Aplicarea unei strategii de reabilitare a hidrocentralelor aflate in exploatare reprezinta o prioritate, in conditiile in care aproape 40% din agregate au peste 20 de ani de la data punerii in functiune. Ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu, a aratat in repetate randuri ca, fara derularea unor programe de investitii in sectorul energetic romanesc, sansele ca societatile din sector sa-si scada costurile de productie sunt aproape nule. -Reducerea costurilor de productie se poate realiza in primul rand prin lucrari de investitii. Fara un volum de investitii si modernizari, discutam degeaba de reducerea costurilor. Industria, in special in zona energetica, este imbatranita-, a declarat ministrul industriei. Domnia-sa a precizat ca sunt ani de zile de cand, in afara de Centrala Nucleara de la Cernavoda, nu s-au mai facut investitii majore. La Portile-de-Fier a fost demarat unul dintre cele mai ample proiecte de reabilitare din sistemul energetic, abia in momentul in care hidroagregatele au ajuns la limita de supravietuire, de maximum 30 de ani.
Utilajele sunt imbatranite
Pornind de la nevoile sectorului hidroenergetic romanesc, strategia de reabilitare si modernizare a echipamentelor s-a elaborat pe baza unei analize de fond a indicatorilor economici precum si a gradului de uzura pe care acestea le inregistreaza. Astfel, s-a evidentiat ca o mare parte a echipamentelor de baza pentru producerea energiei electrice au durata de utilizare peste cea normata de serviciu, prezinta uzura avansata si in consecinta performante tehnice diminuate. De asemenea, exista echipamente de baza pentru producerea energiei electrice utilizate sub durata normata de serviciu, dar care prezinta deficiente de conceptie si executie, ceea ce determina indisponibilitati de durata si costuri mari pentru reparatii repetate. Analiza a reflectat necesitatea aducerii centralelor hidroelctrice la performante care sa asigure valorificarea oportunitatilor noului cadru reglementat pe piata de energie, valorificarea serviciilor pentru sistem, cat si asigurarea participarii active in perspectiva racordarii retelei la UCTE.
Societatea Hidroelectrica detine 296 hidroagregate, cea mai mare parte cu puteri intre 5-190 MW, instalate in 129 centrale hidroelectrice si care insumeaza 5.800 MW, cu o productie in anul mediu hidrologic de 16.000 GWh. Marea majoritate a hidroagregatelor si echipamentelor anexe sunt de conceptie si fabricatie romaneasca, 268 de hidroagregate fiind fabricate de Uzina Constructoare de Masini Resita.
Conform analizei a rezultat ca, la nivelul societatii Hidroelectrica, varsta hidroagregatelor de la data trecerii in exploatare industriala se prezinta astfel: 15% din agregate au intre 0-10 ani, 48% din agregate au intre 10-20 ani, 37% din agregate au intre 20-40 ani.
De mentionat ca o parte importanta din hidroagregatele utilizate sub durata normata de serviciu prezinta deficiente tehnice, de conceptie si executie, ceea ce determina pierderi de energie, putere disponibila sub cea de proiect, probabilitate ridicata de producere a unor avarii. Fiabilitatea scazuta s-a accentuat in timp prin faptul ca, din considerente financiare, nu s-a inceput decat reabilitarea si modernizarea hidroagregatelor de la CHE Portile-de-Fier I, iar activitatea de reparatii s-a limitat la revizii tehnice si reparatii curente de volum redus, fara realizarea reparatiilor cu inlocuirea ansamblelor cu durata de viata depasita sau care prezinta nesiguranta in functionare. Al doilea aspect important al actiunilor de reabilitare-modernizare luat in considerare prin strategie il constituie necesitatea cresterii gradului de automatizare a centralelor, astfel incat sa se asigure monitorizarea completa a hidroagregatelor, a instalatiilor auxiliare proprii si a instalatiilor centralelor, cat si posibilitatea supravegherii si comenzii de la distanta a acestora.
