Home Economic-Financiar Guvernul tine secret nivelul investitiilor straine pe primul trimestru 2001

Guvernul tine secret nivelul investitiilor straine pe primul trimestru 2001

DISTRIBUIŢI

Desi au trecut mai bine de trei luni din acest an, Registrul Comertului nu a prezentat inca cifrele reprezentand investitiile straine realizate in aceasta perioada. Raspunsul oficialilor acestei institutii este, invariabil, acelasi: in cursul zilei de astazi, cifrele va vor fi comunicate. Surse autorizate afirma ca rapoartele referitoare la investitiile din primele doua luni au fost finalizate, dar nu s-a primit inca -unda verde- pentru publicare de la Palatul Victoria.

Chiar daca nu stim cat s-a investit, guvernantii ne-au asigurat cu optimism ca in acest an va avea loc un aflux de investitii straine fara precedent. Recent, ministrul finantelor, dl Mihai Tanasescu, anticipa ca pana la finele anului in curs ar urma ca Romania sa primeasca investitii straine de peste un miliard de dolari. La randul sau, dl Leonard Cazan, ministrul dezvoltarii si prognozei, pluseaza la 1,7 miliarde de dolari investitii straine directe, fara sa explice mecanismele prin care vor fi atrase. De altfel, dl ministru anunta, saptamana trecuta, ca institutia pe care o conduce lucreaza la un nou sistem de calcul al cifrelor statistice, menit sa elimine discrepantele aparute in anii trecuti intre cifrele prezentate de Comisia Nationala de Statistica si Registrul Comertului.

Aceste previziuni privind valoarea fara precedent a investitiilor straine sunt calificate drept -o poveste- de catre analistul economic Ilie Serbanescu. -De unde un miliard de dolari? Si eu pot sa spun ca aduc zece miliarde; si domnul Constantinescu a spus ca aduce 50 de miliarde, dar nu s-a intamplat asa-, ne-a declarat domnia-sa. In opinia sa, cifra de un miliard de dolari este complet nerealista, pentru ca -atatia bani nu se pot obtine nici daca se vinde toata Romania-.

Cat priveste secretomania guvernantilor referitoare la valoarea investitiilor straine realizate in primele luni ale lui 2001, Ilie Serbanescu considera ca, in fapt, acestea nu s-au prea facut si, ca urmare, Executivul nu prea are ce sa anunte.

Si fostul ministru al finantelor, dl Daniel Daianu, are relativ aceeasi parere, considerand ca, asa cum era de asteptat, perioada inceputului de an a fost afectata de o expectativa a investitorilor straini. -Totusi, este foarte greu de crezut ca s-au sistat total aceste investitii. Oricum, cifra ar fi trebuit sa fie facuta publica de institutiile abilitate ale statului-, ne-a declarat dl Daianu. Referitor la veniturile pe care Guvernul estimeaza ca le va incasa din privatizari, respectiv 200 milioane de dolari, dl Daianu considera ca -ar fi fost mult mai realista o cifra mai mica-. Aceasta, mai ales in conditiile in care unele societati si unitati economice, de tipul Bancii Agricole, ce vor fi scoase la privatizare au nevoie de capitalizare din partea statului.

Fostul presedinte al FPS, dl Sorin Dimitriu, este si el de parere ca procesul de privatizare a suferit o intarziere de cateva luni, generata de schimbarea politica. -Aceasta tergiversare va compromite, cu siguranta, volumul privatizarilor din acest an-, ne-a declarat dl Dimitriu.

In opinia sa, un alt element care pune in pericol atingerea cifrelor anuntate de actualul Guvern este intarzierea adoptarii unor modificari anuntate la reglementarile privind procesul de privatizare. -In general, acesta este un proces care se pregateste cu un an inainte si, de aceea, efectele acestor modificari legislative se vor evidentia abia in bugetul pe 2002-, a adaugat Sorin Dimitriu. El considera nerealizabila si valoarea estimata a investitiilor straine de un miliard de dolari. -Interesul investitorilor, fie ei romani sau straini, creste atunci cand mediul economic este previzibil. Aceasta caracteristica lipseste insa in momentul de fata-, a concluzionat fostul presedinte al FPS.

Surse autorizate din mediul bancar sunt de parere ca estimarile Cabinetului Nastase cu privire la investitii straine de un miliard de dolari in acest an pot fi realizate, numai daca vor fi respectate cateva conditii esentiale si obligatorii. -Mai intai, trebuie stabilizata, odata pentru totdeauna, legislatia in domeniu. Pana cand investitorii nu vor fi convinsi ca in Romania exista o legislatie stabila – care este mult mai importanta decat facilitatile fiscale – nu vor veni sa investeasca aici. Apoi, este necesara o stabilitate economica. Inflatia actuala fluctueaza de la o luna la alta, fapt in masura sa dea peste cap orice plan de afaceri. Si, nu in ultimul rand, Guvernul trebuie sa faca eforturi serioase pentru imbunatatirea mediului de afaceri. Exista cateva incercari in acest sens, dar nu suficiente. Functionarii statului inca practica obiceiul ?çvamuirii?ê investitorilor. Acestia din urma trebuie sa primeasca un mesaj clar: ?çveniti, ca nu va mai punem atatea piedici?ê-, afirma sursele citate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.