Societatea Hidroelectrica va exporta energie in Grecia in baza unui contract ce urmeaza a fi semnat pe o perioada de cinci ani, cu extensie pana la sapte ani. Ministrul industriei si resurselor a declarat ca incheierea acestui contract de export de energie permite realizarea lucrarilor de retehnologizare ale Hidrocentralei Portile de Fier II. -Plata lucrarilor prevazute in proiectul de retehnologizare a Centralei Portile de Fier II in contrapartida cu energie electrica conduce la o diminuare a costurilor de reabilitare de la 190 milioane de dolari la 100 milioane de dolari-, a declarat ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu. Dificultatile financiare cu care se confrunta la ora actuala toate unitatile din sectorul energetic nu au permis sustinerea programelor investitionale. In aceste conditii, sustin oficialii MIR, aceasta era singura varianta pe care Hidroelectrica putea sa o aplice pentru realizarea proiectului de reabilitare la Portile de Fier II. Ministrul industriei a mai precizat ca este foarte important in acest moment sa cucerim o piata cum este cea a Greciei, unde exportatorul traditional de energie era Bulgaria. -Conditiile in care se va realiza acest export de energie sunt extrem de favorabile pentru Hidroelectrica. Mai mult, energia ce face obiectul acestui contract va fi obtinuta din surplusul de energie pe care il vor produce hidroagregatele dupa modernizare-, a mai precizat Dan Ioan Popescu.
Bani pentru Portile de Fier
Contractul de export de energie se va derula cel mai probabil prin compania elvetiana Atel, puterea medie ce urmeaza a fi asigurata fiind de 160 MW. Directorul general al Hidroelectrica ne-a declarat ca in cadrul contractului se va stabili un nivel minim de putere de 140MW si maxim de 180 MW. Practic, cantitatea totala de energie ce va fi exportata anual este de 1 miliard KWh. Dl Eugen Pena ne-a declarat ca contractul care nu fost inca semnat va prevedea clauze clare de intrerupere in caz de necesitate, de exmplu, in caz de seceta. -Intreruperea exportului de energie se poate realiza daca anuntam cu 30 de zile inainte ca au intervenit probleme de forta majora. Evident, furnizarea energiei la export nu poate fi intrerupta de pe o zi pe alta-, a explicat dl Pena. Banii rezultati in urma exportului de energie in Grecia ajung exclusiv pentru acoperirea costurilor de reabilitare de la Portile de Fier II, a precizat directorul general al Hidroelectrica.
Toate bune si frumoase pana aici, dar exista si o alta fateta a problemei exportului de energie, mai putin evidentiata. In primul rand, nu trebuie uitat ca cea mai ieftina energie electrica se produce in hidrocentrale si ca la un contract de export de energie pretul de vanzare depaseste 20 USD/MWh, in conditiile in care costurile de productie nu depasesc 5 USD/MWh. Or, aceasta inseamna un profit de minimum 15 USD pentru fiecare MWh exportat, bani care ar putea sa se regaseasca in cosul comun din care rezulta pretul consumatorilor finali. Cu alte cuvinte, specialistii din domeniu considera ca incheierea unui astfel de contract de export, in conditiile in care o parte din beneficiile rezultate ar fi directionate catre consumatorii captivi, ar crea posibilitatea mentinerii nemodificate a tarifului la energie pe o perioada mai indelungata sau chiar reducerea acestuia. Amintim ca, la ora actuala, piata de energie este deschisa in proportie de 15%, iar 85% o reprezinta contractele reglementate, adica cele pentru consumatori captivi, incheiate la tarifele stabilite de ANRE. Pretul final rezultat pentru consumatorii captivi ( ce acopera 85% din consumul de energie electrica la nivel national) se realizeaza pe baza preturilor de productie ale fiecarei societati, stabilite la o anumita cantitate pe care Termoelectrica, Hidroelectrica si Nuclearelectrica trebuie sa le furnizeze in sistem. Spre exemplu, conform programului stabilit pentru anul 2002, productia Hidrolectrica de energie electrica este stabilita la 13.200 GWh, cantitate ce este destinata consumului intern.
ANRE monitorizeaza veniturile societatilor energetice
Conform reglementarilor ANRE, in vigoare, exportul de energie se poate realiza numai daca Hidroelectrica va produce o cantitate de energie suplimentara, obligatia de baza fiind asigurarea cu prioritate a consumului intern, la nivelul stabilit. Daca apar probleme hidrologice si societatea Hidroelectrica nu va putea realiza cantitatea de energie destinata consumului intern, se intrerupe automat orice contract de export de energie. Ceea ce inseamna ca Hidrolectrica va trebui sa isi ia masuri asiguratorii ca nu va plati penalitati in cazul sistarii furnizarii de energie catre Grecia. Pe de alta parte, daca Hidrolectrica ar produce pentru consumul intern o cantitate de enrgie peste cea programata pretul energiei la consumatorii finali ar putea fi micsorat sau macar mentinut nemodificat o perioada mai indelungata.
Tocmai din acest motiv, ANRE a hotarat initerea unei decizii conform careia o cota de 85% din veniturile suplimentare obtinute de societatile din sectorul energetic prin contracte de export sa fie transferate catre consumatorii captivi. Cu alte cuvinte, se calculeaza in ce masura costurile de productie ale Hidroelectrica sunt acoperite din contractul de export si apoi se recalculeaza pretul la care societatea isi vinde energia.