Reabilitare pe un deceniu
La stabilirea volumului de reabilitare si modernizare s-au avut in vedere ca lucrarile sa asigure o eficienta economica, materializata in cresterea productiei de energie electrica, cresterea volumului de servicii de sistem, cresterea fiabilitatii, reducerea cheltuielilor de reparatii si intretinere, reducerea treptata a numarului de personal. S-a avut in vedere, de asemenea, abordarea cu prioritate a reabilitatii centralelor de mare putere cu pondere importanta in cifra de afaceri a societatii si in functionarea sistemului energetic precum si cresterea performantelor hidroagregatelor (cresterea randamentelor, a puterii instalate sau a celei disponibile, precum si a rezervelor de putere, a gradului de utilizare a potentialului disponibil) la centralele unde aceasta este posibil. Un alt aspect de care s-a tinut cont in cadrul evaluarii volumului de reparatii si modernizari este crearea posibilitatii de monitorizare a procesului de producere a energiei electrice, automatizarea pentru comanda de la distanta, masurarea exacta a tuturor serviciilor asigurate, conform noilor reglementari ANRE.
Programul strategiei din acest domeniu cuprinde reabilitarea si modernizarea a 47 de hidroagregate din 15 centrale hidroelectrice si se va derula pe o perioada de 10 ani. Valoarea totala estimata a lucrarilor este de circa 500 milioane de dolari, esalonata pe 10 ani, si necesita o medie de aproximativ 50 milioane de dolari pe an. Evaluarea a avut la baza si studiul elaborat de firma MERZ & Mc LELLAN, pe finantare PHARE, in anul 1997, al carui program a fost actualizat functie de noile prioritati si cerinte.
Pentru perioada 2001-2004 este prevazuta inceperea, continuarea si realizarea in mare masura a reabilitarii si modernizarii celor mai importante centrale hidroelectrice insumand 2.250 MW si o productie de energie electrica in anul mediu hidrologic de 8.500 GWh.
Programul de reabilitare, in ordinea prioritatilor pe centrale, cuprinde CHE Portile-de-Fier I (continuare cinci hidroagregate), CHE Portile-de-Fier II (opt hidroagregate), CHE pe raul Olt sector Slatina Dunare (20 hidroagregate), CHE Lotru (trei hidroagregate), CHE Stejaru (sase hidroagregate). Pentru centralele hidroelectrice ce urmeaza a fi reabilitate in aceasta perioada se afla in curs de elaborare studiile de fezabilitate. Alaturi de cele cinci centrale hidroelectrice mentionate in programul strategiei este cuprinsa si lucrarea de reabilitare a ecluzei din cadrul Sistemului Hidroenergetic si de Navigatie Portile-de-Fier I, a carei durata de utilizare a depasit 31 de ani.
Finantarea lucrarilor se face si din exporturi
Societatea Hidroelectrica si-a propus ca fondurile necesare pentru realizarea programului de reabilitare- modernizare sa fie asigurate in cea mai mare masura din veniturile societatii (surse proprii si credite furnizor). Deoarece valorile anuale necesare sunt foarte mari, societatea si-a propus sa asigure acoperirea costurilor prin cresterea veniturilor, astfel: valorificarea cotei de 15% din energia livrata pe piata libera, la consumatorii eligibili si pentru urmatorii ani majorarea veniturilor prin cresterea prognozata a procentului de deschidere a pietei; exportul unei parti din energia produsa; valorificarea superioara a serviciilor de sistem; apelarea la credite externe si sprijin extern pentru reabilitarea ecluzei de la SHEN Portile-de-Fier I.
Prin Programul Strategiei de Reabilitare si Modernizare, societatea Hidroelectrica doreste sa asigure furnizarea energiei la consumatori in conditii de mare siguranta, sa asigure toate categoriile de servicii de sistem, cu respectarea cerintelor legate de viitoarea interconectare la UCTE, precum si mentinerea si dezvoltarea navigatiei pe Dunare, ca parte integranta in dezvoltarea stabila a Europei de Sud-Est.