Home Economic-Financiar Holograme speciale pentru vinurile cu denumire de origine controlata

Holograme speciale pentru vinurile cu denumire de origine controlata

DISTRIBUIŢI

Aceste -etichete- sunt realizate si gestionate de Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole (ONDOV), entitate care are, de la inceputul acestui an, o noua structura organizatorica.

Ca urmare a Ordinului 942/2004 al ministrului agriculturii, a fost instituita obligativitatea aplicarii pe una dintre etichetele fiecarei butelii ce contine vin cu denumire de origine controlata (DOC) a unei holograme – practic, insemnul de certificare a calitatii vinurilor DOC. Aceste holograme DOC vor fi realizate si gestionate de catre Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si Alte Produse Vitivinicole (ONDOV) si pot fi folosite numai de agentii economici care imbuteliaza vinuri DOC in vederea comercializarii si care isi valorifica produsele in baza certificatelor de atestare a dreptului de comercializare, eliberate de ONDOV.

Pentru a putea beneficia de aceste marcaje, producatorii de vinuri DOC trebuie sa plateasca o serie de taxe de eliberare a autorizatiei de producator de vinuri cu denumire de origine (DOC) si a certificatului de atestare a dreptului de comercializare a vinurilor cu denumire de origine.

Pentru autorizatia de producator de vinuri DOC se plateste anual o taxa de 100.000 lei/ha cultivat. Obtinerea certificatului de atestare a dreptului de comercializare a acestor vinuri presupune plata unei taxe lunare de 600 lei/litru – in cazul vinului vrac destinat exportului si de 800 lei/ 0,75l – la vinul imbuteliat, destinat pietei interne sau externe.

Holograma este autoadeziva si personalizata, formata din trei planuri, o serie unica de identificare alcatuita din opt caractere si alte caracteristici de identificare si securitate incorporate.

Specialistii ONDOV au sarcina de a verifica pe toata filiera producerii, imbutelierii, etichetarii si comercializarii vinurilor DOC gestionarea si utilizarea de catre beneficiari a hologramelor DOC, precum si deteriorarea si distrugerea acestora.

Conform ordinului, fiecare producator trebuie sa depuna pana la 15 decembrie a fiecarui an declaratii de recolta si de productie, precum si cererile privind necesarul estimativ de holograme DOC pentru anul urmator.

Daca au fost introduse pe piata inainte de intrarea in vigoare a acestui ordin, vinurile DOC fara holograme pot fi comercializate pana cel tarziu pe 1 august 2005.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.