Home Economic-Financiar Hidroelectrica pierde saptamanal peste un milion de euro

Hidroelectrica pierde saptamanal peste un milion de euro

DISTRIBUIŢI

Seceta prelungita din bazinul hidrografic a provocat SC Hidroelectrica – pana nu de mult principalul producator de energie din Romania – pagube de peste 800 miliarde de lei. Iar daca vremea ramane la fel de secetoasa, pana la sfarsitul anului, aceste pierderi vor totaliza circa 3.000 miliarde de lei, pagube produse prin -inghetarea- partiala a productiei de energie hidro. Spunem partiala pentru ca, contrar aparentelor, in acest moment, toate capacitatile hidroenergetice functioneaza – doar ca o fac la -turatie- minima.

Exporturi hidro – zero

Marele -of- al Hidroelectrica sta in faptul ca orice export de energie produs in sistemul hidro a fost sistat. -Partea neplacuta a lucrurilor este ca, din cauza acestor sistari, am pierdut pentru moment sursa principala de finantare pentru lucrarile de la Portile de Fier-, ne-au declarat surse din cadrul societatii. -Aceste exporturi au fost sistate pe o perioada nedeterminata, principalul beneficiar fiind Grecia, unde exportam in jur de 150-200 de MW-. Banii erau folositi pentru reabilitarea si retehnologizarea celor sase hidroagregate de la Portile de Fier care, dupa modernizare, vor produce fiecare in medie 190 MW fata de 175 MW, cat produc acum. Totusi, -starea de necesitate- in care lucreaza Hidroelectrica nu sperie conducerea societatii. Astfel ca, din necesarul total de consum al tarii, de aproximativ 5.500 MW, peste 3.000 MW sunt produsi acum in termocentrale, in loc sa fie realizati in hidrocentrale, la un pret mult mai mic. Termoelectrica are un pret de livrare catre sistemul energetic national de 39 dolari/KW/h, in timp ce Hidroelectrica vinde cu patru dolari. Diferenta de 35 de dolari se constituie in pierdere. Aceasta este suportata, pe de-o parte, de Hidroelectrica, iar pe de alta parte de consumatorul final. Totalul pierderilor insumate sunt de aproximativ 2.000 miliarde de lei. Totusi, situatia nu este atat de grava pe cat pare, deoarece Hidroelectrica a incheiat contracte asiguratorii, care ii permit sa vanda, cand va produce suficient de mult, inapoi catre Termoelectrica, la acelasi pret de 39 de dolari, aceeasi cantitate de electricitate pe care a cumparat-o.

Cheltuielile, reduse la sange

-Vom incheia anul cu pierderi-, anticipeaza aceeasi sursa din Hidroelectrica. Iar pentru ca pierderile sa fie cat mai mici, societatea face tot ce este posibil ca sa diminueze cheltuielile. Astfel, din cauza bugetului de austeritate, au fost amanate mai multe lucrari de reparatie la unele instalatii care nu prezinta urgente si au fost incetinite programele de investitii pentru mai multe obiective hidro aflate in curs de modernizare si retehnologizare. -In ciuda tuturor vicisitudinilor, sistemul este sigur. Chiar daca nu produc decat un sfert si chiar mai putin din cat ar putea sa produca, amenajarile hidro sunt in deplina siguranta.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.