Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) va lansa, pana la sfarsitul lunii iulie, anuntul privind inceperea procedurilor de selectie, prin intermediul unei licitatii internationale, a unei companii de consultanta financiara pentru vanzarea unui pachet din actiunile pe care statul roman le mai detine la Romtelecom, a anuntat, ieri, ministrul Dan Nica.
Castigatorul licitatiei, care va fi, cel mai probabil, o banca de investitii straina, ar putea fi desemnat in cursul lunii octombrie, a anticipat oficialul MCTI.
Consultantul va studia piata internationala, pentru a se informa asupra sanselor de succes al unei astfel de tranzactii, iar in functie de datele culese, va realiza mai multe variante de derulare a procesului de vanzare, urmand ca Guvernul sa o aprobe pe cea mai rentabila. In principiu, statul roman este dispus sa-si vanda intregul pachet de 65%, ramas in proprietatea sa dupa transferul catre grupul elen OTE a 35% din capitalul Romtelecom, tranzactie in valoare de 675 milioane de dolari, perfectata la sfarsitul anului 1998. Potrivit ministrului Nica, nu este insa sigur ca marimea pachetului care va fi scos la vanzare va fi de 65%, asupra acestui aspect urmand sa se decida impreuna cu consultantul, care va indica marimea optima a capitalului care poate fi vanduta, in contextul respectiv de pe piata internationala.
Initial, conducerea MCTI a avansat sfarsitul acestui an ca termen pentru vanzarea unei parti din actiunile pe care statul il mai detine la Romtelecom, fiind mentionat in acest sens un pachet de minimum 30%. Cum insa consultantul pentru acest proces va fi anuntat in octombrie, este greu de crezut ca termenul enuntat de Nica va fi respectat, ceea ce inseamna ca momentul tranzactiei va fi mutat undeva in cursul anului 2002, astfel ca firma selectata sa aiba ragazul necesar definitivarii studiilor de expertizare a pietei si sa pregateasca variantele de vanzare.
Recent, conducerea OTE, companie care detine 35% din capitalul social al Romtelecom si dreptul de uzufruct asupra a inca 16% din actiuni, a anuntat ca intentioneaza sa-si majoreze cota de participare la capitalul Romtelecom pana la 51%. In afara de grupul elen, care ar fi cel mai plauzibil candidat pentru noua runda de privatizare a operatorului national roman de telecomunicatii, exista si alti potentiali cumparatori, aflati deocamdata in expectativa. Ministrul comunicatiilor, Dan Nica, a declarat ca zilele trecute s-a intalnit cu conducerea la varf a grupului France Telecom, care detine deja o puternica prezenta pe piata romaneasca de telecomunicatii prin compania Mobil Rom. Nica a refuzat sa dezvaluie continutul discutiilor avute in aceasta directie cu oficialii France Telecom, desi a aratat ca in cadrul intrevederii i-a informat pe acestia asupra planurilor MCTI, intre care si continuarea procesului de vanzare a actiunilor Romtelecom.
Ministrul comunicatiilor a declarat ca, la 1 ianuarie 2003, pe piata romaneasca de profil vor exista cel putin trei operatori nationali de telefonie fixa, iar pentru pregatirea acestui moment se va apela la sprijinul unor consultanti americani si francezi. -Va exista o legislatie clara, care va stabili regulile competitiei si va asigura protejarea consumatorului. Vom asista si la o asezare a tarifelor, bazata pe costurile reale-, a spus Nica. El a mai afirmat ca prima etapa a procesului de emitere a legislatiei necesare pregatirii liberalizarii pietei telecomunicatiilor fixe va incepe luna viitoare, cand vor fi emise mai multe reglementari importante, intre care cele legate de regimul interconectarii operatorilor si de noua numerotatie telefonica.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane