de facilitati suplimentare ce pot fi negociate si supuse de Guvern spre aprobare Parlamentului sub forma de lege.
Investitiile realizate in Romania nu pot fi expropriate, cu exceptia cazurilor de interes public si cu plata unei despagubiri prealabile.
In cazul in care se va constata ca prevederile legii nu au fost respectate si investitorul a furnizat anumite informatii neconforme cu realitatea, Ministerul Dezvoltarii si Prognozei va initia procedurile de retragere a facilitatilor acordate si va sesiza organele fiscale pentru a fi stabilit cuantumul sumelor ce urmeaza a fi platite, reprezentand contravaloarea facilitatilor de care a beneficiat investitorul, precum si penalitatile aferente intarzierii platii taxelor si impozitelor care ar fi trebuit achitate in absenta acestor facilitati.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 29.04.2025, 10:13:36