Desi in ultimele zile tot mai multe voci sustin ca neindeplinirea preconditiilor asumate in acordul cu FMI in sectorul industrial au determinat amanarea deciziei de acordare a transelor doi si trei din imprumut, ministrul industriei nu se considera responsabil de aceasta decizie a organismului financiar international. -Toate conditionalitatile pe care Ministerul Industriei le avea cu Banca Mondiala si cu FMI au fost realizate-, a declarat Dan Ioan Popescu, precizind ca isi asuma toate responsabilitatile legate de functia de ministru. Ministrul industriei a afirmat ca nu este vorba de o stopare a acordarii transelor de catre FMI, ci numai de o amanare. -Este normal ca in momentul in care apar neclaritati in negocieri sa se poata amana sau sa se poata schimba data unei sedinte-, a declarat seful industriilor. Dan Ioan Popescu sustine ca, in primele patru luni ale anului, din societatile si companiile din subordinea MIR au fost transferati in sectorul privat peste 20.000 de persoane, una din modalitati fiind transferul care s-a realizat la Petrom prin externalizarea sucursalei Petroserv si constituirea societatii Petromservice, care a preluat cei 15.000 de angajati existenti. Or, tocmai aici apar -neintelegerile- cu FMI, deoarece organismul financiar international nu recunoaste acest transfer de personal ca facand parte din masurile convenite in politica de personal in cadrul acordului stand-by. Aminitim ca acordul incheiat cu FMI prevedea disponibilizarea a 4.200 de salariati din societatile subordonate MIR. Or, metoda aplicata de ministrul industriei pentru reducerea personalului societatilor din subordine prin externalizarea unui numar important de angajati in cadrul unor societati asa-zise private nu a convins FMI ca este vorba de disponibilizarile convenite. Aceasta cu atat mai mult cu cat societatile constituite prin externalizarea unor servicii din cadrul Petrom (vezi Petromservice) sunt alipite Petrom si dependente de companie prin contracte de exclusivitate. Trebuie spus ca in cazul constituirii societatii Petromservice, MIR a ales o formula de-a dreptul originala, fiind externalizat numai personalul, fara a prelua nimic din capitalul social detinut de SNP. Cu alte cuvinte, Petromservice a preluat numai personalul din fosta filiala a SNP, dotarile pe baza carora isi va derula activitatea ramanand in structura Petrom. Petromservice activeaza in baza unui contract de asociere cu SNP Petrom si are un capital social de 38 miliarde de lei, constituit prin contributia actionarilor. Asa cum a declarat directorul Petromservice, dl Ioan Simion, jumatate din capitalul social este detinut de Asociatia Salariatilor, iar celalata jumatate de cinci persoane fizice. Metoda nu a fost agreata de FMI, Consiliul Director al acestui organism luand decizia de a amana data la care se discuta acordul cu Romania. Din acelasi motiv, Banca Mondiala a amanat aprobarea imprumutului de 300 milioane de dolari aferent programului PSAL II.
Ministrul industriei a declarat ca vor mai fi operate in viitorul apropiat reduceri de personal din structurile Termoelectrica, Petrom, companiile din industria miniera, fara insa a preciza numarul exact si modalitatea. -Nu pot sa dau o cifra exacta. Plecam de la ideea eficientizarii activitatii in aceste sectoare si de aici rezulta ce modificari trebuie operate in structura de personal a societatilor vizate. Disponibilizarile nu sunt un obiectiv al politicii industriale-, a afirmat Dan Ioan Popescu.
-Lay-off- versus -externalization-
Incercand sa evite o explicatie concreta a -sincopei- intervenite in relatiile cu FMI, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, s-a angajat intr-o intensa polemica cu ziaristii prezenti la conferinta de presa a PSD. Scos din fire, la un moment dat, ministrul finantelor a invocat diferenta de acceptiune dintre englezescul -lay-off- si termenii -disponibilizare- si -externalizare- – problema care -celor de la FMI nu le este tocmai familiara-. In viziunea ministrului finantelor, -daca un numar de oameni sunt transferati dintr-o societate de stat intr-una din sectorul privat, acestia rup relatiile de munca in care se aflau cu fosta societate, deci avem o externalizare – acum, din cauza acestei diferente intre ?çexternalization?ê si termenul ?çlay-off?ê (acceptiunea FMI), discutiile noastre s-au amanat-. Tanasescu a mai explicat ca -o data cu acest proces de restructurare, din SNP Petrom au disparut 3.800 de persoane, care au plecat cu tot cu activitatile respective in sectorul privat. Le vom explica celor de la FMI ca aceasta operatiune este corecta si o vom aplica in toate unitatile din sectorul energetic, nu numai la Petrom-.
Vadit deranjat de intrebarile punctuale referitoare la acest subiect (-cum ii veti convinge pe cei de la FMI ca externalizarile de la Petrom sunt tot una cu ?çlay-off?ê-ul convenit in acorduri?- sau -cum ati rezolvat aceeasi problema, intervenita in relatia cu Banca Mondiala?- etc.), Tanasescu le-a spus ziaristilor ca sunt -prea nervosi, n-ar trebui sa escaladam aceasta sincopa, sa nu exageram acum o dificultate temporara intervenita aici-. Ministrul Finantelor nu a fost in masura sa dea o data concreta la care, totusi, FMI va acorda transa intarziata acum, dar a declarat, senin, ca -nu trebuie sa cada frunzele ca sa vina transa-…
Optimismul afisat de oficialii romani este de-a dreptul exagerat daca avem in vedere ca prin deciziile organismelor financiare internationale (FMI, Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii BERD) din aceste zile Romaniei i s-a amanat acordarea unor imprumuturi totalizand 700 milioane de dolari.
Privatizarea ALRO Slatina, o noua piedica in calea mult-visatei transe
O alta problema pe care cu greu a recunoscut-o Mihai Tanasescu si pe care, de altfel, a minimalizat-o, este privatizarea Alro. Atat Banca Mondiala, cat si FMI s-au aratat nemultumite de faptul ca Alro a fost vanduta printr-o metoda care a avantajat compania Marco International in defavoarea altor candidati initiali. Ministrul de finante a recunoscut ca -mai exista o etapa in privatizarea Alro care trebuie evaluata de catre Banca Mondiala si FMI-. Este vorba chiar de ultimul cuvant, care stabileste, prin concursul unui grup de sase banci independente, daca privatizarea a fost transparenta sau nu. Or, dupa toate informatiile neoficiale, tocmai in acest cadru se pare ca vor fi exprimate explicit dubiile celor doua institutii financiare internationale in privinta vanzarii Alro catre Marco International.