Executivul intentioneaza sa modifice, printr-un proiect de lege care va fi depus la parlament, procedurile privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, a anuntat ieri premierul Adrian Nastase.
Anuntul a fost facut la o intrebare adresata de cotidianul -Curentul- in legatura cu modul in care se va face exproprierea terenurilor situate langa Soseaua de Centura a Bucurestilor, in vederea largirii acesteia la doua benzi pe sens. Premierul a explicat ca, in conditiile actuale, intrarea statului in posesia terenurilor respective ar fi extrem de greoaie, avand in vedere ritmul lent in care lucreaza instantele judecatoresti.
-Altfel (daca nu se modifica legea – n. red.), vor fi tot mai multe procese in acest sens, procese care dureaza ani de zile-, a spus dl Nastase. Potrivit primului ministru, prin modificarea legislatiei in domeniu se urmareste ca, dupa expertizarea terenului, suma respectiva sa fie depusa intr-un cont, terenul sa intre in proprietatea statului, urmand ca dupa finalizarea procesului fostul proprietar sa-si primeasca banii cuveniti. Bineinteles, in functie de decizia instantei. Adrian Nastase a aratat ca in acest mod se procedeaza si in alte tari, pe care nu le-a nominalizat insa.
Ca proiect de perspectiva pentru decongestionarea traficului limitrof Bucurestilor, primul ministru a anuntat constructia a inca unei sosele, cu regim de autostrada. Totodata, se intentioneaza -strapungerea- drumului in zona Chitila (-o zona dificila, pentru ca este mlastinoasa-), pentru a se crea continuitatea Soselei de Centura.
Din toata soseaua, pana acum au fost finalizate lucrari de reabilitare pe 11,4 km, in curs de executie aflandu-se alti 11 km. Pentru lucrarile de anul acesta, suma cheltuita de la buget a fost de 400 miliarde de lei, urmand ca anul viitor pentru drumul in speta sa fie alocati 700 de miliarde.
In zona Chiajna de pe sosea a descins ieri o delegatie guvernamentala impresionanta, din care au facut parte, alaturi de premier, ministrii Miron Mitrea, Mihai Tanasescu si Serban Mihailescu. Acestia au sosit aici dupa o vizita pe santierul cartierului ANL Brancusi din Drumul Taberei, nu insa inainte ca microbuzul delegatiei oficiale sa fie zguduit serios pana la iesirea din Bucuresti, pe Prelungirea Ghencea. Prezenta dlui Tanasescu in delegatie a fost explicata de premier prin cuvintele: -L-am adus ca sa ne dea bani in continuare pentru drumul asta-.
In cartierul Brancusi, oficialii au evaluat stadiul lucrarilor de constructie la cele 1.180 de locuinte destinate tinerilor, in regim de inchiriere. Ministrul Mitrea a precizat ca pana la finele anului va fi turnata ultima placa de beton si se va trece la montarea sarpantelor. In acest fel, primii tineri se vor muta in acest cartier in primavara.
In total, in cartierul Brancusi ANL va construi, in mai multe etape, 4.696 de locuinte destinate inchirierii, situate in blocuri cu patru etaje, carora li se vor adauga alte 200 de locuinte individuale, care vor fi contractate prin credit ipotecar.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane