Home Economic-Financiar Guvernul stimuleaza infiintarea asociatiilor crescatorilor de animale

Guvernul stimuleaza infiintarea asociatiilor crescatorilor de animale

DISTRIBUIŢI

Asociatiile si producatorii agricoli care detin in exploatatie animale pentru lapte vor beneficia de o alocatie de 60% din pretul dotarilor si instalatiilor de muls si de racire a laptelui, indiferent de provenienta acestora. Masura a fost luata in vederea dezvoltarii procesului investitional in zootehnie, iar sumele aferente subventionarii acestui proces vor fi virate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Suma necesara derularii programului este de 100 de milioane de lei noi.

Prin introducerea unei astfel de masuri se are in vedere atingerea standardelor europene, prin sprijinirea organizarii de asociatii, in vederea colectarii si valorificarii produselor animaliere, cresterea gradului de igiena a laptelui, ameliorarea conditiilor fiziologice si reducerea incidentei la imbolnaviri a animalelor pentru lapte, sporirea capacitatii de productie a centrelor de colectare, dar si cresterea volumului de produse din lapte de calitate, de tip ecologic etc.


Solicitantul trebuie sa dispuna de 40% din suma totala


Pentru a intra insa in posesia acestei prime, pretendentii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. In cazul asociatiilor locale ale crescatorilor de animale, acestea trebuie sa detina minimum 50 de capete de animale pentru lapte, sa aiba un contract comercial, incheiat intre asociatie si furnizorul dotarii, sa faca dovada existentei unui contract de livrare a laptelui, incheiat intre asociatii si procesator, dar si a unui proiect pentru infiintarea unui centru de colectare, cu respectarea normelor sanitar-veterinare. Pe de alta parte, producatorii agricoli persoane fizice care detin in exploatatie animale pentru lapte trebuie sa declare pe propria raspundere ca acestea sunt inscrise in registrul agricol, dar si ca detin adaposturi pentru animale si minimum 2 hectare de teren agricol, plus un numar minim de animale, respectiv 3 capete de vaci de lapte sau 15 capete de ovine sau caprine. In ambele cazuri, solicitantul trebuie sa dispuna de 40% din pretul dotarilor vizate a fi achizitionate.

Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica, la data de 31 decembrie 2004, efectivele de animale au fost de 2.949 mii capete de bovine, iar ovinele si caprinele au insumat 8.300 mii capete.


Prime numai pentru anumite utilaje

Lista de dotari pentru care se acorda subventii este insa restransa. Astfel, prima va fi acordata numai daca asociatiile crescatorilor de animale de lapte cumpara tancuri de racire a laptelui cu capacitatea intre 1.000 si 5.000 de litri, stand de muls mecanic si analizatoare de lapte. Producatorii agricoli isi pot cumpara un grup individual de muls, generator de curent electric cu putere pana la 5 kW, motocositoare si tocatori pentru furaje. Beneficiarii pot solicita o singura data prime pentru un singur set din aceste dotari.

Instrainarea echipamentelor, interzisa cinci ani

Acordarea primei atrage dupa sine si interzicerea instrainarii acestor dotari inainte de expirarea perioadei de 5 ani de la achizitionare, in caz contrar, beneficiarul fiind obligat sa restituiasca alocatia acordata de la bugetul de stat, actualizata cu rata inflatiei, inclusiv plata de penalitati. Solicitantii trebuie sa se adreseze directiilor pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si ale municipiului Bucuresti, unde vor depune documentatiile necesare, pe care Ministerul Agriculturii le va trimite apoi catre Ministerul de Finante in vederea deschiderii creditelor bugetare.

Din 2007, Romania va avea cota de productie

Guvernul a adoptat, in ultima sedinta, Ordonanta privind organizarea pietei laptelui, in baza careia toti producatorii de profil vor putea obtine, la cerere, o cantitate individuala de referinta pentru livrari si/sau vanzari directe, denumita -cota individuala de lapte-. Aceasta va fi stabilita din cota de lapte sau regimul national de referinta. Din 2007, cota de lapte atribuita Romaniei este de 3,057 milioane de tone de lapte si are doua componente: livrari pentru procesare de 1,093 milioane tone si vanzari directe de 1,964 milioane tone. Aceste valori vor putea fi modificate pe baza datelor concrete pentru anul 2006.

Penalitati pentru depasirea cotei

Metodologia de acordare a cotei individuale de lapte va fi stabilita prin hotarare a guvernului, iar cantitatile se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, pe baza evaluarii productiilor realizate in perioada de referinta.

In cazul depasirii cotei de lapte, Romania va plati o penalitate catre Comunitate. Taxa, stabilita pentru 100 de kilograme, va fi platita Uniunii Europene separat pe cele doua componente – livrari si vanzari directe, iar responsabilitatea achitarii ei va reveni, in ambele cazuri, producatorilor care depasesc cota individuala.

Reguli pentru productia ecologica

Ordonanta reglementeaza productia traditionala si ecologica de lapte. Astfel, productia de lapte realizata de producator, procesata intr-un mod traditional conform unor specificatii tehnice sau metode de fabricatie codificate sau inregistrate, este supusa regimului produselor traditionale si al cotei de lapte. Caracteristica de traditionalitate a produsului lactat este determinata de recunoasterea istorica a acelui produs. Guvernul va stabili ulterior, prin hotarare, faptele care constituie contraventie in domeniul organizarii pietei laptelui si al produselor lactate, sanctiunile si persoanele imputernicite sa constate savarsirea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.