Home Economic-Financiar Guvernul pregateste interzicerea totala a publicitatii la tigari si tutun

Guvernul pregateste interzicerea totala a publicitatii la tigari si tutun

DISTRIBUIŢI

De parca ar fi fost rezolvate toate problemele grave cu care se confrunta societatea si economia romaneasca, autoritatile au pus, mai nou, gand rau publicitatii la tutun si la produsele din tutun, pe care vor s-o interzica total.

Sotul Danei Razboiu, Ovidiu Branzan, ministrul sanatatii, a declansat razboi producatorilor de tigarete si alte produse din tutun, initiind un proiect de lege in acest sens, care a primit deja avizul favorabil a nu mai putin de cinci ministri, doi secretari de stat si al presedintelui Agentiei Nationale Antidrog, Pavel Abraham, cu voia dumneavoastra, ultimul pe lista.

Practic, de la 31 decembrie 2006, cand este programata legea sa intre in vigoare, nu se va mai putea face publicitate la tigari pe nici un suport. Daca, in prezent, publicitatea la tutun este interzisa la radio si televiziune, acum restrictia se va extinde si asupra presei scrise si a altor publicatii tiparite. Interdictiile nu se opresc insa aici. Publicitatea produselor din tutun va fi prohibita si in cinematografe, pe panouri publicitare si chiar si pe Internet. Cel putin asa rezulta din sintagma -servicii ale societatii informationale- prezenta la articolul 3 al proiectului de act normativ.

Nici macar dulciurile in forma de trabuc, produse, unele dintre ele, chiar de companii transnationale cu sediul central in tari din Uniunea Europeana, nu vor mai putea fi vandute la taraba sau in magazine.

Proiectul specifica faptul ca este interzisa publicitatea -prin vanzarea de dulciuri sau jucarii destinate copiilor si fabricate cu intentia evidenta de a da produsului si/sau ambalajului sau asemanarea cu un tip de produs din tutun.

Publicitatea la produsele destinate fumatorilor este limitata de proiectul de act normativ la o arie extrem de ingusta: -numai in publicatii destinate in mod exclusiv profesionistilor din domeniul industriei tutunului si in publicatii care nu au fost editate ori tiparite in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene si nici nu sunt destinate in principal pietei romanesti sau celei comunitare-. Cu alte cuvinte, o asemenea publicatie ar trebui editata in Pakistan si distribuita undeva prin Pago-Pago…

Si site-urile de Internet se supun acelorasi reguli: ele nu vor trebui sa fie gazduite de servere romanesti si nici destinate utilizatorilor de computer din tara noastra. Apare firesc intrebarea cum se va putea restrictiona accesul romanilor sau al celorlalti europeni la un asemenea site.

Sponsorizarile – drastic limitate

Nici sponsorizarile nu scapa de urgia razboinica a dlui Branzan. Astfel, sponzorizarea evenimentelor sau activitatilor care au loc in Romania sau la care participa Romania si cel putin un alt stat membru al UE sau care -are alte efecte transfrontaliere- (?!) va fi strict interzisa. Distribuirea gratuita a produselor din tutun in contextul sponsorizarii unor astfel de evenimente va fi si ea prohibita.

Sanctiunile pentru nerespectarea prevederilor acestei legi vor fi draconice, amenzile contraventionale variind intre cinci si 50 milioane de lei. Initiatorul nu a precizat insa daca este vorba de leul actual sau leul greu, care va fi introdus de anul viitor, deci anterior intrarii in vigoare a legii.

Interesant este faptul ca noi, romanii, vrem si in acest caz sa fim mai catolici decat europenii. Proiectul este motivat prin necesitatea alinierii la Directiva Europeana CE nr. 33/2003. Or, chiar in textul acestei directive se precizeaza faptul ca -pana la 20 iunie 2008, Comisia va trebui sa prezinte un raport catre Parlamentul European, Consiliul si Comitetul Social si Economic European in vederea implementarii acestei directive-. Cu alte cuvinte, nici la nivel european lucrurile nu sunt clare pana in vara anului 2008.

In sustinerea initiativei sale legislative, ministrul sanatatii vine cu date statistice de acum 12 ani. Astfel, in expunerea de motive la proiectul de lege se arata ca -mortalitatea indusa de tutun a crescut dramatic, in 1992 ratele de mortalitate au fost estimate a fi de trei ori mai mari decat la sfarsitul anilor *50-.

Romanii – fumatori inraiti

Nimeni nu poate contesta insa faptul ca romanii sunt fumatori inraiti. Un studiu realizat in anul 1999 a relevat ca 39% din femei s-au declarat fumatoare, 72% din barbati au declarat fumatul, dar numai 54% din ei s-au apreciat ca fumatori activi. La nivelul anului 2000, datele Institutului National de Statistica relevau faptul ca 21% din populatia cu varsta de peste 15 ani fumeaza zilnic. In grupa de varsta 15-24 de ani, la vremea respectiva fumau 18,8% din barbati si 8,8% din femei. Tot in aceasta grupa, 10,4% au inceput sa fumeze inainte de 15 ani, in timp ce 71,4% au apelat la acest -sport- intre 15 si 19 ani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.