Executivul pare decis sa apeleze la o serie de masuri economice pentru a asigura un echilibru intre nivelul importurilor si cel al exporturilor, una dintre variantele aflate in discutie fiind majorarea accizelor pentru importul unor categorii de bunuri de lux, a declarat, ieri, premierul Adrian Nastase.
Premierul a precizat ca guvernul studiaza in aceste zile un pachet de masuri care sa permita, pentru anul viitor, tinand cont si de reglementarile Uniunii Europene, o planificare mai buna a deficitului fiscal, fara presiuni inflationiste, si un echilibru intre volumul exporturilor si cel al importurilor.
-Nu ne propunem sa facem minuni, ci sa fim rigurosi. Aforismele lui Zenon se refera si la o broasca testoasa care il invinge pe Ahile cel iute de picior, pentru ca merge constant si intr-o directie corecta. Poti sa ai un Ferarri care merge cu 300 kilometri pe ora, dar daca drumurile au gropi, asa cum se intampla, uneori, in Bucuresti sau in alte localitati din Romania, mergi 10 minute si pe urma stai cateva ore sa se repare gropile-, a spus Nastase, precizand ca o politica economica prudenta si o crestere economica durabila sunt principalele modalitati de indeplinire a acestui obiectiv. Premierul a participat, in cursul zilei de ieri, la o conferinta a ministrilor finantelor din Europa de Sud-Est, anuntand ca, pentru anul viitor, guvernul isi propune o -moderatie- in aplicarea politicilor economice si introducerea unor reguli de intarire a disciplinei financiare, pentru o crestere a gradului de colectare a veniturilor bugetare.
Cabinetul vrea sa mai ridice din barierele mediului de afaceri
Un alt proiect guvernamental vizeaza -inlaturarea barierelor- existente in mediul de afaceri, prin imbunatatirea procedurilor de inspectie financiara, continuarea masurilor de combatere a coruptiei si aplicarea unei legislatii clare si stabile in domeniul fiscal. Adrian Nastase a mai afirmat ca semnalele transmise de guvern, in acest an, privind macrostabilitatea economica au determinat -un foarte mare entuziasm- din partea populatiei, a bancilor comerciale si a unora dintre furnizorii de produse, materializate insa printr-o crestere a consumului intern si totodata a importului masiv de produse. -Trebuie sa stim cat se intinde plapuma si sa nu facem excese care sa creeze din nou probleme inflationiste. Consumul trebuie sa conduca la o crestere a productiei interne-, a spus Nastase, amintind ca executivul va lua in calcul inca o data posibilitatea reintroducerii scutirii de impozit pentru profitul reinvestit. Declaratia s-a vrut a fi un semnal de alarma fata de cresterea deficitului de cont curent, proces pus pe seama cresterii importurilor de produse, mai ales electrocasnice, prin ofertele de creditare tot mai accesibile ale bancilor comerciale. Seful guvernului a facut referire si la procesul de privatizare a intreprinderilor de stat, precizand ca vanzarea activelor catre investitorii strategici internationali a fost remarcata ca o metoda eficienta de modernizare tehnologica a acestor societati. El a recunoscut insa ca privatizarea unitatilor economice a avut si efecte sociale importante, materializate, in principal, prin numarul persoanelor disponibilizate in 2003, estimat la peste 50.000 de angajati. Pentru acestia, executivul a venit cu tot felul de solutii, intre care cea mai intens uzitata consta in preluarea ca salariati ai parcurilor industriale ce se formeaza pe langa marile unitati industriale privatizate…