Contractele bilaterale de vânzare a energiei de către compania de stat Hidroelectrica vor fi reziliate „la primul termen posibil“, cu excepția acordurilor încheiate prin bursa de energie OPCOM.
„Conducerea Hidroelectrica a transmis, la începutul acestei săptămâni, către beneficiarii contractelor bilaterale care nu au fost tranzacționate pe OPCOM, notificarea privind intenția de reziliere a contractelor aflate în derulare, la primul termen posibil, în conformitate cu prevederile legale și contractuale“, se arată într-un comunicat al companiei de stat.
Transmiterea notificarii a fost aprobată în cadrul Consiliului de Administratie al companiei, în conformitate cu dispoziția transmisă de Ministrul Economiei, acționarul majoritar, ca urmare a angajamentelor asumate de Guvern în scrisoarea de intenție și memorandumul tehnic de înțelegere cu Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială și Comisia Europeană (CE).
„Contractele vor fi reziliate imediat cum vom găsi o portiță juridică și legală. Nu vrem să așteptăm expirarea contractelor“, au declarat surse din Ministerul Economiei, citate de Hotnews.ro.
Guvernul s-a angajat în fața FMI și CE ca, până la finele acestui an, să trimită firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzacția nu a fost încheiată prin intermediul bursei de energie OPCOM.
Angajamentul a fost luat de Guvern în ultimele negocieri cu FMI și CE, din toamna acestui an, și a fost inclus ca o măsură distinctă în memorandumul tehnic aferent scrisorii de intenție, fără referire la procedura concretă de anulare a contractelor și șansele de reușită din punct de vedere juridic.
Documentul, citat de Mediafax, prevede în cazul Hidroelectrica „trimiterea de preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale care nu au fost tranzacționate la OPCOM, până la sfârșitul lunii decembrie 2011“.
Printre companiile care au contracte directe de cumpărare a electricității de la Hidroelectrica se numără producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din țară, Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).
Cele mai mici costuri de producție
Hidroelectrica este cel mai mare producător de electricitate din România, asigurând, în condiții hidrologice normale, circa o treime din producția la nivel național. Totodată, compania are cele mai mici costuri de producție a energiei.
Compania a fost însă nevoită, la sfârșitul lunii septembrie, să declare situație de forță majoră, din cauza secetei, care a cauzat scăderea debitelor răurilor care alimentează lacurile de acumulare ale hidrocentralelor, cauzând diminuarea producției până la aproximativ 10% din totalul la nivel național.
Ca urmare a instituirii situației de forță majoră, Hidroelectrica a notificat toți beneficiaii că va reduce livările de energie.
Contractele Hidroelectrica au fost încheiate în perioada 2000-2004, iar ulterior, în 2009, jumătate din înțelegeri au fost prelungite până în 2018.
În 2006, Ministerul Economiei a anunțat că intenționează să facă publice prevederile acordurilor bilaterale încheiate de Hidroelectrica, însă firmele care cumpărau energia s-au opus și contractele au rămas confidențiale. Trei ani mai târziu, președintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să prezinte public modul în care se vinde energia și să îndrepte eventualele abuzuri sau ilegalități, dar și această inițiativă a rămas fără rezultat.
În cele din urmă, la jumătatea acestui an, informații din aceste acorduri bilaterale, precum prețurile de vânzare, au fost făcute publice de Fondul Proprietatea, acționar minoritar în cel mai importante companii energetice de stat.
Ajutor de la CE
Președintele Traian Băsescu a declarat, la începutul lunii decembrie, că, în calitate de șef de stat, nu a reușit să pună capăt „poveștii celebrilor băieți deștepți“ din energie, dar a apreciat că România va primi un sprijin consistent de la Bruxelles pentru rezolvarea acesteia.
La rândul său, premierul Emil Boc a afirmat că Guvernul încearcă să aducă de partea statului cât mai mult din contractele încheiate de „băieții deștepți pentru băieți deștepți“, dar a arătat în același timp că înțelegerile la Hidroelectrica au fost prelungite de fostul ministru PDL al Economiei Adriean Videanu doar pentru a „minimiza“ pierderile.
În luna noiembrie, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, care controleză un pachet de 19,94% din capitalul social al Hidrolectrica, a acționat în instanță patru membri ai Consiliului de Administrație al companiei, considerând că aceștia au prejudiciat societatea prin aprobarea unui contract de furnizare a energiei către ArcelorMittal Galați la un preț mai mic decât prețul pieței.
Acțiunea în instanță a fost formulată după ce vicepreședintele Comisiei Europene Joaquin Almunia, a declarat la București că la nivelul CE sunt analizate contractele încheiate de Hidroelectrica cu Arcelor Mittal Galați și Alro Slatina, dar și cu unii distribuitori de energie cu amănuntul, pe motiv că acestea s-au realizat la tarife sub nivelul pieței.
Ministerul Economiei, acționarul majoritar al Hidroelectrica, a transmis la vremea respectivă că tranzacția a fost transparentă și garantează profit pentru producătorul de energie.